Тя отдавна е потопена в магията на Троянския балкан

* „Чрез сценария на епизода за Троян в „Туризъм.бг“ Венета Николова пресъздаде и собствените си впечатления и емоции, които с удоволствие си припомни в предварителния ни разговор за предстоящото предаване“

Даря Заричинова
Предизвикано

Авторката Даря Заричинова и съпругът й Нико – и двамата с родови корени от нашия край (тя от Априлци, той от Черни Осъм), са собственици на рекламната агенция Тур Клуб РеМарк, която вече две десетилетия популяризира туристическия потенциал на района на Централна Стара планина, във фокуса на който е Троян и Троянския балкан. Тяхна е и заслугата за обособяването на туристическа дестинация Балкания (Априлци, Троян, Тетевен и Етрополе). По-долу ще прочетете един „предизвикан“ материал на г-жа Заричинова, уточняващ коя е идейната основа на излъчения наскоро епизод за Троян в новото предаване на БНТ „Туризъм.бг“.Т21

С НОВОТО си предаване „Туризъм.бг“ БНТ най-после отдели полагаемото ефирно време на този важен за нашия регион отрасъл. Едната от сценаристките - Венета Николова, е голям фен на община Троян, защото е участник в повечето журналистически турове, организирани от Тур Клуб РеМарк в продължение на десетилетие. Тогава тя беше журналист в БНР - Радио България. През годините се повози на лодка на язовир „Сопот“, успешно премина въжения атракцион „Катеричка“ на Беклемето, учеше се да стреля с лък на Айдушкото сборище. Освен вкуса на сливова ракия още помни житото по сватбарски в Гумощник и „белия мъж“ на бабите от Голяма Желязна. Чудесно описваше в материалите си и майсторството на троянските занаятчии, и невероятния дух на Рок Академия Троян. Така че тя отдавна е потопена в магията на Троянския балкан. Многократно сме я  награждавали в нашия конкурс за най-добър журналистически материал, популяризиращ туристически регион Балкания.

Венета Николова получава награда от Тур Клуб РеМарк, връчва я Даря Заричинова
МИСЛЯ, че  чрез сценария на епизода за Троян в „Туризъм.бг“, озаглавен „Очарованието на Троян“ (виж „Троян сред първите в ново предаване на БНТ“ – бел. ред.), Венета пресъздаде и собствените си впечатления и емоции, които с удоволствие си припомни в предварителния ни разговор за предстоящото предаване. За съжаление не успяхме (по независещи от нас причини) да организираме „отвличане на девойка“ по айдушки, нито пък да подготвим всички тези кулинарни специалитети, но пък тъкмо да имаме материал за следващо посещение на екипа на предаването. 

НАРЕД с предаването за Троян на нашите приятели от „Дивата муха“ по бТВ екшън през 2016 г. и кулинарната обиколка на Ути Бъчваров, излъчвана в продължение на два месеца под надслов „Вкусно от Балкания“ преди няколко години, „Очарованието на Троян“ на националната ни телевизия е от най-стойностните – още повече, че е собствена продукция на БНТ.

НИЕ от Тур Клуб РеМарк винаги сме апелирали пред „властимащите” за по-справедливо отразяване на туристическия потенциал на старопланинските общини. Винаги сме се противопоставяли на неоправданото предпочитание към определени планински курорти, които като леглова база и брой реализирани нощувки са по-малко от същите в район Стара планина (данните са от сайта на Министерство на туризма). Но се надяваме предавания в национален ефир като „Туризъм.бг“ да са успешна крачка към едно по-адекватно популяризиране  на общини като Троян, Априлци, Тетевен... Така и многогодишните усилия на общинските администрации, местните общности и неправителствени организации ще получат заслужена подкрепа.

С БЛАГОДАРНОСТ към екипа на „Туризъм.бг“!

Даря Заричинова, Тур Клуб РеМарк

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |