„Дойранци“ си искат улицата

* „Всички се радвахме, че най-после въпросът с нашата ул. „Дойран“ ще бъде решен окончателно. Но сега се носят слухове, че ремонтът няма да бъде завършен тази година“
Читателите ни пишат
Гледка към ул. "Дойран" днес, Троян, м. юни 2018 г.
Живеещите на една много малка, но много централна троянска уличка, носеща наситеното с много историческа гордост и смисъл за всички нас име „Дойран“, настояват уличният им ремонт да бъде довършен. Ремонт, чакан от десетилетия и започнал през 2016 г., но нуждаещ се от финалните си акорди. За да заприлича улицата на улица, градска, централна, и то с името „Дойран“. По-долу ви представяме двете последни молби на „дойранци“ до общинската администрация, изпратени и до Т21.

Молба от живущите на ул. „Дойран“

До: г-жа Донка Михайлова, кмет на община Троян
Копие: в-к „Троян 21“

УВАЖАЕМА Г-ЖО МИХАЙЛОВА, през 1964 г. на нашата улица е построен жилищният блок „Еделвайс 2“, който е един от първите блокове в Троян. Хората, включили се в него, са знаели, че наоколо ще има зелени площи. Самата улица е много стара и застлана с чакъл, който вече се е износил и са се образували дупки и неравности. Когато е дъждовно – кал, а когато е сухо –  прах, много прах. В такава обстановка живеем вече 54 години, от построяването на блока до днес. Надявахме се на някакво подобрение при предишните общински ръководства, но уви, нищо!

ИСКАМЕ да припомним и как се развиха нещата за многострадалната ни улица в по-ново време.  На 14 май 2007 г. бе подадена жалба до тогавашния кмет на Троян инж. Дилян Енкин. Отговор няма! На 26 ноември 2008 г. нова жалба до следващия кмет Минко Акимов. В резултат дупките бяха запълнени с минералбетон и не след дълго станаха още по-големи. На 10 декември 2011 г. беше изпратена поредна жалба до кмета Акимов, дупките пак бяха закърпени със същия материал (минералбетон), само за отбиване на номера, и резултатът бе същият – никакъв, само  излишно харчене на средства.

ОБЪРНАХМЕ СЕ и към Вас с по-голяма увереност, че най-после въпросът ще се реши успешно и ще заживеем нормално на тази „историческа улица“. И не се излъгахме, защото във в-к „Троян 21“ прочетохме (2015 г.), че са гласувани средства за изготвяне на технически проект за нашата улица и най-после тя ще бъде направена. Миналата година (2017 г.) ремонтът на улицата започна, направи се канализацията и ВиК мрежата. Остава да се извърши асфалтирането. Всички се радвахме, че най-после въпросът с нашата ул. „Дойран“ ще бъде решен окончателно. Но сега се носят слухове, че ремонтът няма да бъде завършен тази година (2018 г.) и че ще стане тогава, когато има средства, т. е. някога. По повод на това създадохме нашия Инициативен комитет, който ще движи въпроса до завършването на улицата.

КАКВО Е положението сега, след първия етап на ремонта! Първо се образуваха още по-големи неравности. Дупките също станаха по-големи и когато вали дъжд стават като езера. Когато е сухо се вдига още по-голям прах. Сега движението е увеличено многократно и от автомобили, и от пешеходци. Повечето коли, които идват за Малкия пазар, паркират тук, където намерят място. Всичко това показва, че улицата трябва да се завърши незабавно и най-късно до началото на зимата да е готова.

ВИДНО Е, че нашият град всеки ден изменя своя облик. Строителството е ускорено, никнат нови сгради, извършва се мащабно саниране на жилищни и други постройки. Всичко това не може да не радва троянци! Но нека се зарадват и живущите на ул. „Дойран“. Особено сега, когато се правят толкова неща, свързани с честването на 150-годишния юбилей на нашия град. Красив е Троян и за неговия празник ще се случат много хубави събития.

НИЕ ОТ УЛ. „ДОЙРАН“ разбираме, че всичко това е свързано с големи средства. Но нашата улица е най-късата и при желание средства за довършване на ремонта й могат да се намерят. След няколко месеца ще бъде открит новият Малък пазар и идвайки на тържеството, много от хората ще паркират колите си на ул. „Дойран“. Ако улицата остане каквато е сега, мнозина ще си развалят настроението. Ние си спомняме, че в предизборната си кампания за кмет Вие казахте, че знаете как да продължите. Благодарим ви, че започнахте и се надяваме да завършите успешно.

2018 г., Троян
С уважение: 
Пенчо Герасов
председател на Инициативния комитет

Молбата до кмета от живеещите на ул. „Дойран“ е последвана от втора – още по-категорична и настоятелна, която също бе адресирана и до Т21. Ето и нейният текст.

За втори път се обръщаме с молба

Г-ЖО МИХАЙЛОВА, за втори път се обръщаме към Вас с молба за съдействие относно изграждане на улицата, на която живеем. Получихме уверение от ваша страна, че ще започнат действия за изграждане на улицата. В проекта за бюджет на Община Троян за 2018 г. беше включена, но за съжаление нищо не се случва. Поради ремонта на обект „Малък пазар“ прашната ни улица е натоварена както от преминаващи, така и от паркирали автомобили. В момента тече и ремонт на ул. „Кирил и Методий“, която вероятно ще се асфалтира изцяло. За втори път се обръщаме с молба към Вас да включите изграждането на улицата за 2018 г.

МОЛИМ да ни отговорите на следните въпроси:
1. Ще се включи ли в Бюджет 2018 изграждането на ул. „Дойран“?
2. Ако не, какви са реалните Ви намерения?

м. юни 2018 г., Троян
Лица за контакт:
Пенчо Герасов, тел. 0882/109237
Петя Вълева, тел. 0888/753852
Следват подписите на 24 души, живеещи на ул. „Дойран“

След излизането на горния материал в печатното издание на Т21, в броя от 20 юни, получихме подробен отговор от Община Троян, който хвърля светлина върху казуса с ул. „Дойран“ (всъщност по документи името на улицата е ул. „Дойранска епопея“, казваме го за сведение и на самите „дойранци“; а наш читател ни напомни, че преди години друга троянска улица, покрай Дъскотина, се е казвала „Дойран“ и името й е било тематично свързано с това на съседната ул. „Криволак“, но при соцпреименуванията е отпаднало – бел. ред.). Отговорът поместваме отделно.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |