Ще го има ли сутрешния автобус за Ловеч?

* Стефан Нешев: „Ние имаме интерес да пуснем линията до Ловеч в 7:10 ч., но очакваме съдействие от Община Троян“ * Кметът Михайлова: „Надяваме се да намерим решение за тази линия“

Транспортни неволи


ЛИПСАТА на автобуса от Троян за Ловеч в 7:10 ч. сутринта, както и обратно от Ловеч към Троян в 19:00 ч., тревожи троянци; разбираемо – тъй като пътниците в тези часове са основно работници и ученици, отиващи/връщащи се от областния град. Линиите се обслужват от най-големия автобусен превозвач в общината – „Нешев“ ООД, и бяха спрени заради извънредното положение около коронавируса, но очакваното им възстановяване не се състоя. „Работя в Ловеч и се налага да ловя рейса в 8:00, което води до редовните ми закъснения. Работодателят ми се отнася с разбиране и търпи закъсненията ми, но не знам докога ще продължи. Много хора имат същия проблем и търсим съдействие“, сподели ни по телефона миналата седмица наша съгражданка.

РАЗГОВАРЯХМЕ с „Нешев“ ООД и оттам ни казаха следното. Сутрешният автобус в 7:10 ч. всъщност бил за Плевен, но основно се ползвал от пътуващи до междинната спирка Ловеч и наистина имало нормална натовареност; от Ловеч към Плевен автобусът потеглял в 8:00 ч. Но скорошни законови промени направили междинната спирка (Ловеч) невъзможна, тъй като по-същото време (в 8:00 ч.) от Ловеч към Плевен тръгвал автобус на друг превозвач, а едновременно два автобуса по една и съща линия било недопустимо според споменатите нормативни промени. „Ние имаме интерес да пуснем линията до Ловеч в 7:10 ч., но очакваме съдействие от Община Троян. Вариант би било евентуалното откриване на еднопосочна линия до Ловеч без да се продължава до Плевен, имаме уверения, че се мисли в тази посока“, коментира съсобственикът на фирмата Стефан Нешев. Г-н Нешев сподели също, че линията в 19:00 ч. от Ловеч за Троян била спряна заради епидемичната криза и още не е пусната, тъй като нямало достатъчен интерес към нея, но предстои да бъде възобновена.

ПОТЪРСИХМЕ становището и на другата страна в казуса – Община Троян, която е възложител на автобусните превози по утвърдените транспортни линии. „Въпросът с обществения транспорт е изключително сложен, не само в нашата община, но и в цялата страна. Всички кметове се оплакват и обсъждаме, че навсякъде хората, които пътуват с обществения транспорт, намаляват. От което превозвачите, които са частни фирми и в крайна сметка работят за печалба, отказват линии. Това се случи при нас в много сериозна степен по време на извънредното положение – тогава превозвачите през ден идваха при мен, показваха снимки на празните автобуси, за които те плащат амортизации, данъци, заплати, гориво и т. н. Постихнахме съгласие да редуцираме линиите, с очакването нещата да бъдат възстановени с приключването на кризата. В този смисъл намерихме компромисно решение с фирма „Нешев“ – на първия етап автобусите до Ловеч да не пътуват, като превозвачът твърдеше, че пътници почти няма; ясно е, че никой превозвач няма да откаже линии, които са финансово обезпечени (печеливши). Имахме разговор, че с нормализирането на обстановката ще търсим решение. Проблемът е сериозен, но пак казвам – това е проблем за цялата страна, и става все по-сериозен, и търсим системно решение“, коментира кметът Донка Михайлова (25 септември).

НА КОНКРЕТНИЯ
ни въпрос за сутрешната (7:10 ч.) линия до Ловеч и дали Община Троян търси решение, отговорът на г-жа Михайлова бе следният: „Да, търсим решение. Опитваме се гъвкаво да работим с превозвачите и се стремим да правим така, че линии, които финансово са обезпечени в по-висока степен, да се комбинират с непечеливши линии по селата, опитваме се да компенсираме и с ученическия транспорт, което дава гаранция за финансово обезпечаване. Надяваме се да намерим решение за тази линия“.

Т21
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |