Прокурор Георги Аргиров: ИАРА са компетентни по случая

* Досъдебното производство е изпратено в ИАРА за търсене на административно-наказателна отговорност от инж. Румен Райков

Георги Аргиров
„Шаран гейт“

ПО ПОВОД прекратеното наскоро досъдебно производство по чл. 238, ал. 1 т. „а“ от Наказателния кодекс (НК) срещу общинския съветник от Троян инж. Румен Райков, заловен на 15 юли т. г. на яз. „Сопот“ със 100-метрова бракониерска мрежа и улов от 8,5 кг риба в нея, т. нар. „Шаран гейт“, разговаряхме с районния прокурор Георги Аргиров.

Г-Н АРГИРОВ уточни, че няма как да направи коментар по същество, не го позволяват правилата на институцията. Но припомни, че по въпросния чл. 238, ал. 1, т. „а“ от НК („Който улови риба: в рибостопански води с взривни, отровни или зашеметяващи вещества или в количества, надхвърлящи значително нормите за любителски риболов“) преди години в Троян е гледано съдебно дело – за незаконен/бракониерски улов на риба в много големи количества (около 400 кг). На въпроса ни дали към посочените в законовия текст бракониерски риболовни способи („взривни, отровни или зашеметяващи вещества“) не е редно да се добавят и рибарските мрежи, магистратът не даде становище.

ПО „ШАРАН ГЕЙТ“ районният прокурор поясни следното – досъдебното производство по компетентност е изпратено в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) за търсене на административно-наказателна отговорност от инж. Румен Райков. ИАРА са компетентни да решат случая, т. е. могат да наложат съответната административно-наказателна мярка (глоба). „Глобите никак не са малки“, уточни г-н Аргиров.

НАПРАВИХМЕ справка в Закона за рибарство и аквакултури (ЗРА), който дава правомощията на ИАРА. Чл. 73, ал. 1 от закона гласи: „Който лови риба и други водни организми със забранени риболовни уреди, средства, принадлежности и приспособления в нарушение на чл. 35, ал. 1, точки 4, 5 и 7 (т. 7 забранява риболова с „маломерни мрежени уреди тип „парашут“ в различните водни обекти в страната, в това число и язовирите – бел. ред.), чл. 36 и чл. 37, се наказва с глоба от 1000 до 2000 лв.“.

Т21

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Ново дрън-дрън! Нали знаете, че риболова и нарушението трябва да се докажат! В случая това няма как да стане!

Анонимен каза...

А кантара, показал 8,5кг минал ли е метрология?
Я покажете заверката му от кога е?
Рибата била ли е хубаво отцедена?
Да не би тъкмо да е яла среднощна вечеря и да не
е къкала?

Анонимен каза...

А така. Райчо е невинен и е целия в бяло. Мисля че сега ГЕРБ трябва да го направят някъде директор.

Анонимен каза...

Румен е, не е Райчо, но все едно. Чета , че ще избират управител на Общински пазари. Добро място за Райков.

Анонимен каза...

Направо е перфектно.
Ще имаме рибен пазар, даже по-голям и от варненският

Анонимен каза...

Язък за малките сулки в конфискуваната мрежа, можеше да ги продаде на рибния пазар мистър Р.Шарков

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |