Кражба на „ферма за криптовалута“ разкриха троянските полицаи

* Отмъкнатите 23 компютърни конфигурации били базирани в с. Черни Осъм, собственикът ги управлявал от Великобритания * Кражбата е уникална за България, извършителите са задържани
Крими
Част от откраднатите 23 компютърни конфигурации от черноосъмската "ферма за криптовалута"
ПОЛИЦИЯТА в Троян е разкрила кражбата на „ферма за криптовалута“, базирана в троянското с. Черни Осъм – първата разкрита подобна кражба на територията на България. Това съобщи пред журналисти в Ловеч директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Марин Маринов. Действията на полицейските служители са били ръководени от Районната прокуратура в Троян.

ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ на необичайната кражба са двама мъже от Русенско – 51-годишен от градчето Мартен (доскоро село от община Русе) и 35-годишен от Русе. Авантата на 23 компютърни конфигурации за добиване на криптовалута била извършена на 23 февруари т. г. „Фермата“ е собственост на българин, който живее във Великобритания и я е ръководил оттам. Сигналът за кражбата е подаден лично от него, след като на 23 февруари онлайн връзката със сървърите, разположени в с. Черни Осъм, прекъснала.

СТАРШИ комисар Маринов разказа, че в хода на продължилите около два месеца и финализирани на 25 април процесуално-следствените действия криминалистите от Троян установили, че отнетата техника се намира на територията на Русенска област. Изготвен бил план за съвместни действия на двете областни дирекции (в Ловеч и Русе), съгласуван и утвърден от главния секретар на МВР; според този план били извършени претърсвания на няколко адреса в Русе и околните населени места.

ВСЯКА от откраднатите 23 компютърни конфигурации е на стойност между 2000 и 3500 щатски долара. Крадците са задържани – 35-годишният русенец е с постоянна мярка „задържане под стража“, а аверът му е под домашен арест.

Т21, по информация от пресцентъра на ОД на МВР - Ловеч

Що е то криптовалута?

Отговорът на създателя на Българската Биткойн асоциация Благовест Белев е следният: „Това е една нова дигитална валута, която се разпространява в интернет пространството. Няма централна власт, която я управлява, по-скоро различни програмисти добавят към протокола. Идеята е, че може да бъде нещо като независима система за разплащане, независима от държавите, независима от банковата система. Пред държавните банки стои въпросът как да подходят към пари, над които нямат власт. Те могат или да се опитат да ги включат в дейността си, или да ги забранят, докато могат“.

6 коментара:

Анонимен каза...

Ай сиа данъчнити и НАПА са наред..ша му скъсат трътката..къ така тоя такоа от Чени осъм па ги кумандуал Кравити от Англия ми кой пий млякуту без данъци..къ така а..криптовалути..
глоби данъци такси..айди де..китайски работи,ай мунчеата от Елпром работят на светло чи и конкурси печелят..мъ те работа с полицията нямат..за сиа!!!

Анонимен каза...

лично мнение (не по темата):

Не искам ПАК неизбираем кандидат за кмет от ГЕРБ!!!
Крайно време е инж. Марин Радевски или инж. Светльо Дочков да е кандидат. Стига НАСИЛА сте правили комунист кмет! Има кой да ръководи и Калинел и Симата.

Анонимен каза...

Генади! Защо след като си затворил възможността за коментар на "Революциите..." /явно си схванал, че писунките на "изследователя" Любомир Спасов не предизвикват възторг/ отново му даваш трибуна. В "Стани богат" се появи една трети курс фармацевтка, която твърдеше, че слънцето изгрява от Запад. Та и този автор ни казва, че социалистическите идеи дошли от Запад, през Русия. А Русия е на изток, бе драги.По това съди за "дълбочината" на историческия му анализ. От всичкото писане излиза, че социалисти имало, ама революция нямало. Което е истина. Но защо тогава говори за Революции. Каквито в Троян е нямало.
Защо не си гледа учението това студентче.

Анонимен каза...

Г-н Маринов:Защо не припомните,кой е собственика на въпросните машини?
Преди няколко години във същата вила бяха намерени варели за приготвяне на наркотични вещества...И кво стана? Нищо...

Анонимен каза...

Г-н Маринов, има масово нашествие на гъсеници по чимшира. Бихте ли питали някой специалист по растителна защита, какво да се прави по въпроса?

Анонимен каза...

До 5-ти
Същото като при нашествие на п.чи въшки.
Третират се с Мухозол.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |