Троянец дарява сериозна сума на Манастира и Ловешката митрополия

* Парите, общо 30 000 лв., са за подкрепа на ремонтните дейности в светата Троянска обител и довършването на катедралния храм в центъра на Ловеч * Защо институциите отказват да приемат дарението?!

Иван Лишев Тодоров
Невероятно, но факт

ПРЕДИ няколко месеца в редакцията на Т21 дойде възрастен мъж - 85-годишният Иван Лишев Тодоров, наш съгражданин, и ни разказа невероятна история. От години се опитвал да дари апартамента си в Троян, абсолютно безвъзмездно – молил Община Троян, Троянския манастир, Ловешката митрополия, но отвсякъде срещал недоверие и… отказ. Имотът нямал задължения, нямало наследници и не обвързвал с никакви ангажименти (гледане или друго) този, който ще получи дарението. Ясен бил и мотивът за изключителния жест – човекът останал сам, нямал много години живот пред себе си и искал да подкрепи някоя добра кауза.

ВСИЧКО това ни се стори невероятно, но се оказа самата истина. И сега, след продажбата на апартамента, г-н Тодоров възобновява дарителската си акция. Този път той иска да възнагради с 5000 лв. Троянския манастир „Успение Богородично” в лицето на игумена Сионий, а 25 000 лв. са отредени за Ловешката митрополия в лицето на митрополит Гавриил. В саморъчно написано завещание, носещо дата 21 април 2016 г., копие от което бе предоставено на Т21, дарителят посочва защо иска да дари тези две църковни институции – за да подкрепи ремонтните дейности в Троянския манастир и за да помогне за довършването на новия катедрален храм в центъра на Ловеч. „Убеден съм, че по-благородна постъпка не може да има”, заявява в завещанието си Иван Л. Тодоров. С второ подобно завещание от същата дата 21 април 2016 г. г-н Тодоров заявява волята си да дари на Троянския манастир и на Ловешката митрополия и един имот - дворно място от около 2 дка с едноетажна постройка, подробно описани в съответния нотариален акт.

Факсимиле на саморъчното завещание на г-н Тодоров, написано на 21 април 2016 г.
НО И ТОЗИ път дарителската идея удря на камък и все още никой не поема протегнатата ръка. Затова със свое писмо от 25 април т. г., което също ни бе предоставено, г-н Тодоров се обръща към игумена Сионий и към митрополит Гавриил с молба да се срещнат с него (те или техен представител и техен юрист) и в присъствието на нотариус да легитимират даренията. Като за пореден път заявява, че прави всичко това безвъзмездно и без никакви условия към получателите на дарението. И продължава да чака някой да поеме протегнатата ръка, а тази безответност го бе довела при нас с надеждата, че можем да помогнем.

ИВАН Л. ТОДОРОВ направи и едно по-малко парично дарение за друга добра кауза. Средствата са в редакцията на Т21 и ще ги предадем на трите троянски момичета – 17-годишните Петя, Роберта и Мария, които организираха безплатна трапезария за социално слаби в Троян (виж „Трапезарията за бедни отвори” в бр. 16 на Т21 от 20 април 2016 г. – бел. моя).

Генадий Маринов

6 коментара:

Анонимен каза...

Иване, Иване, много си заблуден бе старец перец! Не си давай париците на кочлийте попове, че ще ги пресерат сичките. Те само туй чакат. Има детски домове, в които няма легла, завивки, посуда, свясна дограма - там си дай парите, та да купят с тях нещо на сираците завалии. Да те запомнят с добро, дет са вика. Че и душицата ти може покой да намери, когато се пресели при шефа.
А поповете, кво? Ще помнят, че с тия пари бая време са блажили и са се уригали кат каруцари на отлежала манастирска сливовица.

Анонимен каза...

Предлагам на г-н Лишев да дари сумите, които е определил на фондацията на проф.Браилски за даровити студенти,като условието му да бъде след завършването им да работят в троянската болница определено време,иначе ще потънат в попските покои.Този човек е толкова добър и честен,че не е обходимо чрез дарение да търси опрощение от Господ чрез неговите алчни и корумпирани посредници!!!!Това е най-добрият учител по есперанто!

Анонимен каза...

г- Лишев на кого даряваш парите си знаеш ли?За да му се изясни предлагам Т21 в лицето на уважаемия от мен Генадий Маринов да изследва собствеността на Троянският манастир. Много изненадани ще има, стига Т21 да не скрие до какво е достигнал като информация. Така г-н Лишев ще научи Тр. манастир на църквата ли е или на частно лице или и на двете по 50%. Не Ви се вярва ли?Как така манастир може да е частен? Ами проверете. И след като проверите се попитайте как така е станало има или няма далавера?Може и да е законно но едва ли е морално.

Анонимен каза...

А църквата в Троян на кого е???Може и без документи за собственост!!!!?????

Анонимен каза...

не си даваите парите на попската мафия

Анонимен каза...

Имаше един поп викаха му американеца ,много хора от Троян му дадоха пари за жилища на зелено. Какво стана с него , някой има ли информация???

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |