Миховски внесе законопроект срещу бракониерството

* „Положението с бракониерството вече е стигнало до една граница на нетърпимост, което повече не може да продължава“, заяви на брифинг в Народното събрание вносителят * Криминализиране на „мрежарството“, глобите – до 15 хил. лв. плюс затвор
Тема с продължение
Депутатите Миховски (в средата), Мацунов и Вълков представят законопроекта на блифинг в НС
ТРОЯНСКИЯТ депутат инж. Иван Миховски заедно с колегите си Александър Мацунов и Иван Вълков в петък, 27 април, внесе в деловодството на Народното събрание проект за промени в Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА); законопроектът е подготвен от шестима народни представители от ГЕРБ начело с г-н Миховски. Промените бяха анонсирани и обещани от Миховски още миналата година в отговор на наше питане, свързано с гръмналия през лятото на 2017 г. т. нар. „Шаран гейт“ – с троянския общински съветник инж. Румен Райков, заловен да бракониерства във водите на яз. „Сопот“, най-атрактивния и предпочитан за любителски риболов и воден туризъм язовир в община Троян (виж „Ние питаме, депутатите отговарят“ – бел. ред.).

„ПОЛОЖЕНИЕТО с бракониерството вече е стигнало до една граница на нетърпимост, което повече не може да продължава“, обясни мотивите на нарочен брифинг в Народното събрание непосредствено преди внасянето на законопроекта инж. Миховски. Припомняме, че на 21 февруари т. г. група народни представители от коалиционния партньор „Обединени патриоти“ внесоха Законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, насочен в същата антибракониерска посока (виж „Най-после: Затягат примката срещу бракониерите“ – бел. ред.); предложени бяха промени в прословутия чл. 238, уреждащ тази материя досега и осигуряващ вратички за измъкване на бракониерите, като най-същественото бе да се криминализира т. нар. „мрежарство“ при любителския риболов наред с използването на взривни, отровни или зашеметяващи вещества и средства (законопроектът на „патриотите“ обаче не получи нужната подкрепа).

„ДО ТЕЗИ наши предложения се стигна след поредица от срещи, които направихме с представители на неправителствени организации, спортни клубове по риболов, любители рибари. Промените, които предлагаме, са в три конкретни посоки. Едната е промяна в административно наказателните разпоредби. Другата – промени в правата и задълженията на служителите на ИАРА (Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури). И трето – правата и задълженията на самите риболовци“, уточни инж. Миховски. Вносителят подчерта, че целта е бракониерите „да бъдат подведени под наказателна отговорност, а не както досега да се измъкват в съда“. И даде няколко красноречиви примера: служители на ИАРА са очевидци как се поставят (хрилни) мрежи, свидетели са кой ги поставя, но когато го залавят, мрежите са още празни и това автоматически оневинява бракониера в съда; служители на агенцията залавят автомобил, натоварен с мрежи и количество уловена риба, но тъй като не са преки свидетели как е станал уловът, бракониерът отново е оневинен в съда.

„НИЕ ПРЕДЛАГАМЕ една поредица от промени, с което искаме всеки един бракониер да понесе своята отговорност“, обобщи троянският депутат. „Внесените от нас предложения са на база направен дълбок анализ на сегашната нормативна база и нарастващите проблеми от действащия в момента Закон за рибарството и аквакултурите“, допълни съвносителят Мацунов. А колегата им Вълков акцентува върху разширяване правомощията на служителите на ИАРА, предвидените 5% отчисления от цената на риболовните билети в подкрепа на зарибяването на водоемите и даде стряскащи данни от бракониерската статистика за последните три години – съставени над 3400 акта, от които 2500 с наказателни постановления и иззети 456 хил. метра (456 км!?) бракониерски мрежи, които ако се разстелят, биха покрили разстоянието от Бургас до София.

Бракониерски улов в яз. "Сопот"
КАКВИ са предложените конкретните промени в ЗРА? Създава се нов чл. 39а, чиято ал. 1 забранява „риболов с риболовни мрежести уреди по чл. 3, ал. 1, т. 1, 2 и 3 (естествени води и водни обекти; вътрешните морски води и българските участъци на Дунав, освен когато се извършва разрешен стопански риболов; всички останали реки и стари речни корита, крайморски, крайдунавски и вътрешни езера и блата; изкуствени водни обекти – язовири, бентове, канали и др.; специализирани обекти за аквакултури)“, а ал. 2 – „продажбата, пренасянето и превозването на риболовни мрежести уреди от лица без валидни разрешителни за стопански риболов“. В чл. 54 се дават по-големи правомощия на служителите на ИАРА при задържането на нарушителите, включително използване на „физическа сила и помощни средства след предупреждение“.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важна е и предлаганата като §10 от „Преходните и заключителни разпоредби“ промяна в споменатия чл. 238 от НК. В ал. 1 досегашното наказание за риболов „чрез използване на взривни, отровни или зашеметяващи вещества“, което бе глоба от 100 до 1000 лв. и в „немаловажни случаи“ – затвор до 1 година, се завишава значително: затвор до 1 година плюс глоба от 10 000 до 15 000 лв. или пробация; наказанието за електроулов е затвор до 6 месеца плюс глоба от 10 000 до 15 000 лв. или пробация; криминализира се и „мрежарството“ (използването за мрежи за нестопански риболов) – престъплението се наказва със затвор до 6 месеца плюс глоба от 10 000 до 15 000 лв. или пробация. Отпада разтегливият и работещ в полза на бракониерите термин „в немаловажни случаи“, а за повторно престъпление по ал. 1 или когато е извършено от две и повече лица, в съучастие със служител на ИАРА или е в големи разбери наказанието е затвор от 1 до 3 години плюс глоба от 15 000 до 20 000 лв.

ВНЕСЕНИТЕ промени са насочени към справянето със сериозен и нанасящ огромни щети проблем, какъвто е бракониерският риболов, обмислени са сериозно и вярвам, че ще получат подкрепата на колегите при гласуването в пленарна зала, коментира за Т21 инж. Миховски.

Т21    

Още по темата:

3 коментара:

Mira Stoeva каза...

Е, по-тъпа статия не съм чела от години!
Кой умник написа, че с поправка на закона за рибарството може да се поправи и Наказателният кодекс! Дет се казва, това е "върхът на сладоледа!" Може да се завишат предвижданите в закона за рибарството глоби, но това съвсем не означава, че се поправя и НК, където при определени условия може да има и затвор!Още повече, че вчера по медиите съобщиха за подготвени промени в НК, но те касаят незаконния дърводобив и лова, за други санкции по чл. 238 (за риболова) не се спомена!
Моля, търсете компетентни хора, Иван Миховски изобщо не ги разбира тези работи, друг е въпроса, че ТОЙ НЕ РАЗБИРА АБСОЛЮТНО ОТ НИЩО!

Unknown каза...

Ха-ха, доживяхме и това-след толкова години в Парламента, най-после измисления депутат Миховски предложи промени в закон!И то в какъв закон, за бракониерите рибари, защо ли ми се струва, че си прави евтин пиар на гърба на своя съпартиец Райков! Много мръсен номер, типично за Миховски!Някой, ползвал услугите на неговия автосервиз да е получил касов бон за услугата? Няма нали? На това му се вика - Крадеца вика- дръжте крадеца!Пази боже от такъв кандидат за кмет, само за раздаване на яйца и козунаци става!

troyan21 каза...

Мила, Мира (Stoeva)! Ние, т. е. моя милост, написахме тъпата статия и се извиняваме най-искрено за интелектуалните неудоволствия, които Ви причинихме. За всеки случай, ето Ви линк към предложените законопромени, засягащи и фундаменталния чл. 238, ал. 1 от Наказателния кодекс: http://www.parliament.bg/bills/44/854-01-29.pdf

А пропо – депутатът Миховски има нашите поздравления за това си дело!

С уважение: генадий м., гл. ред.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |