Отмениха и глобата на инж. Райков

* През октомври м. г. бе прекратено досъдебното производство,
 на 19 март. т. г. троянският съд отмени административното наказание, наложено от ИАРА
Шаран гейт
инж. Румен Райков
СЛЕД КАТО през м. ноември 2017 г. досъдебното производство срещу уличения в бракониерство троянски общински съветник от групата на ГЕРБ инж. Румен Райков бе прекратено, на 19 март т. г. Троянският районен съд (трети състав, председателстван от съдия Петя Гатева) отмени и административното наказание – глоба от 1500 лв., наложена на „мрежаря“ от ИАРА (Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури). Причина за отмяната на административното наказание бяха процедурни нарушения при съставянето на акта за установяване на административно нарушение (АУАН). А закриването на досъдебното производство се случи заради един абсурд в чл. 238 от Наказателния кодекс, посочващ като бракониерски способи „взривни, отровни или зашеметяващи вещества“, но не и бракониерските мрежи (т. нар. „мрежарство“, най-разпространения начин за бракониерски риболов у нас). С други думи – Темида отсъди, че „Шаран гейт“ (както стана известна бракониерската изцепка) не е имало и инж. Райков е невинен и чист като сълза.

ДА ПРИПОМНИМ. През нощта на 14-ти срещу 15 юли 2017 г. общинският съветник и служител тогава в Областната администрация в Ловеч инж. Румен Райков е спипан около 5:30 ч. преди разсъмване в лодката си на яз. „Сопот“ със 100-метрова бракониерска мрежа и улов в нея от 8,5 кг риба (шаран, каракуда и платика). Акцията е проведена от членове на гражданското сдружение „Централна рибоопазваща организация“ (ЦРОО) и е съгласувана с началника на РУ на МВР - Троян гл. инсп. Радостина Петкова. След залавянето на нарушителя е съставен полицейски протокол, каквото е законовото изискване, мрежата е иззета и изгорена, а уловът е конфискуван. Случилото се доведе до оставка и скоростно напускане на областната служба от инж. Райков, а от партийната централа поискаха оставката му като съветник и напускане на групата на ГЕРБ, което обаче не се състоя

Т21    

Още по темата:

4 коментара:

Unknown каза...

Законът е врата в полето.Мила Българска действителност!

petko каза...

Bojidar Deltchev, в случая може да си прав, а може и да не си! Когато съда отменя акт поради процесуални нарушения, това означава, че този който е писал акта, не си е свършил работата!А той е длъжностно лице, служител на държавата, а излиза, че взема заплата от нашите пари, (от бюджета) а не знае (или е некадърен!)какво прави!Съдът в такъв случай не се произнася дали има виновен, или няма, той отменя акта, щом е калпаво съставен. Съгласен съм с това-Мила Българска действителност, защото в държавните служби е пълно с некадърници, които не знаят защо са там!

Unknown каза...

Яд и злоба лъха от статията, дори името на "лошата" съдийка, отменила акта е спомената. В правовата държава всеки е невинен до доказване на противното със влязла в сила присъда. Всички други коментари са празни лъкардии!

Unknown каза...

това се очакваше, от самото начало бе ясно, че това е една зле скалъпена постановка!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |