За студентските протести (по Георги Господинов)

* Така ми се иска днешните ранобудни момичета и момчета да не станат поредното излъгано поколение
Оставка! 
Черешата на един народ

И тази година
черешата е отрупана с цвят
Времето е добро нощите топли
Всичко ти казва на берекет е
Виж и пчелата се е събудила
и да не чуе дявола да не стане нещо
до месец до два да
пази господ
да срещнем Великден
да мине Гергьовден
Делото ще пламне и начаса всякой
ще вземе участье в това предприятье
момци ще берат момите ще пълнят
старците ще събират съчки
и ще подклаждат огъня
Голямо правене на компоти ще пада
децата ще пукат с черешови листе
ще яхат хвъркатата конница
горе из клоните
ще гълтат череши с костилките
ще търчат и ще викат
Дядо Дядо
направи ни черешово топче

И тази година дядовото
няма да има априлско въстание

Георги Господинов
*****

ДЕЦАТА, дето ядоха черешите с костилките, за всеобща изненада пораснаха, направиха свое черешово топче и го сложиха насред българската столица. Не мисля за безумците във властта, които, оглушели и оглупели, изпратиха полиция да ги бие и арестува - те са безродници и мутанти, нахилени седенкаджии, чийто катарзис съм спряла да очаквам още от времето на Голямата учителска стачка. Не мисля за щатните и хоноруваните певци на статуквото, макар да знам, че са къде по-опасно оръжие от палките и водните струи на полицията. Не.

МИСЛЯ за добрите дядовци и за някогашните момци и моми, които продължават с компотите. Докато ги редят по полиците в мазетата си, докато ги отварят и прибират капачките за втора употреба по стар навик от времето на соца, те с по едно ухо слушат телевизора или комшията. И имат мнение. Студентите са шепа платени хулиганчета, които пречат на добрите деца да учат и на добрата държава да вдига пенсиите. Или пък нямат мнение. Мисля си за тях, защото, докато плюят костилките от компот върху вчерашния вестник, те не усещат как, костилка по костилка, глупост по глупост, бездушие по бездушие, събират съчки за кладата на своите изненадващо пораснали деца и внуци. За кладата на тяхната младост с всичките й пориви, грешки, наивност и красота.

И ТАКА ми се иска днешните ранобудни момичета и момчета да не станат поредното излъгано поколение, което ще трансформира енергията си в нашенски жаловит речитатив, повтарян до живот, или ще отиде при своите вече отпътували съученици, за да се подслони под цъфналите дръвчета на някоя чужда култура. Така ми се иска да продължи да ражда черешата на един народ – да не изсъхне, да не я отсекат… Защото е хубаво, колко е хубаво, когато е отрупана с цвят, пчелата се е събудила, времето е добро и нощите топли…

Нели Генкова-Маринова

26 коментара:

Анонимен каза...

Тъжно е това което е написала авторката,но за себи си съм щастлива,че децата ми напуснаха страната и че внуците ми ще живеят извън стандарта на БСП и ДПС.По добре чужденец в Америка отколкото чужденец в страната в която си роден-България.
Вътрешно се гордея,че има млади хора,които искат да постигнат американската мечта и в България,но нямат шанс,защото немощни старци от архива на комунизма,цигани,бежанци и др.величия от някаква партия БСП и ДПС никога няма да излезнат от землянките,за тях още първата световна война не е завършила

Анонимен каза...

Вие сте се "подредили"! След някоя и друга година ще вземете пенсия, децата ще изпращат по някой"пробит долар" за нови капачки, вие ще си правите компотите, и ще ги редите по рафтовете в мазето, ще цъкате пред телевизора от възхищение, или очакване да се случи нещо, все така ще сте щастлива/и дано много години/ от това, че децата ще се докопат до "Американската мечта", ще сте доволна и щастлива, и ще се гордеете пред съседката, че имате нови капачки за компотите, и т.н, и т.н!
А, някога замисляли ли сте се какво сте загубили от заминаването на децата, и още повече, от това, че не се радвате на внуците от близо, не ви ли липсва тяхната прегръдка и грижа. Някога замисляли ли сте се, че чашата вода подадена от децата, и внуците ще има много по–голяма стойност за вас от една "Американска мечта", а и за децата ви също. Може би не сте се замисляли, и жалко! Просто безизходицата и бедността ни е тоооооолкова голяма, че нищо не виждаме пред себе си, а само "блясъка" на "Един пробит долар", и някакво съмнително щастие в чуждата държава, в която никога няма да се почувстваме като "у дома си"!

Анонимен каза...

Ако някой знае кой е лъжецът, да го посочи, за да не му се хващаме на въдицата.

Анонимен каза...

Написано интелигентно и трудно ще го разберат троянци...

Анонимен каза...

За да няма още едно излъгано поколение - не дремете на следващите избори.....Иначе пак купени в махалата или докарани през границата *гласоподаватели* ще хвърлят *бисерите на свинете*.......

Анонимен каза...

Лошото е, че няма алтернатива. Ако алтернативата е ГЕРБ или Реформаторския блок - благодаря!

Анонимен каза...

"За да няма още едно излъгано поколение - не дремете на следващите избори" - аз лично не гласувах поради факта, че не харесвам нито един от възможните варианти които ми предлагаха. Ако на следващите избори са пак тези, то пак няма да гласувам. Не трябва просто да падне правителството, а да се промени изцяло системата. Прекрасно е, че народа започна да си отстоява правата с протести. Така управляващите ще мислят с една идея повече, когато взимат решения.

Анонимен каза...

6-ти, ти сектата на Мун ли искаш да дойде? Или имаш някакви нови идеи извън ляво и дясно? Питам, щото, види ми се, не щеш нито левите, нито десните.

Анонимен каза...

8-ми, аз не съм 6-ти, но искам и аз да те попитам. И ти ли си от повечето зомбирани българи, които гласуват за партията майка, била тя лява или дясна и ще се оставиш да те водят за носа, да те потупват по рамото и да работиш за 300-400-те лева, децата ти да бягат в чужбина, виждайки че нямат бъдеще тук, а ти да продължаваш да вярваш в мафията, която управлява държавата ни?

Анонимен каза...

Само Нели Генкова може да пише така изящно за грозната ни действителност.

Анонимен каза...

http://www.webcafe.bg/id_1159825926_Koy_iska_karvava_sabota

Анонимен каза...

9-ти, аз съм като повечето "зомбирани" хора по цивилизования свят. Да те подсетя - там, за където бягат децата ни. А те бягат за там, защото там се живее добре. Там избират обикновено между две партии. А ние тук измисляме всевъзможни псевдодесни формации и формациики. Които накрая се оказва, че подпират със всички сили комунистите. А комунетата са единни и непоколебими. Така както нямат и 20 процента, управляват. Не просто управляват, а вършеят. Ще продължават докато има хора с подобна нагласа. Да се заблуждават, че ще измислят нова световна система. Уви, топлата вода отдавна е открита...

Анонимен каза...

Да изкажа и аз малко мнение... бил съм в чужбина и мога да кажа ,че всяка година там остават все повече и повече българи , не стига че са повече , ами и са по на 20-23 год.Питам аз , господа тъпанари и малоумници в НС , след 10 години от кого ще крадете , след като сега нечувате.Само цигани и кучета ще има , не ви ли е срам че децата ви няма да растат тука може би, защо малко поне не се огледате ж цялостната картинка.Защо правите така, че младото поколение да бяга.Питам , защото в Троян няма демографска криза , а има трагедия , питам защото ми е мило , и откровено да си кажа , жал ми е за вас , жал ми е защото макар и бедни си живеем по щастливо от вас , защото има кого да прегърнем и целунем и е искрено , а вие можете ли да се похвалите със същото...... ? Дръжте си парите и си се кефете , оставете само хората да живеят!

Анонимен каза...

НС е в София, не знам с кого мислиш,че "чатиш" !?!?

Анонимен каза...

в събота ще става нещо недобро в София! И от Троян се подготвят да пътуват за там автобуси с подръжници на Орешарски.....

Анонимен каза...

Е,и?

Анонимен каза...

До 2-ри:Опитвам се да разбера какво искаш да кажеш,но ми е трудно.Може и в мен да е вината.Но ще ти кажа следното.Живея в "прогнила западна държава" вече от доста години.Наистина не е хубаво да си далеч от родния край,но знай ,че не само сиромашията кара хората да бягат от България!Носталгията е доста по-слаба от чувството за обида което човек може да изпита когато осъзнае мръсния механизъм измислен от бившата БКП,благодарение на което много хора в тая страна са на ръба на оцеляването.Който не го разбере да се радва на живота си там.Единствената надежда за тази страна е в тия млади хора(студентите),които за съжаление не знаят срещу какво са се изправили!Нека се събудим и им помогнем!Без нас възрастните те нямат шанс!

Анонимен каза...

До всички зомбирани и продаващи собственните си деца:

Честита Ви Диктатура, Господа Подлеци ..!!!
Честита ви червена хунта Господа Лицемери и Предатели !!!
Честито и на тези които не гласуват по избори !!!
Честито и на февруарските идиоти които не се усетиха ,че извършиха преврат !!!

- Кога по времето на ГЕРБ Парламентът е бил опасан както Берлин през Студената Война?
- Кога по времето на ГЕРБ София е била толкова наситена с полиция и жандармерия?
- Кога по времето на ГЕРБ бюджета за подслушване се е вдигал 2 пъти?
- Кога по времето на ГЕРБ деца са бити до кръв заради идеалите си?
- Кога по времето на ГЕРБ са изготвяни писани инструкции за манипулация на общественото мнение?
- Кога по времето на ГЕРБ инако мислещи са привиквани в полицията рано сутрин "за разговор"?
- Кога по времето на ГЕРБ хора са арестувани от улиците и задържани в полицейските управление безпричинно?
- Кога по времето на ГЕРБ е имало такова тотално медийно затъмнение за неудобни за властта събития?
- Кога по времето на ГЕРБ е имало такъв натиск върху журналисти, които си позволяват да задават неудобни въпроси?
- Кога по времето на ГЕРБ е имало реставрация на ислямизма в България?
- Кога по времето на ГЕРБ един инфраструктурен проект е поскъпвал 3 пъти?
-Кога по времето на ГЕРБ е била застрашена териториалната цялост на България както замисленият етно- район Тракия от предателите БСП-ДПС..?
Така, на фона на действията на "демократите " от БСП--ДПС-Атака, много скоро
"мутрата" Борисов ще изглежда като светец, а някой каза ,че ще плачете за него !!!
Защото ГЕРБ бе единствената партия която накара комунистите да се страхуват !

Анонимен каза...

истината става все по безпощадно ясна Блогърът Асен Генов, който бе администратор на събитието #ДАНСwithme, е получил и 79 960 долара от Тръста за гражданско общество, САЩ, по проект Отговорни политики, прозрачност и неприкосновеност на личния живот в дигиталната среда, писа в. Репортер.

Сред бенефициентите на тръста е и Българско училище за политика Димитър Паница. То е получило близо 85 000 долара за периода 1 септември 2012 г. до 31 август 2014 г. по проект за онлайн инструменти и обществени дебати за ангажиране на гражданите с националните и европейски избори в България.

24-годишният Христиан... още Даскалов играе ролята на акупатор като главен секретар на Националното представителство на студентските съвети, но всъщност е работил пряко за президента Росен Плевнелиев. Даскалов е бил назначен в администрацията на държавния глава по проект. Явно целта е била окупатора да получи своята част от финансирането на протестите.

Сред флагманите на бунтарите кандидат-висшисти бившият вицепремиер и настоящ зам.-лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов има близък приятел. Докторантът от Историческия факултет на ВУЗ-а Кирил Чуканов е основната връзка между случващото се в 272-а аудитория и партийната политика на ГЕРБ.

Още в първия ден на окупацията лицето на 29-годишния възпитаник на СУ блесна пред телевизионните камери, като прочете декларация за намеренията на двайсетината му колеги да блокират целия учебен процес на университета. Въпреки че Академичният съвет на най-старото висше училище излезе с позиция, че окупацията е крайна мярка и трябва да спре, за да не се рискува цялата учебна година и да не се стопират научните дейности

Анонимен каза...

18-ти, ти или си тежък наркоман или си пълен шизофреник !
Много ми се иска да те срещна на живо и да ти завра тъпата кратуна в задника. Да твърдиш,че мутрата борисов е различен от серго,доган,царя,волен и прочие, показва що за урод си. Сега остава да ни убедиш,че минко акимов не окраде общината,а глобата от 4 000 000 лева, е лъжа.

Анонимен каза...

18-ти:http://e-vestnik.bg/10759.Това е линк за да видиш твоя лидер как открива паметника на Тодор Живков.Да видиш каква комунистическа мутра е.Но се съмнявам че не си чак толкова глупав и знаеш,но пишеш тези простотии защото ближеш трохите които ти хвърлят!Много си се отдалечил от човешко същество.

Анонимен каза...

БРАВО на г-жа Нели Генкова-Маринова!
Ето още по темата: http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/11/15/2182966_za_shtitovete_na_bezzashtitnite/

Анонимен каза...

Докато им партии, народът все ще страда, защото отдавна те са ООД-та и източват парите му. А те са много - и парите, и партиите. Знаете ли колко търтеи има в България, които си изкарват хляба с професията "партиец"??

Анонимен каза...

До 23-ти....Ами като ги харесвате и избирате кой ви е крив?Например Кольо Кацаров,сега зам. кмет, през целият си живот е бил партиен секретар (изключвам 1- 2 години "зам. дир. по евроинтеграцията" в завод " Елма").В момента "Елма" е интегриран напълно!Ами другите какви са?Същите!Избрали сте си ги и сега не ви остава нищо друго освен да се радвате на живота!

Анонимен каза...

а ти, 24-ти, от кой ъгъл на житейската картинка гледкаш и се радваш?

Анонимен каза...

До 25-ти:Отговарям(24-ти):От около 2500 км западно от Троян.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |