А пък хората – кучета ги яли?

* Живеещите в мах. Мачковци молят управата в Априлци да вземе мерки за ремонт на пътя им, резултатът – нулев * Зам.-кметицата Красимира Пенкова твърди друго * „Данъците си плащаме и искаме да имаме път до дома си!”
Сблъсъци
Гледки по пътя в мах. Мачковци
ДОКОГА да чакаме?! Това питат в отвореното си писмо (виж пълния текст по-долу) жителите – основно виладжии и наследници плюс шепата кореняци – на живописната махала Мачковци над с. Велчево, община Априлци. А питането е заради единствения път към Мачковци, който е в ужасно състояние и с всеки изминат ден става по-зле. Според някои, ако не се вземат спешни мерки, в скоро време достъпът до къщите ще бъде отрязан. 

ДОСЕГА потърпевшите са писали жалба до кмета на община Априлци Бенко Вълев (вх.№24 от 18 юли 2013 г.), придружена с подписка от 67 човека. „Г-н Кмете, от името на живеещите в мах. Мачковци постоянни и временни жители Ви обръщаме внимание относно пътя, който от много години е в окаяно състояние. Следствие на дъждовете и извозването на дърва с камионите пътят вече е в такова състояние, че затъваме с колите си и ако не сме с високопроходими джипове, не можем да преодолеем дупките. Това е още от началото на пътя, преди първата къща…”, четем в жалбата до кмета. „Данъците си плащаме и искаме да имаме път до дома си!”, е кратката и ясна формулировка на искането. Отговор няма.

Кметът Бенко Вълев и зам.-кметът Красимира Пенкова
СЛЕДВА писмо до областния управител на област Ловеч Милко Недялков, изпратено на 17 септември 2013 г. от един от потърпевшите – Марияна Ютерова. Г-жа Ютерова, от името на всички, свързани с Мачковци, информира губернатора за безответната жалба до кмета на Априлци и го моли „за вземане на отношение по въпроса преди настъпване на зимата”. Като напомня, че въпросният път до мах. Мачковци е ремонтиран за последен път преди почти четвърт век – 1989/90 г. „Няма канавки и дупките растат след всеки изминал дъжд”, се казва още в депешата до г-н Недялков, завършваща с предупреждението „ще чакаме отговор до месец и ако не получим, ще се обърнем към медиите”.

Гледки по пътя в мах. Макковци
Гледки по пътя в мах. Мачковци
ТОЗИ ПЪТ отговор има – областният управител информира хората от Мачковци, че е провел разговор със зам.-кмета на община Априлци Красимира Пенкова. А нейното становище е, че „поради ограничения в общинския бюджет няма възможност да бъдат отпуснати средства за асфалтиране на пътя”; но въпреки това „към настоящия момент Общината със собствени средства, подпомогната от дърводобивна фирма и с доброволен труд, е извършила изкопаване на канавките и засипване на дупките с баластра”. Г-н Недялков завършва с уговорката, че ако жалещите се не са удовлетворени от извършените ремонтни дейност, да го уведомят.

СЛЕДВА логичното – хората от Мачковци отново пишат до областния управител, като обясняват, че не са доволни от отговора на зам.-кмета Красимира Пенкова и илюстрират становището си с доказателствен снимков материал. „Тук зимата е дълга и тежка. Очакваме Вашата намеса и съдействие!”, завършва поредната жалба.

СЛЕД КОЕТО хората от Мачковци се обърнаха към нас с молба да дадем гласност на проблема им. Разбира се, откликнахме. И държим да напомним, че през годините общинската администрация в Априлци винаги е гледала на Мачковци като на бреме и всячески се е опитвала да избегне отпускането на средства за махаличката. А че Мачковци е част от община Априлци, че и там живеят хора, че има интерес на хора отвън да инвестират (в къщи и вили)… майната им. Стигна се дори до срамното решение на МС, явно по предложение отдолу, мах. Мачковци да бъде заличена като селищно образувание; целта е ясна – да има нормативно „основание” да не се дават пари. А пък хората – кучета ги яли. Г-н кмете на Априлци, така ли е?!

Т21
Отворено писмо
До кога да чакаме???

Ние, жителите на мах. Мачковци (с. Велчево, общ. Априлци) сме възмутени от безхаберното отношение на Община Априлци към нашите проблеми и конкретно към искането ни за ремонт на пътя в махалата, който е в безобразно състояние. Не сме удовлетворени и от отговора на г-жа Красимира Пенкова, зам.-кмет на Априлци. По нейните думи Общината е направила каквото може, но в действителност нищо не е направено. Дупките по пътя се увеличават, канавките не са направени, а зимата чука на вратата. Принудени сме да не си ходим до къщите, защото си потрошихме колите. Надяваме се ръководството на община Априлци този път да ни чуе и да изпълни задължениията си!
1 ноември 2013 г.

Жителите на мах. Мачковци,
община Априлци

12 коментара:

Анонимен каза...

Гответе се да няма никакви ремонтни дейности никъде. Управляват ни комунисти, забравихте ли? Пари ще има само за сметките на Бисеров подобните му!

Анонимен каза...

Абе 1 ви, то тоя път да не се е разрушил за 1 година? Като ни управляваха 3,6години от ГЕРБ нещо да е направено за пътя?

Анонимен каза...

Че ГЕРБ какви са , нали все синчета на активни борци против капитализма ? Има една статия - епопея на негодниците, синът на ЦК, дето ще ни учи на пазарна икономика....

Анонимен каза...

Ааааа, няма да викате тъй! Чичо Минчо от трапето, не е комунист.Нито чичо Сашо,нито чичо Йорданчо,нито чичо Маринчо. Те са успели ,реализирали се професионалисти !

Detelin Markov каза...

Генади, интересна статия, но какво да ти кажа. Знаеш ли нещо интересно: Като върна лентата назад (4-5 прадядовци назад), пра-пра.....пра дядо ми се е казвал Мачко :) сиреч казано основателя на махалата. Много е интересна историята за зараждането на махалата, но това е друга тема. Та интересно ми е, какви са тези кореняци, които толкова милеят за пътя, а едно време тези пътища са били черни, кални и дядовците (още по турско) като са тръгвали за някъде и като видят, че нещо е пропаднал пътя или трябва да се изкопае нещо са спирали и са го вършели - чак след това са продължавали по пътя си. Днес бих ти препоръчал да излезеш на разходка, да се насладиш примерно, как група ентусиасти с помощта на дарител са направили нещо на "Кръста" и да следиш, как минават горките виладжии, който така се жалят за пътя си.
Да ме прощаваш, но съм мачковец по душа и съдба и колко пъти съм спирал да направя ров, че да се оттича водата в канавките и т.н. Ако човек сам не си помогне, няма кой да му помогне. Другите махали знаеш, че и асфалтов път нямат. Но тези по мачковци са една особена порода, при която дошли тука и станаха големите балканджии, но чуждото е тяхно, а тяхното е неприкосновено. Не става така. Вместо да мрънкат сами да са направили пътя. На времето с цимент дори бяха позакърпили дупките - така че има ли желание има и начин.
А драгите анонимни коментатори, вие за каква политика говорите като всичко тръгва от всеки от нас. Политиците виновни като не струват сами можем да си оправяме поне такъв тип проблеми, но желание трябва. Вместо да се драката за политиката, ако хванете по една и полата да сме се оправили отвред.
А и Генади, вече все по-рядко почнах да ходя по любимите си места, точно заради такива мрънкащи индивиди дошли от някъде, купили вила на безценица и искащи все нещо от месните власти. Аз съм от там и не мрънкам за пътя, защото е абсолютно, напълно проходим. Особено като знам по какви чукари нагоре съм стигал с колата :)

Анонимен каза...

Те пък едни вили...

Анонимен каза...

Едва ли някой ще ви обърне внимание. Ние от махала Габърска сме на същото положение. Дори имахме среща с Госпожа Михайлова, но само обещания!

Анонимен каза...

А вие какво сте мислели,че ще стане? Кака Донка мен ме записа в тефтера, и каза "ЩЕ ВИДИМ" ! Година и 6 месеца от тогава...

Анонимен каза...

Тъй и тъй си нямаме армия, ами купувайте си БТР-ри втора ръка...:) :)

Анонимен каза...

do 5- Dodi Markov. Abe mom4e,na kolko godini si za da pi6e6 tezi gluposti? Predi kolko godini si hodil do tazi mahala? Edinstveno ba6ta ti hodi za gabi tam.Ako be6e pro4el vnimatelno statiqta 6te6e da znae6 koi q e pisal i za6to, nai ve4e za6toto e mesten jitel i potarpev6.kogato ne si kompetenten ne si davai mnenieto.

Анонимен каза...

Ти пък вземи че пиши на български бе капут!!!!

Detelin Markov каза...

До 10. Да, ако беше прочел по-внимателно коментара ми щеше да вникнеш повече в идеята му, но няма нищо. Като гледам прекрасния ти български на маймуница. Относно ходенето, ходя достатъчно често, за да знам, че примерно вече са сложили и мантинели на един от опасните участъци - което не е отбелязано в материала. А ти г-н коментатор, пробвай да хулиш с име, може и с фамилия. По хигиенично е просто - комуникативно и социално погледнато. Ти като си толкова на "ти" с махалата искаш ли да се зачешем примерно, какво представлява махалата, кое къде се намира, коя кривка на кой завой има проблем с копки, мантинели, кой мост е взел да пропада и т.н. ? Че явно се имаш за по-компетентен от мен.
Постоянните жители се броят на едната ми ръка, ако искаш и по имена да ти ги изброя? :)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |