Освещават новия храм в Мачковци

* Дарителят Цветан Петров: „Вярвам, че ще бъде не само храм на вярата, а и храм на българщината“ * Церемонията – на 23 септември, събота, 11:30 ч.
Предстоящо
Новият параклис "Св. Георги и св. Николай" в мах. Мачковци (Кърчаново), с. Велчево
Храмът отвътре, стенописите са на художника Иван Хаджийски
Каменният кръст, от който започва всичко
НА 23 СЕПТЕМВРИ, събота, е откриването на новопостроения параклис „Св. Георги и св. Николай“ в махала Мачковци (местността Кърчаново, Кръста), с. Велчево. Освещаването на храма започва в 11:30 ч. и ще го извърши наместникът на Троянска духовна околия отец Марин, а по-късно ще се присъединят Ловчанският владика Гавриил и игуменът на Троянския манастир епископ Сионий. Очаква се да пристигнат и десетки миряни от близо и далеч.

ПАРАКЛИСЪТ е построен по идея и изцяло със собствени средства на троянския бизнесмен Цветан Петров (ф. „Ослар“), който е родом от Велчево и е доказал и с други дела колко обича своя край. А мястото е избрано неслучайно – тук някога е имало оброчище, а в по-ново време хората от Мачковци са се събирали на големите християнски празници; през първата половина на миналия век пък местният жител Ганко Маринов поставил собственоръчно издялан каменен кръст в памет на починалата си съпруга Спаса. Именно този каменен кръст дал подтик на дарителя да съгради храма. Стенописите са дело на известния троянски художник Иван Хаджийски.

Човекът, съградил храма - Цветан Петров, на мястото, м. май 2016 г.
„ВЯРВАМ, че ще бъде не само храм на вярата, а и храм на българщината. Иска ми се земляческите събори на това невероятно място да станат традиция и съм убеден, че ще се случи. А за гледката оттук нямам думи, вълшебна е и си заслужава да се види“, коментира пред Т21 Цветан Петров, човекът, съградил храма. Амин!

Т21 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |