Сливата на четвърт век

* 25-тото издание ще е от 22-ри до 24 септември – в Троян и Орешак
* На фестивалната сцена ще излязат ансамбъл „Българе“, Графа, Силвия Кацарова, Радко, дуетът Христо и Димитър,
 Валя Балканска, Ути Бъчваров
Предстоящо
НЯКАК на шега Българският фестивал на сливата навъртя четвъртвековен юбилей (началото е през 1993 г., родното място е дворът на Националното изложение в с. Орешак и бабуват шепа ентусиасти от Музея на занаятите и Националното изложение, а първоначалното име е Празник на сливата и троянската сливова – бел. ред.). Настоящото 25-то издание ще се проведе от 22-ри до 24 септември (петък - неделя) и както е от доста време насам, ще е на две места – в Троян и в Националното изложение в Орешак, което означава само едно, по-голяма пъстрота и мащаб на празника.

Момент от дефилето на Слива 2016, сн. Иво Грийн
ОФИЦИАЛНОТО откриване е на 23-ти с традиционното дефиле по Главната в Троян (от офиса на „Виваком“, начало 11:00 ч.) до централния площад. Неизменна екстра и през трите дни в Троян ще са Улицата на занаятите – със сергии и ателиета на майстори на художествените занаяти и приложните изкуства от различни краища на страната. В Орешак също ще има занаятчийски базар с акцент върху сливовите производи и кулинарните изненади.

НА ФЕСТИВАЛНАТА сцена в Троян ще се качат сериозни изпълнители – Националният фолклорен ансамбъл „Българе“ (22 септември, 12:00 ч.), поп звездата Влади Ампов-Графа и „Гласът на България“ Радко Петков (23 септември, 19:30 ч.), Ути Бъчваров със своето изнесено кулинарно шоу (24 септември, 11:00 ч.), ансамбъл „Зорница“ (24 септември, 15:00 ч.). Звездното присъствие в Орешак ще е не по-малко ярко – набиращият популярност дует Христо Младенов и Димитър Атанасов (22 септември, 13:30 ч.), естрадната фурия Силвия Кацарова (23 септември, 13:00 ч.), космическата Валя Балканска с гайдарите от група „Орфеус“ (24 септември, 12:30 ч.). И в допълнение редица местни любимци – Общинският младежки духов оркестър, който ще даде началото в Орешак (22 септември, 12:30 ч.), китаристът виртуоз Дидо Дишев, солистите на ВС „Усмивка“ Йоана Пътова и Вергиния Борисова, местни танцови състави и др.

РАЗБИРА СЕ, неотменими остават емблематичните конкурси – за най-добра домашна сливова (Троян) и за най-добра домашна сливова и най-добро ракиено мезе (Орешак). Както и символът на феста – казанката за варене на ракия, която ще пуши и в Троян, и в Орешак, а от първака ще може да опита всеки ценител.

ЗА ПОРЕДНА година съпътстващо събитие ще е Денят на отворените бутилки във „Винпром Троян“ с разходка из завода, дегустации, томбола с награди (посещенията ще са в събота и неделя, 23-24 септември, по график и с организиран транспорт).  

Т21


Още по темата:

3 коментара:

Анонимен каза...

Подготвихте ли яйца, домати и други подобни за Радко?
Или просто няма да си губите времето и да го слушате?

Анонимен каза...

Няма коментари! Що ли?!

Ами простичко е - изтъркано, безинтересно и казионно...
да се усвоят едни пари... винаги от едни и същи хора... (вкл.Т21)
и тези същите хора вече са се износили с идеите...

Очевидно всички се надяват това да е последният...
След като и винпрома отдавна вече не ползва плодове
за така наречената ПРОЧУТА РАКИя... изобщо - селска работа! Поне бой да имаше!

Анонимен каза...

ЧЕТВЪРТ ВЕК?!
достатъчно

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |