Елеонора Авджиева: Музеите вече не са онези консервативни институции

* Държавата няма адекватна политика в сферата на културата, твърди директорката на уникалния Музей на занаятите в Троян

18 май - Международен ден на музеите


Много са поводите за разговора ни с Елеонора Авджиева – директорката на уникалния за страната троянски Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ); защото постиженията на културната институция за последното десетилетие (от 2002 г.), откакто тя е начело, не са едно или две. Но конкретните поводи са два – наближаващият 24 май, българският празник на духа и културността, и предстоящата след броени дни (на 20 май) втора троянска „Нощ в музея”. Разговорът ни е на чардака на малката музейна сграда (конака), на фона на огромна снимка на троянската чаршия от началото на 40-те години на 20. век и сред част от декора (старинни градски мебели) от бъдеща музейна атракция, която скоро ще стане факт.

- Най-напред – кажи ни нещо повече за предстоящата „Нощ в музея” (говорим си на ти, тъй като се познаваме и сме приятели от много години – бел. Г.М.).
- Тя е по-нова инициатива, идва от Париж, но е свързана с Международния ден на музеите – 18 май, решението за който се е взело в Москва преди 33 години. Тя също има световен обхват. Музейните нощи са обединени от някаква тема – тази година темата е „Музей и спомен”, предишните бяха „Музеят и младите”, „Музеят и туризма” и т.н. При нас, в Троян, се прави за втори път и ще е на 20 май, петък. Малко се разминаваме с международната дата на събитието – 14 май, но така ще е по-удобно за нас (организаторите) и за троянци. Смисълът на всичко това е да се направи реклама, допълнителен PR, на музеите, на музейното, на културните богатства, затворени във фондовете на тези културни институции, нестандартен начин хората да се привлекат в музеите.

- Какво по-конкретно да очакваме във втората троянска „Нощ в музея”?
- Доста неща, но ще акцентувам върху две основни - уникалния огнен спектакъл на танцьорите от Fire Team F4 (София), който наистина си заслужава да се види и за пръв път се случва в Троян; и театралния етюд със средновековен сюжет – една прочута любовна история. Става дума за дъщерята на българския владетел Самуил – Теодора-Косара, която се влюбва в пленения сръбски княз Иван-Владимир. После двамата се женят и много се обичат. Нашият спектакъл (актьорите ни са в изключително ефектни костюми от някогашния киноцентър „Бояна”, предоставени ни от НИМ) завършва дотук, с щастлив край; в реалността Иван-Владимир бива подло убит от наследника на Самуил и от мъка Теодора-Косара влиза в манастир. В музейната нощ ще има и демонстрации „на живо” на различни занаяти, атракционни кътове, музикална част, различни забавления – и всичко това ще е безплатно за всички.

- Троянският музей (МНХЗПИ) е нещо твърде различно отпреди 10 години, качествено различно – по-модерно, по-живо, защо да не кажа и по-адекватно на днешния ден. Как стана цялата тази работа, и то в Троян, където културните неща се случават много трудно?
- Идеята е една – МНХЗПИ да се превърне в модерен комуникационен център, каквито са и световните тенденции в нашата област. Музеите вече не са онези консервативни институции, в които нищо не се пипа, служителите те гледат строго и витае някакъв архаичен дух. Още през 80-те години в световен мащаб започва промяна на посоката, музеите се отварят и максимално се демократизират. Това правим и ние, макар и с известно закъснение.


- Аз пък си го обяснявам по друг начин – с една модерна личност, която оглави западналия троянски музей през 2002 г. и преобърна нещата? Казвам го без грам куртоазия, според мен точно това е причината днес, през 2011 г., музеят ни да изглежда по този впечатляващ начин и да има тези си позиции.
- Със сигурност имам своите заслуги и няма да скромнича излишно. Но трябва да е ясно, че без екип, без хора, с които заедно да вървиш напред, нищо не може да се направи. Подчертавам го дебело и искам искрено да благодаря на колегите си от МНХЗПИ, с които направихме и правим доста неща. Далеч съм от мисълта, че всичко започва от мен, зачитам и ценя високо многото направено в предишните години.

- Ще ми се още малко да поговорим за тази нова музейна философия – на отвореност, модерност, адекватност на днешния ден?
- В първите години донякъде интуитивно вървях в тази посока. Но после целенасочено трупах информация в нашата област, самообразовах се в движение, завързах и много полезни професионални контакти. Не съм прекъсвала и допълнителната си квалификация – наскоро завърших втора магистратура „Защита на културно-историческото наследство” в Университета по библиотекознание и информационни технологии (София), в момента карам дистанционен курс за управление към ФРМС. Искам да кажа, че само с интуиция не става.

- Нека маркираме нещата, които се случиха в троянския Музей от 2002 г. насам.
- Пълно обновление на централната експозиция – консултант на част от експозиционния план бе проф. Александър Фол, а музейното пространство бе преструктурирано и оформено от лидера в този бранш, столичната фирма „Арка”, същата, която за работата си в Националния исторически музей (НИМ) получи специална награда от кралицата на Белгия. Музейната инфраструктура – реновиране на сградите и фондовете, естетизиране на пространството около музея. Ново техническо оборудване – компютри, скенер за негативи, фото и видео техника, специализиран софтуер за обработка на музейните единици, интернет навсякъде и т.н.. А всичко това има двоен смисъл – създаване на комфортна работна среда на музейните хора и осигуряване на нужния „инструментариум” за цялостната музейна дейност. Друг наш успех са 20-ната музейни издания през този период – ще спомена краеведските трудове на Власи Илиев, Минко Шейтанов, Игнат Пенков, фолклорния сборник на Стоян Ковачев и Иван Топалов, особено се гордея с книжката за именитите троянски художници и т.н. Къщата на големия ни съгражданин Иван Хаджийски, която се стопанисва от МНХЗПИ, от една руина бе изцяло обновена, без да се измени на духа и атмосферата й. Направихме и немалко за популяризирането на археологическата гордост на Троян – римската крепост Состра; тук нашата роля бе основно в логистичната подкрепа, но не бива да се подценява. Друг същностен момент – извършихме идентификация на монетния фонд (античните монети) – нещо, което е направено в много малко музеи у нас; екипът се ръководеше от доказани експерти – проф. Константин Дочев и Радослав Гущараклиев. И още нещо, което трябва да се отбележи – МНХЗПИ е първият музей в страната за последните 50 години, извършил т.нар. бракуване на ненужни, без стойност и амортизирани музейни единици, каквито има във всеки един музеен фонд, както и на експонати фантоми (т.е. реално несъществуващи); този процес продължава.

- Догодина МНХЗПИ – Троян чества своя 50-годишен юбилей. Как ще го отбележите?
- Да, на 1 октомври 2012 г. ще отбележим 50-годишнината от основаването на Музея на занаятите. Много са юбилейните ни идеи, но ще подчертая една – новата експозиция „Троянски живописци”, която ще бъде разположена в малката музейна сграда (конака). В момента тече реконструкция на втория етаж на сградата, където ще е новата експозиция – получава се нещо наистина впечатляващо, и направено изцяло със собствени средства. В по-близък план – скоро ще влезе в действие нова атракция на чардака на малката сграда, посетителите ще могат да се облекат в автентични старинни костюми и да се снимат сред автентичен градски декор от началото на миналия век. От началото на м. юли ще бъде готов детският ретро кът – със старинна люлка, дървени велосипеди и др., което ще бъде осъществено със средства от Обществения форум.

-Нека завършим нестандартно – с проблемите. Няма как да ги нямате?
- Имаме ги, разбира се. Най-едрият, който засяга всички, занимаващи се с култура в България, е, че няма адекватна държавна политика в тази сфера. И така е от много години. Вярвам, че промяната може да започне отдолу нагоре – от регионалното и общинско ниво. Друг специфичен наш проблем – нямаме силна съсловна организация, която да отстоява интересите ни. За липсата на средства е излишно да говоря – то се подразбира.

Интервю на Генадий Маринов

Още по темата:

35 коментара:

Анонимен каза...

Нищо консервно няма в музеите,щом скумрия като тази се подвизава там...
Свинска любовница и свиркоиздувачка на луканката и прочие мазни тюфлеци...но с власт и кинтара...

Анонимен каза...

Този 1 е някакъв малоумник ...да плюеш единственото европейско нещо на троянската чаршия наистина трябва да си пълно кукуригу.Браво на Елеонора!!!!!

Анонимен каза...

Тая се нареди благодарение на Стефан Луканов,ама маи че и на други ..................????????????????

Анонимен каза...

това какво прави с живота си е нейна работа.важното е че си изпълнява задълженията професионално и музеят е наистина много добър.

Анонимен каза...

Напротив всичко трябва да се знае.Абсолютно всичко.

Бианка каза...

До N-1,3,5,Г-жа Авджиева е професионалист в своята област.Адмирации за работата и.Музея за който отговаря,наистина е уникален и най-малкото заслужава да бъде изнесен на показ личния и живот по такъв начин по който ти правиш.Но явно живота и е много по пълноценен щом събужда в теб тези низки страсти....завист,бездушие и простотия.

Анонимен каза...

Вие първо идете да видите мухлясалите исторически музеи в Ловеч и Тетевен и тогава оплювайте жената....

Анонимен каза...

Коментарите за така наречените "началници" в нашия град и клюките за тях са нещо нормално.
Никои не е накаран насила да става такъв, а това че си такъв те прави автоматично общественна личност. Щом си приел - за теб ТРЯБВА да се знае абсолютно всичко. Ако има добро - добре дошло, като не е добро - пак. Иначе казано работи си в Калинел и с теб ще се занимават по - малко.
Позволявам си да изразя мнението си, тъи като винаги ще се намерят защитници - приятели на всеки "оплют". Не е вярно, че няма значение какво прави извън рабатата си един общественик.
Тя - Тои трябва ВИНАГИ да са изрядни и да служат за пример на нас останалите, или поне така ни учеха още в трето отделение.
Ако кара и пие - да знаем, ако прави бибитки - пак да знаем, ако краде да знаем и тн.
Оголете им задниците! Хубаво да лъснат! Ако не е истина същите няма от какво да се притесняват!
Трябва да знаем ИСТИНАТА понякога макар и неприятна а те като имат "кучешки очи на човешки глави" да продължават да се натискат за по - сладки постове.
В коментара си не визирам въпросната госпожа от музея. Дори не я познавам. Въпрос на принцип.

Анонимен каза...

Подкрепям 8-ми коментар!
Доколкото знам в музея работят и други хора, та все си мисля че и те имат заслуга за доброто ниво на музейното изкуство в Троян!
Чувала съм, че макари малък колектив, там цари дива интрига между музейните служители.

Анонимен каза...

БРАВО 8-МИ

Анонимен каза...

ПРИЗИВ:Да зареждаме само в "ЛУКОЙЛ" и да пазаруваме само в "LIDL" поне за месец, та да се осерат изедниците.

Анонимен каза...

ДО 6:Бианка убава ли си МА??????????????

Анонимен каза...

Следващият път да направят "развратна нощ в музея".

Анонимен каза...

много ми хареса предложението на 13,пък и имат талант:)))

Анонимен каза...

Едно време какви курветини имаше в музея.СЛАВА ИМ и римляните не могат да ги стигнат...

Нели Генкова каза...

Музеят, ръководен от Елеонора, е едно от малкото места в днешен Троян, които ме карат да се чувствам жител на град. По отношение на някои от коментарите тук - мисля, че трябва да се произнесе експерт, добре запознат с теорията на Фройд. Нощта в музея миналата година ми хареса, вярвам, че сега ще е още по-атрактивно и с удоволствие ще присъствам сред публиката. Елеонора, успех!

Анонимен каза...

Христов каза : Наистина музеят ни е на добро равнище в града ,докато всичко останало ,не желая да коментирам : затова призовавам всички съграждани да отидат да глсуват против ГЕРБ!!!!!!!!

Анонимен каза...

17-ти няма какво да призоваваш. То наш Миня и тези около него направиха достатъчно за да ни откажат от гласуване за ГЕРБ :)

Анонимен каза...

Да може би Елеонора е подходяща кандидатура и за кмет!

Анонимен каза...

Аз ще гласувам за нея,ако се кандидатира за кмет.

Чичо Гошо каза...

Елеонора би могла да изправи този град на крака и то за кратко време бих гласувал за нея с две ръце ама партийчетата няма да я поискат че няма да им играе по свирката.

Анонимен каза...

абе кои е тоз Стефко л. дет го изкарахте по - голем е..ач от пищова ве ? То не бяха Тонимирица не бяха дирек. музеи !

Анонимен каза...

Стига глупости моля Ви - жена за кмет.
Може ама ако е по-дъртичка да няма цикал.
Трябва да се краде и за памрерси ако е по-младичка. Гласуваите рационално-мъж ще е по-ефтин.....

Мъж каза...

Видяхме ги мъжете управляващи Троян 20 год.,кажи 23 по големи путки от тях имало ли е???

Елеонора Авджиева каза...

Благодаря на всички, които изказаха положително мнение за работата ми в музея.Нели, особено ценя твоето мнение. Благодаря и за номинацията за кмет, но нямам никакви политически и властови позиции. Както е написано и в интевюто, постигнатото в музея се дължи на целия музеен екип и на много приятели. По отношение на ролята на Стефко Луканов за заемането на длъжността директор в музея трябва да направин някои малки уточнения. Той беше заместник-кмет, когато отидох да работя в Община Троян и толкова.
През 2002 г. участвах в конкурс за директор на музея и го спечелих. В комисията по избора, обаче не беше господин Луканов, а хора с необходимата квалификация и препоръчани в нормативната уредба. Господин Луканов го нямаше и когато пишех и реализирах проекти за обновяване и развитие на музея, но може би анонимен 21 разполага с други факти, които е хубаво да оповести, за да разберем доколко са достоверни.
Интригантството и злонамереността едва ли са институционален патент на Музея на занаятите. А по въпроса за сравнението ми със скумрия сериозно опонирате на господин Дарвин - все пак видът ми е човекоподобен. Никой не си избира външния вид, а ако има добър такъв просто е добро допълнение към истинската същност на човека. И ако за всичко останало дължа обяснение на обществото и проверяващите органи за личния си живот не мятам да го правя. Още повече, че нямам за какво да се срамувам. Елеонора Авджиева

Генадий Маринов, Т21 каза...

Още веднъж - поздравления, Ели! Който си го може, го може!

С респект и уважение - Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Ело,21-ри ти захваля, ако не си разбрала...Прочети пак...
А колко си стока, не се определя по твоите собствени думи,а от думите на служители,гости на музея и прочие...
А и нео ми намирисва на гузен негонен бяга...

Анонимен каза...

Кво се пъчи Елеонора,като така или иначе Сиса се точи да и взема мястото?На няколко пъти я чуваме да се обяснява,че скоро ще е новата шефка на музея!

Анонимен каза...

"Сиса", ще е новата шефка на музея тогава, когато Акимов е новия кмет - т.е. никога!!! Тази малка кучка се мисли за велика, защото "поопозна" някои от назначените за бизнесмени в Троян, дедо Трибестан й пълни главата с глупостти, а тя е толкова умна, че вече се взема за шеф! И се излага...

Анонимен каза...

Тя пък Сиса много свястна и голяма девица.......хайде няма какво

Анонимен каза...

Ужас каквато шефката, такава и подчинената!
Изобщо в този музей, има ли свестни хора?

Кака Анка каза...

Чудя се и се мая........възможно ли е толкова злоба събрана на едно място. Няма как да стане промяната ако тя не започне от самите себе си. Не успорим факт е, че музея в Троян направи много крачки напред благодарение на целия екип от хора който работи, ръководени от Елеонора. Факт е също че музея и пространството около него станаха едно спокойно и приятно място. Факт е също че точно това място е една от емблемите на града ни, без значение кой какъв е и какво прави извън работното си място, там той е работил и го е правил добре, защото и резултатите са налице. Аз съм на принципа, че ако не можеш да кажеш за някого нещо добро, по-добре да замълчиш. И в този случай съветвам всички тук плюещи- не злобейте, не хвърляйте собствената си мръсотия върху хора които не го заслужават. Излезте, отидете, разгледайте и се радвайте, че това все пак е нашия град и всичко направено остава тук, защото музея не е парче хляб, че да си го занесе някой в къщи. Но за да стане такъв какъвто е някой е работил и е вложил време, сили и умения. И този някой е Елеонора Авджиева и нейния екип, колкото и да не му харесва на някой. Оставете злобата, тя само ви изяжда от вътре, но не Ви прави по-добри.

бате Стефчо каза...

Уважаеми съграждани, моля Ви да запазим едно от малкото неща останали читави в гр троян. Шефката на музея може да е всякаква, не ме интересува личния им живот но докоркото знам направи асансьор за хората с увреждания в музея и го промотира в националните медии. На фона на останалото чиновническо овчедушие, това не е малко, защото всичко е свързано и със финансови възможности.

Анонимен каза...

Поздравления към екипа на Музея за много добре организираната "Нощ на музеите". Имаше си всичко: занимания за децата, много добра развлекателна програма, която беше изнесена основно от Троянски деца (с изкл. на Ф4 - огненото шоу)Не беше претрупано, програмата беше различна от миналата година, разчупили бяхте стандартното водене пред микрофон. Огненото шоу беше приятна изненада и добре направено. Една много приятна и съдържателна Троянска вечер. Напоследък нямаме много такива. Като се има предвид и факта, че имаше много хора, без да е необходимо да каните чалга звезда по без бикини - аз съм много впечатлена от работата, която сте свършили.
Поздравления и благодаря за добре прекараната вечер!

Анонимен каза...

Поздравления за организаторите. Успяха да спечелят вниманието дори на най-малките зрители,а това не е никак лесно в днешно време.
Много ме впечатли представянето на накитите. Получи се много специална атмосфера.
Очакваме още подобни събития.

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |