И Троян се записа в протестите

* 20-тина протестираха в Троян – повечето млади, но не само,
 с плакати, велосипеди и две черни кучета * „Хайде някой път да си опечем една Тиква! Тъй – другарски. Не струва Бог знае колко.
 И пак да се повеселим“
Горещо лято
„НЕКА покажем, че България не е само София. Ако има подкрепящи протестите в големите градове, независимо с каква кауза, заповядайте“, гласеше покана във фейсбук, отправена от няколко троянци (Калоян Мичев, Румен Варчев, Христо Доков). Групата, събрала се пред сградата на Общината в сряда привечер, 22 юли, не бе голяма, около 20-тина души, но като позиция и поведение напълно се вписа в процеса, бележещ живота на страната ни от две седмици.

И ТУК преобладаваха младите, макар че имаше представители на различни възрасти. Основното бяха плакатите. „Ако гласовете ни нямаха значение, защо има хора, които искат да ги купят?“, питаше риторично един от тях. Друг в прав текст признаваше: „Писна ми от Борисов и Гешев!“. Имаше и литературни препратки. „Хайде някой път да си опечем една Тиква! Тъй – другарски. Не струва Бог знае колко. И пак да се повеселим“, уж Душко-Добродушковски призоваваше цитат от Елин Пелин. Джордж Оруел напомняше за антиутопичния свят на „1984“ направо чрез донесено томче, а до него можеше да се прочетат стихове на Димитър Воев (група „Нова генерация“): „Ние сме болен продукт на своето време и вашия труд“. И още от елементите на площадния протест: национални трибагренци, велосипеди, две черни кучета с табели на вратовете, хлапета.

МЕЖДУ другото, кучетата бяха най-големият пиар на събитието, защото привличаха вниманието на много от децата наоколо. Възрастните минувачи по-рядко проявяваха интерес към протестиращите – една от многото групи на оживения юлски площад, в която хората си общуваха приятелски, умно и ненатрапчиво, на фона на беге рок. Но акцията, която в малкия град изисква допълнителни усилия, беше една необходима заявка, че и Троян е част от ставащото в България. Протестиращите са обявили събирания всяка вечер след 17:00 ч. на същото място.

Нели Генкова-Маринова

Още по темата:

1 Коментара:

Unknown каза...

Видяла жабата, че коват коня и тя вдигнала крак!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |