На 24 май в Троян

* Хубаво, слънчево, празнично, многолюдно (макар и не толкова като в предишни години, което подсказва, че е нужно освежаване и развитие) * Тазгодишните носители на наградите за култура и образование – Елеонора Авджиева и Валентина Маринова
Отзвуци
Общинският младежки духов оркестър бе в челото на 24-майската манифестация
ТРОЯН отпразнува 24 май – деня на светите братя Кирил и Методий и на българската просвета и духовност, с традиционната манифестация/шествие по Главната улица на училища и спортни клубове начело с общинския духов оркестър с мажоретки на маестро Марин Цочев, завършила с церемония на централния троянски площад (да припомним – подобно шествие на 24 май в Троян е имало и преди 1944 г., после в соцвремената манифестацията добива официозен и задължителен характер, след 1989 г. бе преустановена, а през 2011 г. по идея на ръководството на НУ „Св. св. Кирил и Методий” бе възродена, като отпред задължително бе носена иконата на светите братя първоучители и просветители Кирил и Методий – бел. ред.). Под звуците на величествения химн „Върви, народе възродени“, създаден през 1901 г. от композитора Панайот Пипков, който по онова време е учител в петокласното ловешко училище „Йосиф I”, само на 30-тина километра от Троян. Хубаво, слънчево, празнично, многолюдно (макар и не толкова като в предишни години, което подсказва, че е нужно освежаване и развитие – бел. ред.).

Лауреатите на годишните награди – Валентина Маринова (отляво) и Елеонора Авджиева
А ВЪВ ФОКУСА на празника бе връчването на учредените не толкова отдавна (през 2013 г.), но добили стойност и авторитет общински награди за принос в образованието и в културата. И както поясни водещият, ловешкият актьор и добър приятел на Троян Стоян Георгиев: „Наградата е своеобразен преглед на изминалата година и очертава профила на успешния създател на образователни и културни събития в днешно време“. Този път лауреатите бяха директорката на Музея на занаятите Елеонора Авджиева и началната учителка от СУ „Васил Левски“ Валентина Маринова. Директорката – за цялостната си успешна мениджърска дейност, спечелените и реализирани многобройни проекти за развитие и модернизиране на музейната експозиция и обявяването на ръководения от нея Музей на занаятите за „Музей на годината 2018“ в класацията на професионалното сдружение „Български музеи“. Учителката – за приноса й в развитието на образованието в община Троян чрез въвеждането на иновативни педагогически практики, включително разработката и реализацията на редица образователни проекти по национални и международни програми, удостоени с национален и европейски знак за качество (eTwinning проекти и проекти по „Еразъм плюс“ с международно партньорство). Отличията имат и парично измерение – по 500 лв.

„БЛАГОДАРЯ за оказаната ми голяма чест и връчването ми на тазгодишната награда. Благодаря ви за съпричастността – професионална и емоционална, към идеите ми за развитие на една от важните културни институции в нашия град, Музея на занаятите и галерия „Серяковата къща“. Наградата носи удовлетворение, тя е звезден миг, но изпълва със смисъл и вдъхновение ежедневието ни. В този вълнуващ момент искам да припомня думите на троянския учител даскал Власи Илиев, който е основоположник на музейното дело в Троян: Обществото ни е създало и трябва да му се отблагодарим“, се чу в словото на г-жа Авджиева при награждаването. А думите на г-жа Маринова бяха: „Благодаря за високото признание, тази награда е огромна чест и огромна отговорност за мен. Тя е признание за дългия път, който изминахме заедно с моите ученици. Благодаря на тях и на техните родители за доверието и подкрепата. Честит празник!“.

Новият носител на наградата "На учителя – с любов!" е Радослав Стойчев
НА ПРАЗНИЧНАТА троянска 24-майска сцена бе връчена и наградата „На учителя – с любов“, учредена през 2016 г. от анонимен дарител, поредният й четвърти носител бе основателят и вече пет десетилетия ръководител на ученическата Школа по радиоелектроника Радослав Стойчев (за тази награда четете в отделен материал).

Хубаво, слънчево, празнично, многолюдно, Троян, 24 май 2019 г.
ЩЕ ЗАВЪРШИМ с поздравлението на кмета Донка Михайлова. Тя подчерта, че отново празнуваме 24 май тук, на площад „Възраждане“ и се обърна към децата на Троян, учителите, хората на културата, духа, словото, спорта, всички те, „които правят нашия град по-различен“. Като специално открои няколко троянски духовни първенци – Иван Хаджийски, Ламар, акад. Ангел Балевски, Ганко Цанов. Споменато бе и направеното през последните години в подкрепа на образованието и културата в материален план. „Днес празнуваме и своята мечта – мечтата образованието и културата да станат онзи двигател, който да позволи на България да отскочи и да заеме своето достойно място в Европа“, бе основното послание в кметското слово.

Т21

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |