Кметът солидарен с протеста на медицинските сестри

* Донка Михайлова: Проблемът е в целия сектор общинско здравеопазване, а не в конкретна болница * Вдигнаха заплатите на медицинските специалисти в училищата и детските градини
Гореща тема
Кметът Михайлова и Дамян Дамянов подписват колективния трудов договор, 28 февруари
КМЕТЪТ на Троян Донка Михайлова и цялото общинско ръководство застават зад протеста на медицинските сестри в общината (които на 1 март излязоха на троянския площад и се присъединиха към националния протест на медицинските специалисти по здравни грижи, виж „Сестринският протест в Троян“ – бел. ред.) и ги подкрепят в очакванията им към държавата. Едно от посочените в протестната декларация искане е „без търговски дружества в здравеопазването“. Г-жа Михайлова многократно е отстоявала и заявявала публично, че проблемът е в целия сектор общинско здравеопазване, а не в конкретна болница. Неотдавна пред БНР тя заяви следното: „Почти всички Общински съвети отделят средства за болниците, но стигаме до един парадокс, тъй като общинските болници са търговски дружества. А ние нямаме законово основание да отделяме средства за издръжката им, понеже става дума за държавна помощ и е забранено от закона. Ангажиментът ни е да поддържаме сградния фонд - нещо, което правим“.

НА 28 ФЕВРУАРИ кметът Михайлова и председателят на синдиката на здравните работници в детските градини и училища в община Троян Дамян Дамянов подписаха колективния трудов договор. Документът потвърждава договореното увеличение от 610 лв. на 700 лв. на основните месечни възнагражденията за всички медицински специалисти в системата на образованието, независимо от длъжността им; изключението е само за фелдшерите в троянските СУ „Васил Левски“ и СУ „Св. Климент Охридски“, обслужващи най-голям брой ученици – техните начални основни месечни възнаграждения са съответно 720 лв. и 710 лв. Удовлетворено бе и искането на медицинските специалисти 25 май и 1 ноември да са неприсъствени дни за работещите в системата на училищното здравеопазване и да се отчитат като платен служебен отпуск.

Станислава Вачева, PR на Община Троян

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |