Нашите Памела, Владимир и Никола – втори в конкурс на „Samsung“

* Проектът „PlayIT” на тримата ученици от троянското СУ „Васил Левски“ представи дръзката идея да използваме мобилните си телефони за… спорт
Отличници
Нашият отбор в действие, отляво – Никола, Владимир и Памела, София, 13 юли 2018 г.
ЗА ТРЕТА поредна година в България се провежда състезанието Growing Talents, организирано от „Samsung България“ и фондация „Образование 5.0“. Според регламента до финалния кръг се допускат 5 проекта, които до 20 юни трябваше да защитят своята оригинална идея за използване на мобилните устройства по нов, иновативен и нетрадиционен начин. Критериите за участие бяха представяне на триминутен видеоклип, в който участниците трябва да отговорят на три критерия: описание на конкретните измерения на проблема, като се включи пример; какво е предложението на учениците и как би могло да се реши чрез технологията за добавена реалност; аргументация защо точно тази технология е подходяща за решаването на проблема. Организаторите споделиха, че тази година са кандидатствали участници от 119 училища в страната, напълно отговарящи на критериите са били 78 проекта, а до финала са допуснати 6 (защото е имало два проекта с равен брой точки на пето място).

СРЕД финалистите е и отборът на Памела Георгиева (10.в клас), Владимир Владимиров (9.б клас) и Никола Коларов (8.б клас) от СУ „Васил Левски“ в Троян с ръководител Свилен Димитров. Техният проект „PlayIT” е дръзка идея как да използваме добавената реалност на мобилните си телефони, за да можем да учим различни спортове. Ето и част от  описание, което те направиха: „Повечето хора не могат да учат и да практикуват спорт по различна причина. „PlayIТ“ е приложение, което дава възможност на всички, които имат желание, да изучат по-малко познати или дори непознати движения. Все по-често ставаме свидетели на пропилян талант при децата, защото се случва да няма възможност да практикуваш всеки спорт, който пожелаеш“. От журито споделиха, че са впечатлени от идеята на троянските ученици, защото за пръв път виждат смело предложение да използваме телефоните си за спорт. А в писмото, с което екипът на СУ „Васил Левски“ беше допуснат до финала, имаше поздравление за отличната идея.

Презентацията, на компютъра вдясно – Влади
СЪСТЕЗАНИЕТО се проведе на 12-14 юли 2018 г. в София, а участниците имаха почти два дни, за да се запознаят с различни ментори и да подготвят презентация, която да бъде показана пред потенциални бъдещи инвеститори. Тук имаше малко притеснение, защото се оказа, че оценяването за финала ще бъде в три компонента – визуално представяне, IT представяне и икономическо представяне. Точно последното се оказа препъни камъка за отбора ни, тъй като участниците ни бяха подготвени да защитят идеята си и да представят технологиите, с които смятат да я реализират, и не толкова за икономическата й реализация. Все пак в рамките на тези два дни Памела, Владимир и Никола положиха много усилия да научат основни правила в маркетинга и финансите. Така на финалното представяне в събота бяха обогатили и направили презентацията си да отговаря на всички финансови изисквания.

ПАМЕЛА и Никола направиха представянето, а Владимир беше човекът зад компютъра. Цялостното излъчване на екипа, увереността му, че заслужава победата, след като е преборил голяма конкуренция беше в плюс за нашите участници, които постигнаха максималния брой точки 10 за представяне – резултат, който никой друг отбор не постигна. За това помогна и фактът, че и обосновката за името на проекта беше на ниво – разбрахме, че така написано можем да го прочетем и разберем по много начини: „изиграй го”, „изиграй ме“, „пусни ме“, „играй с информационните технологии“ и т. н. При обяснението как ще използваме мобилния телефон, за да се научим да спортуваме, учениците засегнаха една много сериозна тема за днешното общество – страха от присмех. Повечето деца имат желание за спорт, но се притесняват, че са с наднормено тегло и всички ще им се присмиват. И вместо да спортуват, те се затварят в себе си, а проблемът става още по-сериозен. Когато обаче имаш виртуален самоучител вкъщи, никой няма да види първия ти провал и ще може спокойно да опиташ и да грешиш, докато се почувстваш готов и уверен в себе си.

КОМПЮТЪРНАТА обосновка как ще се реализира също впечатли журито и грабна 10 точки – тук учениците предложиха първоначалното използване на т. нар. „зелен екран“ за снимки, моушън тракер и описание на псевдо-3D-модел, за да може технологията да тръгне безпроблемно на по-стари мобилни устройства. Частта с финансирането също бе на много високо ниво, но липсата на опит в тази сфера си каза думата. Учениците успяха да защитят достойно своята теза как и по какъв начин биха разходвали финансите, но се затрудниха да отговорят на провокативни въпроси от страна на журито, например какво се случва, ако пазарът не откликне по очаквания начин и защо са заложили на т. нар. сигурен фактор, т. е. потенциална загуба през първата година. Тук отборът получи 8 точки и с общ резултат 28 точки се изравни с отбора на Велико Търново. С точка повече победител стана отборът на Русе. Другите финалисти, класирали се след нас, бяха от София, Шумен и Пазарджик.

Троянският тим с ръководителя си Свилен Димитров и шефката на „Samsung България“
„СРЕБЪРНИТЕ“ Памела, Владимир (Владимир е нашият Влади, наборът на вестника ни, който проплака в Троянската болница в деня, когато излезе от печат първият брой на Т21, на 10 септември 2002 г., гордеем се! – бел. ред.) и Никола споделиха, че са доволни от себе си и се надяват „Samsung България“ наистина да оцени идеята им и да я превърне в реалност. Те изказаха и своята благодарност към своя ръководител (преподавателя по информатика и IT в СУ „Васил Левски“ Свилен Димитров – бел. ред.) и към Петя Нановска, психолог в училището, която даде идеята за името на проекта и помогна с идеи при заснемането на видеоклипа.

Свилен Димитров, ръководител на отбора 

Тук можете да изгледате видеоклипа към проекта „PlayIT”

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |