Загуба равна на победа в Стара Загора

* След силен мач „Чавдар“ отстъпи с 2 точки при гостуването си на „Берое 2“ * Браво, Гришо! * Браво и на 14-годишните троянски момчета за домакинската победа над ЦСКА

Баскетбол, „А“ група, сезон 2017/18 г.

Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

НЕВЕРОЯТНО, неописуемо! Българинът Григор Димитров, нашият Гришо, спечели турнира на най-добрите тенисисти (ATP World Tour Finals) в Лондон и ощастливи хиляди свои сънародници както у нас, така и по всички точки на планетата. В късната неделна вечер той показа какво е дух и желание за победа и в един изключително труден мач наложи волята си над белгиеца Давид Гофен (влязъл на финала след впечатляващи последователни победи над водачите в ранглистата – Надал и Федерер), грабна трофея и накара цял свят да говори за България. Браво, Гришо, браво, българино! Ще ме простите за еуфоричното отклонение от темата на баскетболната ми рубрика, но нямаше как да не споделя радостта си от този изключителен успех на Григор Димитров.

Гришо, момент от шампионския мач с Давид Гофен, Лондон, 19 ноември 2017 г. 
СЕГА на темата. Малко преди да започне тенис финалът, баскетболистите на „Чавдар“ (Троян) приключиха първото си гостуване за сезона – в Стара Загора. Загубихме от „Берое 2“ с резултат 81:83, но си позволявам да кажа, че тази загуба е равна на победа. Защо? Защото отборът на домакините в действителност е единствения от регион Изток, който би могъл да спори с нашите за второто място, гарантиращо право на участие във финалната първа шестица на шампионата, без да се участва в допълнителни баражи. А това е така, понеже „чавдарци“ надделяха над  „Берое 2“ в Троян с 13 точки разлика, даваща предимство в случая. Първото място в региона е ясно – то се печели от безспорния фаворит ИУ (Варна).

КАК СЕ РАЗВИ мачът в Стара Загора? Домакините се бяха подсигурили с основна фигура от първия отбор – Николай Николов, като целта им бе да гонят победа с над 13 точки, но както се казва, бяха си направили сметката без кръчмаря. Опитните бойци Лилов, Наков, Райков, юношите Маринов и Бажанов в основен състав, както и Ганчев, Христов и Йонков не само бяха равностойни на домакините, но с малко повече късмет можеха и да огорчат заралии. И напук на всякаква логика нетрениралите наши „старци“ нанизаха в последната четвъртина на мача  24 точки на противника срещу само 11 от тяхна страна. Спомням си случай от моята треньорска кариера – имах един играч, майстор на спорта, Ицата (Иван Христов) го беше довел от ЦСКА, Климбо, 39-годишен, по-старите троянски запалянковци го помнят. Карам го аз да тренира наравно с младите, а той ми вика: „Генков, аз колкото съм тренирал, колкото мачове съм играл, тия младоци идея си нямат, на мен ми трябва да се поразкърша малко, да пипна топката и готово“. В началото се впрягах, ама после се убедих – прав бе човекът, колкото по не тренираше, по-добри игри показваше. Та не е за чудене защо пак Лилов има 25 т. , Наков - 24, Райков - 16, а младоците Маринов - 8, Ганчев - 4, Христов - 3, и Бажанов - 1. Тренировки, тренировки, момчета, а батковците си знаят играта!

14-годишните на БК "Чавдар" (Троян) след победата над ЦСКА
Талантът Никола Цоневски заслужава да бъде повикан при мъжете
ИСКАМ в днешния репортаж да отделя повече време за едни мои любимци – 14-годишните момчета на БК „Чавдар“, които в събота извоюваха авторитетна и изключително трудна победа над връстниците си от ЦСКА – със само 1 точка преднина, 75:74. С което направиха своеобразен реванш за загубата си през пролетта със също 1 точка, лишила ни от участие на финалите на републиканско първенство. Още тогава написах хвалебствени неща за тези момчета, позволих си някои препоръки и продължавам да вярвам, че са едно чудесно поколение, което ще даде качествен баскетболен продукт и то не само от местно, но и от републиканско ниво. Зависи от тях и техните треньори колко го искат. Впечатлен съм от 5-6 момчета, а  Никола Цоневски направо ме изуми с напредъка си – беше и най-резултатният наш играч с 18 т . Препоръчвам това момче да бъде повикано без забавяне в състава на мъжете и да бъде изграждано като състезател по модела на Лука Дончич, който на същата възраст се състезава при мъжете, а сега, 19-годишен, е световна величина. Има много мачове на мъжете, в които Никола би могъл да трупа опит и самочувствие.

И НАКРАЯ да напомня - в сряда, 22 ноември, 18:00 ч. е домакинският мач на „чавдарци“ за Купата на България срещу отбора на „Спартак“ (Плевен). Да бъдем в залата.

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

8 коментара:

Анонимен каза...

Българин с главно Б каза: " Живея и работя от години в Лондон. Редовно чета сайта на Троян 21 и репортажите на Стефан Генков , добивам реална представа за нещата в родния ми град. Днес българската общност тук ходим с високо вдигнати глави , защото нашия сънародник Григор Димитров показа на пуританска Англия къде е България и какви чада отглежда. Браво Гришо , браво Троян , гордея се , че българска майка ме е родила !

Анонимен каза...

Слабаци.
Ще гледате 2-то място през крив макарон.
Само ни харчите парите, без видими резултати.
Бягайте към Калинел и Рико.

Анонимен каза...

Браво момчета , този 2.ри ни си е пил хачетата задръстен смотаняк най накрая истински треньор и отбор от класа ни радват а той се цепи върви ти да бачкаш на калъфките и дървото аз мога с топката хляба да си изкарвам. ела да видиш как ще бием Спартак в сряда Идвай и млъквай.

Анонимен каза...

Нямам излишно врем за губене в гледане на загубеняци.
Аз не пия хапчета, за разлика от много други.

Анонимен каза...

Той тоя е един и същ хейтър, дето пише почти еднакви работи под всеки пост за баскетболистите. Oставете го да си реве за парите, и без това, или е ученик, който завижда на момчетата, защото е нереализиран спортист, или е някой чичка дето е на същия принцип... такива пльошковци под път и над път! Браво Момци, вие осмисляте троянският спорт!

Анонимен каза...

Напихте ли се вече?
Ще успеете ли утре поне
до залата да стигнете?
То е ясно, че ви разгромят, ама поне да сте там.

Анонимен каза...

Стана страхотен мач насладихме се на много баскетбол и макар че ЧАВДАР ПАДНА ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ИГРАЧИТЕ ОСОБЕННО ЗА ТРОЯНСКИТЕ МОМЧЕТА . А ЛИЛОВ БЕШЕ БЕЗ ГРЕШКА ТАКА ЧЕ ШЕСТИ
НИЕ СМЕ ДОВОЛНИ ПЪК ТИ СЕ ДАВИ В СВОЯТА ЗЛОБА.

Анонимен каза...

ТЕНИС ФЕН ДОБРЕ ,ЧЕ ТРОЯН 21 И ГЕНКОВ ЗАЧЕТОХА И ОТРАЗИХА ПОДОБАВОЩО ЛУДОТО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ГРИГОР ДИМИТРОВ . БРАВО .

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |