Битката за малката Мелиса

* Заради издевателства над 8-годишната си дъщеричка здравният медиатор на Община Троян Камелия Маркова бе уволнена * Бащата и чичото: „Много трудно се решихме да качим тези клипове, но това бе единственият начин да отворим очите“ * Кметът: „Задвижена e цялата машина за закрила на детето, с него работят психолози“
Крими
Камелия срещу Мелиса – грозно и страшно
ОТ СЕДМИЦА Троян се тресе от грозен скандал, разразил се след появата във фейсбук на няколко зловещи видеоклипа. Документиращи словесните и физически издевателства над едно 8-годишно момиченце, вършени не от кого да е, а от родната му майка, Камелия Маркова. Майка, наричаща детето си, малката Мелиса, „копеленце мръсно“, „няма да те водя пак напред, назад да ти разпорят пу… (после разбрахме, че вулгаризмът е заради направена бъбречна операция – бел. ред.)“ и други такива; и засипала го с още по-люти обиди след въпроса през сълзи „Мамо, защо ме обиждаш, защо винаги ме обиждаш?!“. Която „майка“ на всичкото отгоре, до задължителното й уволнение няколко дни по-късно, бе здравен медиатор* в Община Троян; и каква ирония – държавата да ти плаща да помагаш за решаване на проблемите (здравни и социални), а ти да ги създаваш?!

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО остри бяха и реакциите в мрежата – на възмущение и отвращение, имаше призиви за намеса на полиция и прокуратура и заплахи за саморазправа с майката насилница. Но се чуха и единични гласове, че качването на клиповете е недопустимо деяние спрямо малката Мелиса и също заслужава прокурорска намеса. В тази връзка бащата Мариян Петков и чичото Павел Петков направиха пред Т21 следното изявление: „Много трудно се решихме да качим тези клипове и се извиняваме на всички за показаните грозни сцени, но бяхме принудени. Това бе единственият начин да отворим очите и на хората, и на институции за случващото се с Мелиса и да защитим детенцето си. Защото досега мнозина си затваряха очите и преиначаваха фактите“. При разговора ни бащата, който води съдебно дело за родителските права над детето си, и чичото изразиха недоволство от троянския отдел „Закрила на детето“, чийто доклад по неясни причини преиначил истината по казуса, както и от действащия Закон за закрила на детето, заставащ изцяло на страната на майката в подобни спорове. Разказаха и за атаките на Камелия срещу тях, съпругите, децата им, останали „незабелязани“ от институциите и нечистите опити на насилницата да се изкара невинна/жертва и да прехвърли вината върху другата страна, също нечути до този момент; изразиха и опасения за Мелиса, която продължава да е при майка си.

МЕЖДУВРЕМЕННО стана ясно, че насроченото за четвъртък (30 май) дело за родителските права, заведено от бащата, е отложено – майката, недоволна от присъединяването на споменатите клипове към материалите по делото, поискала отвод на съдията. Ден по късно, в петък (31 май), с изявление по случая излезе сдружението „Национална мрежа на здравните медиатори“ (НМЗМ, браншовата организация), в което се заявява, че „НМЗД е категорично срещу насилието над деца“ и намира за целесъобразно „да бъдат алармирани както полицията, така и съответните органи към Министерството на труда и социалната политика – а именно отдел „Защита на детето“, за да преценят има ли риск за детето и да бъдат взети съответните мерки по най-бърз и адекватен начин“. „Потресени сме от видяното! Недопустимо е такова поведение на един здравен медиатор. Но нашите големи притеснения са за детето. Планираме проверка на място в Троян и сме готови да стигнем и до най-малките подробности по случая“, сподели ни членът на Управителния съвет на НМЗД Диляна Дилкова, с която се свързахме по телефона.

СЪЩИЯ ДЕН (31 май) кметът на Троян Донка Михайлова в лично изявление в страницата си във фейсбук обяви, че е освободила г-жа Маркова от поста здравен медиатор, защото „насилието е несъвместимо с това, която тя трябва да върши“ и че „е задвижена цялата машина за закрила на детето, с него работят психолози“. Община Троян също направи официално изявление, в което се казва: „Изразяваме силната си тревога за разпространените в последните дни видеоклипове с агресия върху дете от страна на здравния медиатор към Община Троян. От събота (25 май) насам, в спешен порядък Общината предприе всички възможни мерки за защита на детето. Информиран бе отдел „Закрила на детето“, свикан бе мултидисциплинарният екип, определен за провеждане на координационния механизъм при работа в случаи на деца, жертва на насилие или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция, осигурени бяха психолози от Центъра за обществена подкрепа, които работят. Кметът на община Троян проведе разговори със здравния медиатор, след които Камелия Маркова бе освободена. Предстои разговор и с бащата. Намираме насилието над деца за недопустимо, особено от хора, които са пряко свързани в работата си с тях“.

АКО ОБОБЩИМ – решаването на проблема с малката Мелиса бе ускорено. Но окончателното решение все още предстои – тъй като 8-годишното момиченце все още живее с майка си (в гетото на т. нар. Балабански завой) и това крие заплаха за него.

***

Мариян Петков
МАРИЯН ПЕТКОВ, бащата: „Ние бяхме заедно с Камелия преди години, роди се детето, признал съм го, но се разделихме. Сега имам жена и две деца, които обичат Мелиса и искат да живее при нас. Работата ми върви –  в България и Германия. Но Камелия сега не може да ми прости, че съм щастлив, че съм добре и използва детето. Готова е на всичко, за да ми отмъсти, изкарва ме най-големия злодей. Бях разследван две години, защото тя използва фалшиви свидетели и ме набеди в насилие. Но аз няма да оставя нещата така, ще се боря докрай. Ще отида и по-нагоре, не знам къде точно, но до най-високото. Въпреки че те (Камелия и роднините й) ме заплашват, че ако спечеля делото, ще ми се случи нещо“.

Павел Петков
ПАВЕЛ ПЕТКОВ, чичото: „Отдел „Закрила на детето“ в Троян не реагира по никакъв начин. Цял Троян видя какво се случва, затова питам къде са органите, защо не реагираха досега. Тази жена прекали вулгарно с всички права, които са и дадени като майка. Детето в момента е след оперативно лечение, а майката си позволи да го дърпа, да го удря. Детето се хвърля на врата ми и пищи: „Не ме пускай, не искам да отида при нея!“. Но аз няма какво да направя, стоя безсилен, защото ако я докоснем, Камелия ще извика полиция и ще закопчеят нас. Тя иска да отмъсти на Мариян – да го вкара в затвора или в гроба. А този човек иска да спаси детето си, да го прибере при себе си и да го гледа. Тя го провокира, обижда него, мен, другия ни брат, жените и децата ни“.

Т21

* Здравен медиатор – посредник, който адресира проблемите, свързани с достъпа до здравни и социални услуги сред малцинствените групи и групите в неравностойно положение в българското общество. Дейността се финансира от държавата и е делегирана на общините.

1 Коментара:

todor каза...

Някой ме блокира заради коментара който написах:И двамата родители са за бой наистина тази заслужава як бой в главата

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |