Фондация глътна дарение за болни и сакати, дарителят – наш съгражданин

* „Обръщам се към вас, защото няма друг начин да си върна парите, тъй като никой не се осмелява да ми помогне“

Читателите ни пишат
ПРЕДИ ВРЕМЕ писахме за един възрастен мъж с голямо сърце, наш съгражданин, който бе решил да направи сериозно дарение на Община Троян или на Троянския манастир – имал свободен апартамент в Троян и искал да го дари на едната от споменатите две институции, без никакви условия и без ангажименти от тяхна страна. Кой знае защо изключителният дарителски жест не бил приет. След това (през 2016 г.) човекът продава апартамента и продължава да упорства в дарителските си намерения – решава да даде 5000 лв. на Троянския манастир (в лицето на игумена Сионий) за подпомагане на строителните дейности в обителта, и 25 000 лв. на Ловчанската митрополия (в лицето на владиката Гавриил) за довършителните дейности по новия ловешки катедрален храм. И ни предостави саморъчно написаното и подписано от него завещание с молба да подтикнем двете църковни институции да приемат дарените суми (виж „Троянец дарява сериозни суми на Троянския манастир и Ловешката митрополия“ – бел. ред.). По същото време чрез Т21 дарителят подпомогна с неголяма сума (няколкостотин лева) създадената от три троянски момичета трапезария за социално слаби хора към троянската църква.

ПИСМОТО, което публикуваме по-долу, е свързано с пореден дарителски жест на същия човек, по-точно с нечистите опити дарената в подкрепа на немощни, изстрадали хора сума да бъде присвоена; и с молба да помогнем. Една много непочтена и грозна история, която със сигурност заслужава намесата на съответните органи. Т21

ПРЕДИ години при нас в Санаториума в Троян (сегашната Пневмологична болница – бел. ред.) работеше медицинска сестра, която се ползваше с добро име – Полина Солакова. Но внезапно напусна и отиде на работа като касиер в Троянския манастир. Преди известно време се видяхме случайно и тя ми каза, че напуснала Манастира след остри стълкновения с манастирската управа и сега е без работа. След дълъг разговор ме попита какво ще правя със сумата, която съм взел от продажбата на апартамента си, тъй като съм сам и нямам близки. Обясних й, че ще използвам парите само с благотворителна цел – за подпомагане на болни, сакати, инвалиди и други, като евентуално ще търся фондация, която има такова предназначение.

САМО след няколко дни въпросната дама дойде отново у нас и ми каза, че са основали точно такава фондация за подпомагане и ако може да помогна с известна сума. Тъй като госпожата се ползваше с авторитет в болницата, аз й повярвах и веднага отидохме в ДСК - Троян, където преведох на фондацията й – „Фондация Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамян“, сумата от 1000 лв.

СЛЕД две години се помъчих да проверя какво е състоянието на споменатата фондация, но нищо не открих. Затова реших, че вместо парите ми да стоят неизползвани, да ги вложа на друго място – във Фонд за строителството на параклис в Пневмологичната болница - Троян, където съм работил 40 години и целият ми трудов стаж е минал там. Поисках си парите, но ми беше категорично отказано. Пратих писмо до Юробанк - Ловеч, където бях пратил парите, но се оказа, че вече такава банка няма.

И КАКВО излиза? Че т. нар. „Фондация Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамян“ е основана не за някакво подпомагане, а за да ми вземат парите, вероятно не само моите, и после веднага е била закрита. Как да си обясним иначе факта, че когато председателят на фондацията Йордан Николов отива при прокурора след подадения от мен иск, му обяснява, че трябва да „оправи“ работата, защото става дума за 90-годишен старец, който нищо не може да им направи. И прокурорът я „оправя“, като пише: „За регистрация на фирмата (фондацията) са изразходвани 650 лв. и за такси за откриваме на сметката 350 лв. или всичко точно 1000 лв.“. Интересно, ако бях внесъл не 1000 лв., ами примерно 500 лв. или 2000 лв., как щяха да се разпределят тези пари?!

МОЛЯ ВИ да помогнете на един изстрадал възрастен човек, инвалид, който цял живот е мизерствал и пестил, за да постигне нещо и сега е решил с благотворителна цел да дари известна сума на фондация за подпомагане на немощни, изстрадали хора. Обръщам се към вас, защото няма друг начин да си върна парите, тъй като никой не се осмелява да ми помогне. С какво нетърпение очаквам отговора ви!

С уважение: Иван Куневски

П. П. Адресът на автора и телефонът му за връзка са на разположение в редакцията и можем да ги предоставим на правораздавателните органи.


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |