№141: Да посетиш Зелениковския манастир

* Основан е през 1832 г. от игумена на Троянската обител дядо Партений, през бунтовната 1876 г. е разрушен от турците, през 1913 г. е възстановен в сегашния си вид, а през 1914 г. е осветена внушителната му трикорабна църква
150 причини да посетиш Троян
Гледка към църквата на Зелениковския манастир „Св. Йоан Предтеча“
РЕКЛАМНАТА кампания „150 причини да посетиш Троян“, организирана от Община Троян по случай големия юбилей, който отбелязваме през 2018-та и чиято кулминация ще е на 14 октомври, празника на града ни – 150-годишнината от обявяването на Троян за град (случило се е през 1868 г. – бел. ред.), набра скорост. „Рекламната и информационната кампания ще представят по един атрактивен начин както традиционни, така и иновативни и недостатъчно познати страни на красивия Троян“, припомняме думите на кмета Донка Михайлова при старта на кампанията. Присъединихме се към почина на фейсбук страницата „Красив Троян“ и от бр. 2 започнахме, по наш избор, да публикуваме от 150-те причини (номерирането не е по значимост). Първа бе причина №41: „Да плуваш в открит басейн с минерална вода дори през зимата“.

СЕГА насочваме вниманието ви към причина №141: „Да посетиш Зелениковския манастир“. Един наистина чуден малък храм на близо два века, скътан на едно от най-красивите и необикновени места не само в Троянския Балкан и Балкана (Стара планина), но и изобщо в България. Казваме го не от местни пристрастия, цитираме чутото от туристи и гости. А и всеки лесно може да се убеди, че не говорим празни приказки – обителта е на високото, но се достига лесно и си заслужава. „Направи си туристическа разходка до Зелениковския манастир и виж изключителния иконостас, дело на Дебърската школа“, се казва в краткия рекламен текст за причина №141.

МАЛКО история. Манастирът „Св. Йоан Предтеча“ (Зелениковския манастир) е основан през 1832 г. от тогавашния игумен на Троянската обител дядо Партений. През бунтовната 1876 г. е разрушен от турците, а през 1913 г. е възстановен в сегашния си вид, на следващата 1914 г. е осветената внушителната му трикорабна църква. Зелениковският манастир разполага с няколко жилищни помещения, едното от които предлага нощувка на посетители, в двора има кът за отмора и каменна чешма с леденостудена планинска вода. Преди десетина години при буря върху манастирската църква падна грамаден бор и част от покрива бе разрушен; тогава приятели на манастира и на стопанката на манастира от вече повече от 30 години леля Дана, сред тях бе големият български пътешественик и наш земляк Миро Нанков (по-късно свързал трагично съдбата си със Зелениковския манастир, за което напомня паметна плоча – бел. ред.), помогнаха със средства и труд и щетите бяха възстановени.

Патриарх Неофит на раздумка с леля Дана, 17 август 2017 г.
ДНЕС скитът, който е значим духовен обект, а и туристическа атракция с немалка популярност, се нуждае от сериозни ремонтно-възстановителни работи и подкрепа. В тази посока игуменът на Троянската обител епископ Сионий неотдавна обяви, че ремонтът предстои и двата скита – Зелениковския и манастирчето „Св. Никола“ в с. Орешак, ще бъдат възродени. На 17 август м. г. Негово светейшество Българският патриарх Неофит посети Зелениковския манастир и се разговори с леля Дана за проблемите на планинската обител. Със сигурност е станало дума и за належащите ремонтни работи; като тук е мястото да припомним, че още като русенски митрополит през 2010 г. дядо Неофит издигна призива да се помогне на Зелениковския манастир, който в предишни години е бил използван и за лятна резиденция на патриарха.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |