Синод лицемери, с папата не можело обща молитва

* Ако БПЦ е Христова, как се съвместява нейното откровено враждебно отношение към другите християнски Църкви и най-вече към Католическата?
Взето назаем
Предстоящото посещение на папа Франциск в България по покана на министър-председателя подлюти началниците (Светия синод) на Българската православна църква, последва отказ от общо богослужение, забрана на църковния хор да пее при посрещането и други обструкции. Отговорът защо се случва цялата тази нелепица ни подсказва журналистката и доктор по философия Виолета К. Радева. По-долу ви представяме малка част от пространната й статия по темата, публикувана в сайта www.faktor.bg. Т21

ПО ПОКАНА на премиера Бойко Борисов, отправена по време на посещението на българска делегация в Рим за 24 май миналата година, у нас на официално посещение ще бъде папа Франциск. Визитата ще е от 5 до 7 май, когато Светият отец ще отпътува за Скопие. За втори път България ще бъде домакин на глава на Католическата църква след 2002 г. Тогава по покана на премиера Симеон Сакскобургготски у нас от 23 до 26 май гостува папа Йоан Павел II.

ДНЕС, 17 години по-късно, имаме усещането за дежа вю, що се отнася до реакциите на Светия синод на Българската православна църква във връзка с предстоящата визита в България на папа Франциск. В свое официално съобщение православните ни архиереи заявяват: „Посещение на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” е възможно, но бихме искали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите Канони не допускат това”.

ОТЦИТЕ отказват да бъдат на 6 май част от общата молитва за мир с папата в присъствието на представители на различните религиозни изповедания на площад „Независимост”! Оправдано е широкото обществено недоволство от поредната странна позиция на върхушката в Българската православна църква (БПЦ). На чии правила се подчинява тя? Кой й нарежда едно или друго поведение, в разрез с очакванията и надеждите на милиони вярващи българи? Не е ли тя Христова църква? А ако е Христова, как се съвместява нейното откровено враждебно отношение към другите християнски Църкви и най-вече към Католическата? Защото за никого не е тайна, че именно католиците са най-ненавиждани специално от Руската православна църква и подчиняващата й се във всичко уж автокефална Българска православна църква.

ОТДАВНА миряни и черковни свещенослужители у нас настояват да се проведе народно-църковен събор, както изисква именно онзи Канон, на който се позовават днес архиереите. Защо те се ослушват за това всеобщо желание? Защо знаят само да искат от обществото и от държавата – средства, ремонти, нови храмове, но какво дават те самите на това общество? Потърсиха ли паството си? Помогнаха ли на бедстващи, на гладуващи, на жадуващи? Вслушват ли се в болките и проблемите им? Осъдиха ли комунистическото наследство, порицаха ли червения терор след 1944 г., отхвърлиха ли насилието – духовно и физическо – над милиони българи в продължение на безбожните 45 години комунистическа тоталитарна власт? Въпроси, на които все някой ден Светият синод на Българската православна църква трябва да отговори...

Виолета К. Радева,  
със съкращения, www.faktor.bg

1 Коментара:

Блог на П. Неофитова каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |