Троянско богатство на пътя на богатството в „Стани богат“

* Кирето от „Таралежите се раждат без бодли“ бе бърз и безпогрешен на въпроса „Фестивал в чест на кой плод събира туристите всяка година на старопланинската хижа „Амбарица?“ (15 януари) * Водещият: „Районът на хижа „Амбарица“ е едно от най-богатите на диворастящи боровинки места в България
Троянски прелести
"Стани богат", БНТ, 15 януари, въпросът за фестивала на "Амбарица" и водещият Михаил Билалов
ПОРЕДНА троянска емблема и богатство застана на пътя на богатството в умното риалити на БНТ „Стани богат“, в епизода на 15 януари т. г. Говорим за перлата на Троянския Балкан хижа „Амбарица“ и нейния Фестивал на боровинката. Предишния път, през м. май миналата година, въпрос за Фестивала на сливата в Троян затрудни софиянеца Боян Пресолски, но в крайна сметка с побутване от учудения водещ Михаил (Билалов) отговарящият се справи; и се спаси от резила да не знае троянската слива и сливова. Разбира се, и тогава, и сега въпросите бяха от групата на лесните, защото няма как нещо азбучно и всеизвестно да е трудно.

На стола на богатството – Кирил Петров (Кирето от "Таралежите се раждат без бодли")
Кирето (най-отпред) в "С деца на море"
Култовата сцена с лимонадата от "Таралежите..."
И ТЪЙ, сегашният троянски въпрос носеше 500 лв., а на стола на богатството бе седнал един известен и обичан българин – Кирил Петров, създателят и неизменен водещ на може би най-свежарското, вече почти 20-годишно сутрешно радиошоу в българския ефир „Тройка на разсъмване“ (радио „Витоша“); но като че ли по-познат като филмовия любимец Кирчо/Кирето от „Таралежите се раждат без бодли“ и още дузина български филми, сред които „С деца на море“, „Къщи без огради“, „Баща ми бояджията“ и др. Тук ще добавим и една „конфиденциална“ информация – г-н Петров е отколешен приятел на Троян, още от студентските си години в Софийския университет и неведнъж е бил със състуденти, сред които и една троянка, в града ни (Къпинчо, Беклемето и т. н.). Въпросът бе следният: „Фестивал в чест на кой плод събира туристите всяка година на старопланинската хижа „Амбарица“: А. Смокиня, В. Вишна, С. Боровинка, D. Мушмула?“. Както се казва – хубав въпрос за хубав човек.

КИРЕТО стигна бързо до верния отговор, като разсъжденията му на глас бяха следните: „Смокиня не съм виждал в Стара планина, хижа „Амбарица“ е на високо място, тъй че за вишни не става, за мушмули също, верният отговор е Фестивал на боровинката“. Водещият допълни казаното с една важна информация, която си заслужава да повторим: „Районът на хижа „Амбарица“ е едно от най-богатите на диворастящи боровинки места в България. И Фестивалът на боровинката е може би фестивалът у нас, който се провежда на най-голяма надморска височина“.

„ПЪТЯТ на богатството минава през Амбарица“, шеговито коментираха във фейсбук страницата на хижата стопаните й Ема и Тодор. А от нас - браво за верния отговор и още по браво за въпроса, браво и на хората (споменатите двама) плюс хилядното амбаришко братство, които върнаха славата, духа и магията на старопланинската красавица хижа „Амбарица“!

Т21 

Още по темата:

Повече за хижа „Амбарица“ – виж ТУК

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |