„Чавдар“ смаза гостите от „Шумен“ – 106:77

* Филип Каменов за18 минути направи с дабъл-дабъл – 24 точки и 10 борби * Любопитно – всички от нашите с бради
Баскетбол, „А“ РБГ, Първа шестица
В почивката – брадатите получават треньорски наставления
ПРЕДИ началото на домакинския мач на „Чавдар“ с „Шумен“ (Шумен) помолих сръбския треньор на гостите за кратко интервю, което той учтиво отклони за края на мача. Позволих си лека закачка: „Да не стане като с един бивш голям български играч, а после провалил се като треньор, който също ми обеща интервю, но отборът му падна и той забрави обещаното?“ „Нема, нема – беше отговорът, – ние ще биеме!“ Е, рекох му, като ще биете, няма как да ти задам след мача другия въпрос: „С колко ще биете?“. „Ще биеме с пет-шест точки, а Лъчо (троянският треньор) какво е рекъл?“, попита ме сърбинът. „Лъчо каза  – победа с над 25 точки за „Чавдар“!“, бе отговорът ми. Последва  високомерен смях, а след последния съдийски сигнал стана това, което и предположих: „Други път, други път интервюто“; и на бегом  към изхода. Какво да се прави, балканци сме.

И СЛЕД това кратко въведение да се върнем на събитията на терена. „Чавдар“ за този мач беше с нова визия – всичките играчи с бради, кой с по-малка, кой с по-голяма, с подстрижка, без, но до един брадати. Не знам що за мода е това, за кадем ли, що ли, но пък защо не, важното е да е интересно, да става шоу!

ОТКАКТО се помня и като треньор, и като зрител няма случай отбори на Шумен да са печелили в Троян, така че и този мач започна и завърши според традицията. От самото начало ги насметохме, мачкахме последователно в отделните части и накрая ги смляхме с красноречивото 106:77. Но да оставим цифрите да говорят: 29:17, 20:23, 28:17, 29:20. Най-ефективен и резултатен на терена беше Филип Каменов, който само за 18 минути направи дабъл-дабъл от 24 точки, 10 борби и коефициент на полезност 34. На обичайното високо ниво се изяви Любомир Лилов (23 т.). Силен мач и за Тодор Колев (22 т. с 5 тройки от 5 опита – 100% успеваемост, 6 асистенции), Кирил Райков (11 т., 12 б.) беше властелинът във въздуха. Останалите: Ценко Наков (9 т.), Николай Маринов (6 т.), Габриел Йонков (5 т.), Георги Христов (4 т.) и Цветомир Яков (2 т.). От противниковия отбор се открои центърът Кирил Кирилов (23 т., 12 б.).

СЛЕД втория кръг „Чавдар“ излезе на трета позиция във финалната шестица с 1 победа и 1 загуба, след ИУ (Варна) и „Буба Баскетбол“ (София), които са с по две победи и пред „Атлетик“ (София) също с победа и загуба и „Берое 2“ (Стара Загора) и „Шумен“ без победи. В следващия кръг нашите играят с „Атлетик“ в столицата.                              

Кой кой е?
Кирил Райков: Аз винаги съм оптимист

* „Но в малките градове с по един-двама треньори в клуба е трудно“

Кирил Райков загрява
Често приятели на баскетбола ме спират и питат – кой е този играч, от къде е, какъв е…  Ако беше троянец, в градеца ни и долното му бельо щяха да знаят. Затова прибегнах към мини рубриката „Кой кой е?, като обект на днешния ми разказ е тазгодишното ново попълнение на „Чавдар“ Кирил Райков.

Кирил е роден в Ботевград през 1987 г. Започва да тренира на 11-годишна възраст в прочутата по това време ботевградска баскетболна школа. Призьор е с детските и юношески формации на „Балкан“ (Ботевград) в много републикански първенства. Стига до националния отбор младежи. Завършва НСА със специалност треньор по баскетбол, а е и сертифициран фитнес инструктор и кондиционен треньор. Организира кампове (спортни лагери) за деца и юноши както у нас, така и в чужбина. Няколко години поред върши това в Ню Джърси (САЩ) и в град Тромсю (Норвегия), където е играл и е бил част от треньорския екип. В момента разработва програми за обучение и диети, изявява се като онлайн треньор и инструктор във фитнес център в София. Обеща ми кратко интервю след мача и за разлика от горе споменатата сръбска личност удържа на обещанието си.

– Колега, честита победа! Беше във върхова физическа форма, властелин във въздуха, но имаше слаба успеваемост в стрелбата в коша, защо?
– Да, категорична победа, добре се представи целият отбор. А относно моята игра - това е обяснимо, наблягам на силовата подготовка, но ми липсва време за баскетбол, от там идват колебанията в играта ми.

– Защо се насочи основно към инструкторска, кондиционна дейност, а не към треньорската? Парите ли са причината?
– Донякъде е вярно за парите, за несигурността на треньорската професия, но основното при мен е, че аз имам и тези две специалности (фитнес инструктор и кондиционен треньор) и те в момента ме удовлетворяват повече, освен това на различните лагери практикувам и треньорската професия. Пък и защо не, един ден може и треньор да бъда.

– Какво ще кажеш за работата в клубовете, селекцията, струва ми се много занижена и неефективна?
– Мисля, че има значително подобрение в последните години. Е, не е както по мое време, треньорът в училище ме откри, сега е друго, в големите клубове има наплив от желаещи да тренират, има доста треньори, федерацията също подобри работата си. Но в малките градове с по един-двама треньори в клуба е трудно.

– Бил си по света, имаш поглед как е там – не е ли слаба скаутската ни дейност в баскетбола?
– Отново ще кажа – в софийските клубове и това вече го има, но в провинцията е по-трудно, въпрос на възможности и желание.

– И накрая, оптимист ли си за българския баскетбол, за троянския?
– Да! Аз съм винаги оптимист и позитивно устроен, вярвам в успеха.

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Всичко е добре, но на мен думата СМАЗА в заглавието ми звучи зверска. Спортът за един мирен свят ми звучи по-човешки. Отборите са противници на полето, но са и партньори в една ИГРА. Това не е война и спортистине не /би трябвало да/ са врагове. Защото ще си помислим, че трябва да СМАЗВАМЕ другите по всяко време.

Анонимен каза...

Бихме абсолютния аутсайдер играхме добре с Буба , дано да е така и с Атлетик Успех

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |