На лобното място на Никола Войновски

* Над 40 души участваха във възпоменателния поход до Комитските присойки над с. Чифлик, завършил с поднасяне на
 венци и военни почести
Памет
На лобното място на Никола Войновски в Комитските присойки над с. Чифлик, 22 юли 2017 г.
ЗА ПОРЕДНА година троянци отдадоха почит на заловения и убит край с. Чифлик на 13 юни 1876 г. (според надписа на паметната плоча - бел. ред.) Ботев четник Никола Войновски.

Най-малкият участник в похода - 2-годишният Боян Димитров
На почетен караул пред паметната плоча на Никола Войновски
ВЪЗПОМЕНАТЕЛНОТО събитие (събота, 22 юли) започна с поход до лобното място на революционера в местността Комитските присойки, организиран от троянската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), ръководена от о. р. полк. Тотьо Ангелов. Включиха се и служители от Военния картографски център (под. 24430) в Троян, представители на местния клон на НД „Традиция“ (РК „34-ти пехотен Троянски полк“), граждани. Над 40 бяха участниците, сред тях и председателят на Общинския съвет в Троян Николай Тодоров и зам.-кметът на общината Поля Димова, а най-малкият и всеобщ любимец бе 2-годишният Боян Хр. Димитров.

ПРЕД ПАМЕТНАТА плоча на Войновски бяха поднесени венци на признателност, а родолюбците от „Традиция“, в четнически униформи, отдадоха военни почести. По-късно участниците в похода се включиха в традиционния събор край хижа „Хайдушка песен“, организиран от ТД „Балканска звезда“, сдружение „Бъдеще за Чифлик“ и кметство Чифлик. А троянският свещеник отец Марин Божков отслужи заупокойна молитва пред параклиса „Св. Георги“. За събора бе пристигнала и голяма група членове на СОСЗР от Русе, Две могили (Русенско) и Ловеч.

Т21
по информация на Тотьо Ангелов, председател на СОСЗР - Троян

7 коментара:

Анонимен каза...

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5526884
https://www.24chasa.bg/Article/4113424

Анонимен каза...

Дали наш е убил Ботев във Врачанския Балкан? Не е изключено, врачанската "революция" от 1876 г. никакава я няма (троянската също, но това е отделна тема), всичко живо се е изпокрило, тук го няма дивият и велик Бенковски да разръчка раята, врачанските "войводи" са най-обикновени мушмороци. Затова е логично тези и такива като тях от четата, има ги, да гръмнат войводата. От страх, от неразбиране, от изконната завист и злоба на дребосъка към великана... Възможно е! Възможно ли е спусъкът да е дръпнал "нашият" герой Никола Войновски, не е изключено. Ще е тъжно, защото ще излезе, че славим убиец, убиецът на Ботев. Но има нещо такова в нас, ако не да славим, то да подминаваме с лека ръка предателите и убийците. Защо ли, може би защото нещо предателско има във всички ни, да си спомним гневната бележка под линия на Захари в "Записките" – че никъде другаде не са предадени толкова бунтовници, колкото в Троянско. Примерът с някогашния троянски кмет Пенчо Шейтанов, гнусен предател на Дойран (1917 г.), виновник за избиването на десетки наши, българи и троянци, военнопрестъпник, осъден на смърт от военнополеви съд, който по-късно става председател на Народния съд в Троян (каква ирония на съдбата!) и осъжда на смърт доста хора, сред тях и невинни, а после става и кмет на Троян???? И за този кмет, доказан предател и убиец, няма казана една троянска дума за възмездие, една гневна дума, никой и никога в Троян не го е посочил с пръст... Та за Никола Войновски ли ще се размислим. Едва ли.

Николов каза...

Причината да има толкова "предателства" в Троянския Балкан е проста. Всички въстаници и четници са бягали към места където са знаели, че има добре подготвен комитет и сигурни, верни хора. А в Троян и околностите е имало. Това, че попадат на "прости" овчари или някой друг християнин живеещ в гората с животните и не знаещ този рошав, разпасан, но въоръжен мъж какъв е.... Бандити са скитали по османската територия навсякъде. Не може да обвиняваме един цял народ за няколко предателства! Не само нашата история ги има, но нещо в нашата психология ни кара да мислим, че сме народ от предатели и страхливци. Нещо наложено, според мен, в едни години от не далечното ни минало. Но българите не са страхливци и предатели! Доказват го всички героични битки и единични геройства в петте войни които водим след Освобождението. Доказват го стотиците военни паметници на български герой, загинали за свободата на брата! Така мисля. Така уча и децата си! Дано станат достойни българи!

Анонимен каза...

Доказват го и тези, които гласували за герб, щото били антикомунисти , и в същото време ПСУВАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ,че им скъпи винетките !

Анонимен каза...

Аз все си мисля, че когато човек тръгне нанякъде е хубаво да знае къде е тръгнал... И когато си тръгнал да почетеш Войновски е хубаво да знаеш кой е той. И приятелите от ТРАДИЦИЯ, като си публикуват тука пътеписите, не само да ни показват колко са патриоти, а да си прочетат първо фактологията и да я вложат в статията.
Чифличани са добри хора и са направили паметник на Войновски и той го заслужава, защото когато е тръгнал с четата е знаел, че отива на война и на смърт. Но на чифличани няма кой да каже, че той е номер 2 в четата след войводата, че той е военният водач, че не е удобрявал политиката на Ботев, че е бил в конфликт с него поради това, че вероятно е организирал преврат на Ботев и вероятно е участвал в убийството му...
Ей тия неща трябва някой да ги разкаже на чифличани. И това трябва да го разкаже ТРАДИЦИЯ щото бумка тъпана и се пъчи. На практика и ТРАДИЦИЯ е сбор от кръчмарски революционери имащи склонност към кърски алкохолизъм.
К'во да пра'йш?!

Анонимен каза...

Не е вярно!Войните от Традиция са достойни чеда на стари троЕнски родове.Също така благодарение на тях 34-ти Пехотен Троянски Полк се завърна за да пожеждава враговете на България.Чух, че войниците от полка се готвят да се включат в ожесточените боеве на Шипка, за да ни освободят от турското робство.

Анонимен каза...

... и неграмотни
и смели след определено количество алкохол, ама ако са на групи, инъче ако им кажеш "бау" се напикават...
и имат сладката странност да се възбуждат само, ако са облечени в дрехи миришещи на нафталин...
... изобщо...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |