Честита награда за Ели!

* Една обидно закъсняла награда, но пък напълно заслужена * За нея е важно нещата да се случват така, че да оставят следа
Взето назаем
Елеонора Авджиева, сн. Цочо Бояджиев
Една откровена и много силна оценка на колежка и приятелка, галеристката Мариела Шошкова, за музейната шефка Елеонора Авджиева – настоящия лауреат на годишната награда за култура на Община Троян, връчвана по традиция на 24 май. Препечатваме от личния профил на авторката във facebook, където текстът й получи стотици лайкове и десетки одобрителни коментари. Т21

НЕ СЪМ ОСОБЕН привърженик на награди, връчвани от кметове и общински съвети. Често те са безкритерийни, подменят действителни стойности или се раздават по приятелска, роднинска или направо по партийна линия. Днешният случай, обаче, е малко по-различен. Наградата за изявена личност с принос в културата отива при Елеонора Авджиева – директор на троянския Музей на занаятите. Една обидно закъсняла награда, но пък напълно заслужена.

ЕЛЕОНОРА стана директор през 2002 г. и наследи музей, миришещ на нафталин в буквалния и преносния смисъл. В годините, благодарение на личната си отдаденост, тя го превърна в един от най-добрите общински музеи в страната. Днес за Троян това е мястото, което пази духа на града и което привлича стотици посетители. Нещо повече, това е място, в което ще намерите специално отношение, висока експертност и стил.

ЕЛЕОНОРА е работохолик, а музеят й е дом. Бори се с покриви, паяжини, плесени. Но и с десетки изложби, проекти, издания, събития. Премина през много битки и понякога е прекалено сериозна. Но за нея е важно нещата да се случват така, че да оставят следа.

ПИША тези думи не защото тя е мой директор. Нито пък защото сме приятелки. Който ме познава, знае, че не съм слагач. Пиша, защото зад всичко това стои огромен труд, интелект и всеотдайност. И защото Ели е лицето на един музей, който прави града ни по-културен. Честит 24 май и честита награда за Ели!

Мариела Шошкова

Кратка извадка от коментарите във facebook:

Поздравления, Елеонора! Убедена съм, че и с награда, и без награда все ще си останеш същият работохолик и чудесен човек!
Мадлен Янева

Честита награда, Ели! Честит празник!
Райна Манджукова

Честито признание за това, което правиш за Музея и Троян!
Стефко Луканов

Честито да й е признанието за неуморния труд! Благодарение на този труд днес е удоволствие да се влезе в Троянския музей.
Маргарита Гладкова

Това, какъв стожер е Ели, можем да го потвърдим и ние от БАН, при това абсолютно некуртоазно! Да е честита наградата и да е все тъй спорно делото!
доц. Ана Кочева, БАН

Чудесна новина! Радвам се от сърце.
проф. Цочо Бояджиев, Софийски университет

Заставам на 300 процента зад тези думи... Ели, ти си истинският пример на човек, отдаден на най-ценното – културата, хората и труда!
Екатерина Цекова, Национален политехнически музей


Още по темата:

2 коментара:

Unknown каза...

Честито, Елеонора! И все пак да не забравяме ролята на целия екип - тези момичета посрещат посетителите, говорят чужди езици, представят компетентно традициите и културното богатство на Троян.

troyan21 каза...

Никой не я забравя, нито я подценява тази роля, музейното дело е екипно дело и Елеонора винаги го е подчертавала. Но моторът, визионерът, човекът с най-големите отговорности, най-голямото бачкане, най-големите идеи и най-големия кураж (това го подчертавам специално!) в този чудесен музей е точно тя, Ели, музейната шефка.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |