Грипът ни натиска

* Грипната заболеваемост в областта се повишава, но засега стойностите са сравнително ниски * Д-р Николай Лазаров: „Грипът е тежко и сериозно заболяване и не бива да се подценява“
Здраве
В ЦЯЛАТА Ловешка област, в частност и в община Троян, има завишен интензитет на грипната заболеваемост, но стойностите за първите дни на новата година, 1-3 януари 2017 г., все още са под предепидемичните стойности, научихме от д-р Сийка Иванова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Ловеч. Данните от информационния бюлетин на РЗИ сочат 170,5 на 10 хил. души заболели от остри респираторни инфекции (при 88,2/10 хил. за предходната седмица), като за обявяване на епидемиологична обстановка нивото трябва да достигне 330 на 10 хил. души. Картината не е съвсем точна, предвид няколкото почивни дни и ученическата ваканция, а данни за отделните общини в областта ще имаме в следващите няколко дни, поясни д-р Иванова.  

„ГРИПЪТ е тежко и сериозно заболяване и не бива да се подценява“, коментира за Т21 известното троянско джипи д-р Николай Лазаров. Д-р Лазаров подчерта, че грипът, който сега ни атакува, има много висок контагиозен индекс – т. е. заразяването става лесно и един човек може да зарази мнозина други. Симптомите са висока температура, надвишаваща 39 градуса, тежка обща отпадналост, болки в мускулите, липса на апетит, хрема, болки и парене в очите. Антивирусните препарати действат само в първите 48 часа на заболяването, затова лекарският съвет е веднага да се търси медицинска помощ. Грипът е особено опасен за хронично болни, деца и възрастни хора и може да доведе до усложнения като пневмония, възпаление на ушите, а в по-редки случаи до миокардит и енцефалит. Превантивно трябва да се пият много чайове, да се ядат плодове, основно цитрусови и ябълки, осигуряващи витамин С, а краката винаги да са на топло.

НЯМАМЕ информация дали и в нашата област/община се мисли за удължаване на зимната ваканция на учениците до понеделник (9 януари) и обявяване на двата последни дни от тази седмица (четвъртък и петък, 5-6 януари) за неучебни - като превантивна мярка срещу нарастващата грипна заплаха и предвид метеорологичните прогнози за сибирски студ. Някои общини в страната, сред тях е и съседната ни община Ловеч, вече преминаха към подобна мярка без да има обявена грипна епидемия.

Т21

5 коментара:

Анонимен каза...

На много места удължват ваканцията до 09.01.превантивно заради очакваните студове.

бай Иван каза...

Да е удължават до пролетта, за да е сигурно 1-ви.

Анонимен каза...

Комунистите от Ловеч в Инспектората са толкова дебелоглави че едва ли!

Анонимен каза...

Ракия му е майката.
Отделно чай и по поне 500мг витамин ц.

карта каза...

Кви 300?
Я вижте тук картата и ми кажете в Пловдив дали са 300, а са във ваканция?

https://www.24chasa.bg/novini/article/5972691

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |