Без проблеми бихме Видин

* „Чавдар“ не срещна трудности в домакинския си мач срещу „Видабаскет“ – 90:62 * Голямата атракция на мача – 14-годишният Краси Маринчевски, записа 5 игрови минути и „заклещи“ топката
 
Баскетбол, „А” РБГ, сезон 2016/17 г., финална шестица

Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

КАКТО се очакваше, „Чавдар“ (Троян) не срещна трудности в домакинския си мач срещу „Видабаскет“ (Видин), очертаващия се най-слаб отбор във финалната шестица на мъжката „А“ РБГ. Затова и треньорът на нашите Лъчезар Диков за първи път си позволи лукса да започне срещата с местния юноша Леонид Бажанов в стартовата петорка, престоял на терена почти 20 минути.

МАЧЪТ с оглед класата на противника не може да се окачестви като особено качествен, дори бих го определил като слаб, без заряд и емоции. Изключвам, разбира се, сантиментите и възторжените аплодисменти на публиката към младите местни момчета; и точния снайпер на Голямата планина Лилов - с гросмайсторското постижение 6 попадения от 6 опита от зоната на трите точки и най-добър точков актив от всички на терена (25 т.).

Млади и стари в отбора на "Чавдар", снимка след мача
КАКВО още може да се каже за този почти тренировъчен мач. Първа четвъртина - безпроблемна за троянци (29:15), през втората - нищо ново на терена и отново пълно превъзходство на троянци (23:13); на полувремето - 52:28 и 24 точки преднина за нашите. Третата четвърт - пренебрежителното и високомерно отношение към пречупения отбор на „Видабаскет“ даде глътка въздух на гостите и те успяха да спечелят частта (24:21). Заключителната последна четвърт сложи точка на двубоя с 17:10 за „Чавдар“ и крайното 90:62.

ГЛАВНИ действащи лица в двубоя: Любомир Лилов (25 т., 6 борби), Ивайло Вучков (13 т., 4 б.), Иван Тилев (дабъл-дабъл, 10 т., 13 б.), Филип Каменов (11 т., 3 б.), Тодор Колев (10 т., 7 асистенции), юношата Цветомир Яков (8 т., 3 б.), юношата Габриел Йонков (5 т.,6 б.), Денис Петков (4 т., 5 б.), юношата Леонид Бажанов (2 т., 5 б.), Георги Христов (2 т., 2 ас.).

Капитанът Любо Лилов и и дебютантът Краси Маринчевски
Двама "заклещвачи" - Красимир Маринчевски и Сергей Белов
АТРАКЦИЯТА на вечерта бе най-младият състезател, включван през последните години в мъжкия състав на „Чавдар“ – 14-годишният Красимир Маринчевски, който записа 5 минути игрово време и донесе огромна радост на местните фенове. И макар че единственият му опит да порази коша на противника завърши с рядко случващото се заклещване на топката между таблото и ринга, изправи публиката на крака, карайки я бурно да го аплодира. Подобно „заклещване“ не е прецедент в историята на баскетбола, ще припомня на приятелите на великата игра какво си спомня легендата на руския национален отбор Сергей Белов, донесъл 3 секунди преди края на мача единствената олимпийска титла (1972 г.) за тогавашния СССР: „В първия ми официален мач с мъжкия отбор единственият ми опит за стрелба в коша завърши със заклещване на топката между ринга и таблото. Макар и да понесох подигравките на по-големите, това ме амбицира още по-здраво да тренирам стрелбата в коша. И ето тази упоритост бе възнаградена!“. 

ЦИТИРАЙКИ този малко известен факт, искам да се обърна към Краси - тренирай все по-здраво и упорито, имаш голям талант и големи заложби да станеш знаменит играч, не ги пропилявай! А към ръководството на „Чавдар“ - адмирации за гласуваното доверие на младите троянски кадри. Информирам интересуващите се, че юношеската гарнитура на БК „Чавдар“ до 19 години (споменатите плюс още петима млади играчи) победи на междурегионалния турнир в Търговище отборите на Плевен и Силистра. Позволявам си да коментирам, че наред с добрата подготовка, проведена им от треньора Лъчезар Диков, от голямо значение е и участието им в мачовете на мъжкия отбор. Всеизвестно правило е, че няма по-добра тренировка от участието в официален мач.

СЕГА да се върна към очертаващата се все по-интересна и по-интересна картинка във финалната шестица на мъжката „А“ РБГ. Направих импровизирана двеминутна анкета с треньорите на „Видабаскет“ и „Чавдар“ - Николай Колев и Лъчезар  Диков, и президента на „Чавдар“ Петър Лалев. Въпросът ми бе един-единствен: „Как ще се подредят отборите в края на първенството?“. Всички започнаха отговора си с „Ако…?“, имайки предвид дали отборите ще играят до края в оптималния си състав. Прогнозите им ако всички отбори използват всичкия си наличен ресурс, бяха следните: Колев - 1. „Рилски спортист 2“, 2. ИУ, 3. „Левски 2“ , 4. „Чавдар“, 5. „Академик“, 6. „Видабаскет“; мнението на нашите Диков и Лалев бе почти сходно, като колебанието бе за разпределението на местата между 2-ро и 4-то, отдавайки естествено предпочитание за 2-ро място на „Чавдар“.

ВЕДНАГА след мача направих справка за резултатите от другите две срещи. Очаквано за мен „Академик“ би с 3 точки ИУ (Варна) в жесток, изпълнен с напрежение и седем технически нарушения мач и оглави класирането. Изненадващо „Левски 2“ разби „Рилски спортист 2“ с 31 точки разлика; обяснението донякъде се съдържа в споменатото по-горе „Ако…?“ и липсата на основните играчи Николай Стоянов и Денислав Вутев в състава на самоковци. С тази категорична победа „Левски 2“ зае втора позиция във временното класиране, „Чавдар“ е трети, следват ИУ, „Рилски спортист 2“ и „Видабаскет“.

НА 12 ФЕВРУАРИ „Чавдар“ гостува на „Левски 2“ в мач, в който реално ще се оценят настоящите възможности и на двата отбора. Айде, наш`те!

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Тодор Колев каза: Както разбрах от статията на Генков,може да се каже,че бъдещето пред троянския баскетбол е повече от розово. Имаме голям отбор,надеждно младо попълнение,освен това се започва строеж на нова зала. Като в приказките ще бъде.Присъединявам се към призива на вестника айде нашти

Анонимен каза...

Какво пише статии за някакъв хлапак заклещил топката между ринга и таблото.Да каже че Цветомир Яков е влязъл и е играл на ниво, а не се е поддал на напрежението като някои спрягани за големи звезди млади юноши.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |