В Орешак – първият събор за Илинден

* Началото бе с рокерско шествие от манастира до Троян в памет на Стършела * На сцената се качиха Володя Стоянов и Илия Луков * На финала – „Хубава си, моя горо“ и празнична заря
Патриотично
Откриването на събора, с. Орешак, 21 юли 2017 г.
С МНОГО българщина и патриотизъм ще се запомни първият Българския събор за Илинден в с. Орешак, който се проведе по инициатива и с основна заслуга за организацията на служителя в Троянския манастир Пламен Петров. И получи благословията на игумена Велички епископ Сионий. Съорганизатори бяха патриотичната организация „Православна зора“, мотоклуб „Велика България“ и националното движение „Кан Кубрат“, участие взе и троянското мотобратство „Синовете на Тангра“. Съборът бе в два дни – петък и събота (21-22 юли), и се проведе на голямата манастирска поляна до Националното изложение.

Рокерските возила бяха окичени с български знамена
Игуменът дядо Сионий с певеца Илия Луков
НАЧАЛОТО бе дадено с рокерско шествие в памет на троянските мотористи Пламен Ангелов-Стършела, брат му Минко Гечев, Данаил Стоянов-Гилзата и Цветомира Стоянова, които се удавиха в морето край Силистар навръх Илинден (по стар стил) преди девет години – 2 август 2008 г. Шествието тръгна в 14:30 ч. от Троянския манастир и продължи по улиците на Троян. По време на събора някои от присъстващите рокери получиха своето свето кръщене, което извърши лично дядо Сионий.

ПРАЗНИЧНАТА програма включваше изпълнения на Володя Стоянов и Илия Луков, Бриана, Петя Стоева, Беатрис Александрова, танцов състав „Възраждане“ (Орешак), на сцената имаше и много изненади. Съборът завърши с изпълнение на „Хубава си, моя горо“ и празнична заря. А организаторите използват възможността да благодарят на спонсорите на събитието магазини „Аванти“, троянските фирми „Калинел“ и „Рико Стил“, механа „Горски кът“ (с. Орешак), къща за гости „Жеравица“ (с. Черни Осъм).

Т21, по информация на Ралица Бенчева

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |