Имам малък бизнес в Англия, имах и същия в България

* „Още ли си мислите, че тази репресия, която ви налагат в България, е нормална!? Всичко се прави някой да се напапа“

Стелиана Малинова
 По света и у нас
Как се отнася държавата към малкия бизнес? Това е възлов въпрос за всички икономики, защото именно малкият бизнес е гръбнакът на всяка икономика, дори най-голямата – и ако мачкаме малкия бизнес, режем клона, на който стоим. За жалост нещо такова се случва у нас, за разлика от Англия, където неслучайно търсят спасение и развитие хиляди наши сънародници, троянците също не са малко. За различното отношение тук (в България) и там (в Англия) разказва нашата млада сънародничка Стелиана Малинова – стряскащо по-лесно, обгрижващо и с внимание на държавата към малкия бизнес е там (отколкото тук). И изводът й съвсем не е оптимистичен.
Т21

ИМАМ МАЛЪК БИЗНЕС в Англия, имах и същия в България. Вие знаете как е в България, аз ще ви кажа как е в Англия. 
     1. Фирма се отваря за 5 минути, през интернет и всички документи идват по пощата.
     2. Дейността на фирмата се стартира пак по същия начин или по телефона.
     3. Отчетната година е от дата до дата и всичко е електронно, без електронен подпис, само със специален фирмен код.
     4. Време за приключване на отчетната година и плащане на данъка – 9 месеца след изтичане на отчетния период, всичко през интернет.
     5. Осигуровки на работниците: до 11 000 британски лири заплата годишно – 14 лири на месец.
     6. Осигуровка на собственика, ако не е назначен на трудов договор, не се дължи.
     7. Контролният орган е един – няма НАП, ХЕИ и други подобни!
     8. Задължителна регистрация по ДДС – при над 80 000 лири годишен оборот.
     9. Касов апарат само по желание, който не е свързан с нито една институция.
     10. Клиентите плащат масово с карти и така сивият сектор е сведен до минимум.
     11. Софтуери и други тъпотии, които свързват банките и контролния орган и така следят укриването на обороти, ги купува държавата; глобите са големи и никой не смее да крие.
     12. Когато контролният орган прави проверка, е длъжен да уведоми предварително за дата и час. Ако проверката е екстремна и дойдат без предупреждение, са длъжни да попитат дали могат да влязат и да ровят из обекта. Ако собственикът откаже – нямат право да пипат нищо!
     13. Данък печалба е 20%.
     14. ДДС върху храните е 0%.
     15. За заведенията има три вида лицензи: обект в който се приготвя храна в рамките на 10 минути; в който се готви и се продава само за вкъщи; и в които се готви и консумира.
     16. Никъде не ви искат 15 мивки и сто хладилника.
     17. Няма изисквания за преустройства на помещенията, когато се сменя дейността.
     18. Месечната такса на фирмената сметка е 6 лири и нито стотинка за направен превод, независимо към коя банка е.
ОЩЕ ЛИ СИ МИСЛИТЕ, че тази репресия, която ви налагат в България, е нормална!? Всичко се прави някой да се напапа. Без изобщо тия горе да осъзнават, че малкият и среден бизнес пълни хазната и ако го съсипят, няма да има ни за пенсии, ни за заплатите им, ни за бонусите им. Ама нищо, те ще теглят кредити държавни, а после ние ще плащаме.

29 януари 2020 г., Лондон
Стелиана Малинова, във фейсбук

3 коментара:

Симо каза...

Оххх... Българиооооо...!!!

Latina01 каза...

Така е,всичко това си е абсолютната истина.И за това хората там са спокойни,усмихнати,позитивни,никой на никого не го е яд и не си изкарва злобата и яда на невинни хора,а не защото както ви казват-усмихват ми се такива защото всички са лицемери.Всичко си е измислено,подредено и хората само се чудят къде да си изхарчат парите и къде да отидат на почивка тази година.Това са им най-големите грижи!

VVV каза...

Какъв е този малък бизнес? Защото малък бизнес е много относително понятие... и половината от тези неща не са абсолютно верни :) Данъци се укриват яко и много интересно защо навсякъде се издава касов бон, след като касовия апарад е пожелание :D? Защо всички които смятат това за вярно, без да им е стъпвал кракът в тази държава не си съберат багажчето и да си хванат самолетчето та и те да се чудят къде да си изхарчат парите ... Прост народ аме ние!!! Кланящ се на чуждото мнение и немислещ!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |