Герман Гачевски: Троян – не сбърках с този си избор

* „Отдавна вече мина периодът, в който да се притеснявам дали аз ще мога да го направя. Сега мисълта ми е как други хора могат да го продължат, да минат по моите стъпки“
Интервю
Герман Гачевски на работното си място в "TSD Services", Троян
ГЕРМАН ГАЧЕВСКИ, 34-годишен, от Троян. Заминава да учи в САЩ по програма за ученически обмен. Завършва католически колеж в Далас (щата Тексас), след това IT специалност в Далаския университет. Две години работи като програмист в голяма щатска компания, но се връща да прави IT бизнес в… родния Троян. И го прави, повече от успешно, а преди два месеца фирмата му „TSD Services“ спечели сериозна национална награда – първо място в класацията „ИКТ (информационни и комуникационни технологии) работодател“ за 2016 г. в България в категорията „IT аутсорсинг услуги“.

ТАЗИ НАГРАДА е поводът за разговора ни с г-н Гачевски. Но причината е друга – любопитството към един висококвалифициран млад българин, избрал да живее в малкия роден град и успяващ да прави тук бизнес на световно равнище. Любопитството ми как става това „чудо“, технологията му, мотивите, перспективите, възможни ли са и други подобни чудеса. Интервюто се проведе в централния офис на фирмата, устроен в стара соцсграда на метри от Кооперативния пазар в Троян, но изглеждащ така, сякаш е някъде в Силиконовата долина в Щатите. Г-н Гачевски предложи да си говорим на ти.

***

- За мен е много интересен твоят път, г-н Гачевски – успешно следване в Щатите, работа там, докосваш американската мечта и изведнъж я сменяш с троянско-българска? Защо, това е големият въпрос.
- Това наистина е големият въпрос. А отговорът е по-малък, отколкото може човек да предположи. По стечение на обстоятелствата така се случи. Със съпругата ми, тя също е троянка и бе при мен в Далас за известно време, очаквахме дете и решихме, че трябва да се върнем. И заради детето, но и имайки предвид факта, че аз се развивам професионално в сфера, която позволява това преместване да стане безболезнено, позволява същата работа да я върша и тук, тоест да не се чувствам затворен и изолиран. Но риск имаше, дори бих казал голям риск.

- А как реагираха приятели, роднини, предполагам, че е имало учудени, вероятно и несъгласни?
- Реагираха като теб – все още ме питат защо. Но разбират, че нещата са по-комплексни, отговорът не е черно-бял. Някой път просто предпоставките да избереш нещо не зависят само от теб, има много фактори. Сега съм убеден, че не сбърках с този си избор. Струва ми се предвидих следващия ти въпрос – дали сме сбъркали. Мислим, че не сме, това е отговорът.

- Значи зад този ход, на пръв поглед необичаен и решен не толкова лесно, със сигурност е имало увереност, че в България, въпреки всичко, нещата могат да се случат. Че страната ни има потенциал да приеме едни толкова високи амбиции в един такъв свръхтехнологичен и водещ икономически сектор, IT сектора?
- Това се случи през 2006 г. и констатацията ти е правилна. Но при мен не бе толкова увереност, а по-скоро беше оформено като надежда – дано може да стане.

- Сега, 10 години по-късно, надеждата има ли я?
- Всяка година надеждата се променя, градира спрямо предишната. Отдавна вече мина периодът, в който да се притеснявам дали аз ще мога да го направя. Сега мисълта ми е как други хора могат да го продължат, да минат по моите стъпки.

В Ню Йорк с колеги от „TSD Services“, 2016 г.
- Оптимист ли си? Как оценяваш България, Троян, нашите хора днес, все пак, макар че работиш за външни компании, бизнесът ти е базиран тук?
- Това е много важен въпрос. Аз като цяло искам да се фокусирам върху това, което правя. Виждаш какво е в офиса ни, влизаш тук и отиваш на съвсем друго ниво от заобикалящото ни. Донякъде се радвам, че нямам много отношения с тукашните институции, тъй като нашият пазар е навън. Но пак ще ти отговоря както и за надеждата – надявам се и вярвам, че може. Ние сме малко дружество, не можем да променим генерално картинката в града. Но колкото и романтично да звучи, искаме да можем. И моето лично старание и цел е да можем по някакъв начин да въздействаме, да променяме.

- Доколкото разбирам, тъй като работите изцяло за външния пазар, хем сте тук, хем сте там. И нямате толкова досег с българския контекст – тук включвам политика и политици, местни власти, други власти и т. н. Но все пак сте тук и няма как да не сте се „сблъсквали“ с всички тези фактори. Някой от тях пречил ли ви е, помагал ли ви е, въпреки тях ли стават нещата или имате подкрепата им?
- Интересен въпрос. Но нека все пак да изходим оттам, че нашият бизнес е в сферата на информационните технологии (IT) и реално държавните структури изостават в отношенията си с нас. Изостават с това този водещ бизнес да бъде изцяло обслужен с нови кадри, с добре подготвени хора, които веднага да почнат да създават стойност.

- А правилата, законите – те как са?
- Има известен процент допълнително усилие за преодоляване на някои пречки, административни най-вече. Но тук трябва да дефинираме понятието „спънка“, как определен човек, дружество или институция разбират това понятие. В България то е малко по-широко, тъй като все още клиентът тук не е цар, както трябва да бъде.

- Нека обсъдим една хипотетична ситуация. Ако твоята днешна фирма тук, в България и Троян, бе в Щатите, по-лесно ли щеше да върви напред, по-голям ли щеше да бъдеш там, отколкото си тук? Защото тук вече наистина си много голям, тази награда - „Топ ИКТ работодател“ за 2016 г. в България  категорията „ИТ аутсорсинг услуги“, е ярко доказателство.
- Да, тази награда наистина е нещо сериозно. Тя дори леко ме изненада. Ако бях там, в САЩ? Това е интересното, че от дневните ми ангажименти, свързани с работата, от постоянните идеи, които трябва да бъдат изпълнени в следващите ден-два до следващите две години, нямам време да седна и да връщам лентата назад или да правя някакви паралели. Не мисля в тази посока.

- Което означава, че нещата тук са добре, много добре?
- Ти ме попита дали ако бях останал там, можех да направя подобна собствена фирма. По-скоро отговорът ми е не. Тук използвах някои предпоставки – например по-евтиния пазар на труда, но това в никакъв случай не означава, че работата ни е с по-ниско качество, напротив.

В офиса на „TSD Services“ в Троян
В офиса на „TSD Services“ в София
- Има един мит, а пък може и да не е мит, че българите били най-страхотните компютърджии. Напоследък обаче се пише, че (и) у нас има страхотен глад за IT специалисти, за истински специалисти. Как ще коментираш?
- Гладът наистина е голям. Аз окуражавам такива хора. Нещо повече – дори от нулата, дори от минус единица се опитваме да изграждаме кадри. Основната ни програма за създаване на кадри е в Троян – имаме офис в София, вече и в Пловдив, но тази програма е основно за Троян, в нашия офис тук работят 25 човека. „TSD Services“ е базирана в Троян, централата на фирмата ни е тук, плащаме данъците си и всичко останало в Троян. Не е тайна, че в нашата сфера заплатите са сравнително добри, няма сива част. И гаранцията, че това дружество ще продължи да е базирано в Троян, са хората.

- Имаш ли ги предизвикателствата тук, в Троян, в малкия град? Има ли я здравословната конкуренция, има ли с кого да си говориш на твоето ниво?
- Може би трябва да почнем оттам, че локацията в днешно време, особено в IT сектора, с всичките тези бързи връзки, които имаме, вече не е от такова значение. Ние имаме хора в Троян, които работят паралелно за компании в Далас, в Чикаго, в Калифорния.

- Но тук е ден, а там нощ, как работите паралелно?
- Разликата е 8-10 часа и се препокрива по някакъв начин. Ние работим през деня, но нашата вечер съвпада с американската сутрин и е достатъчно да избереш час, в който да се стиковат нещата. Това е което правим. Или да го обясня така - „TSD Services“ предоставя ресурс на чужди фирми, основно американски.

- Това е аутсорсинга, за който имате националната награда?
- Да, „аутсорсинг“ всъщност е американска дума – т. е. „изнасяне на ресурс“ извън Америка, за по-евтино, обикновено в държавите от Изтока (Източна Европа, Далечния Изток).

- Това не означава дъщерни компании?
- Не, това е на договорна основа между различни компании.

Герман Гачевски
- Ти си големият шеф на „TSD Services“, явно ти трябва да осигуриш партньорите и договорите за аутсорсинга?
- Да, това до голяма степен е моя лична отговорност. И то е най-трудното. При мене се случи така, че имах късмета, шанса, благословията, вярата, да не подценяваме и усърдния труд да започна кариерата си в една фирма, с която после продължихме отношенията си дистанционно до днес, вече повече 10 години. Тази фирма е основният ни щатски партньор, има още няколко щатски фирми – те са основно финансови институции. Засега работим с фирми в Далас, Чикаго и Лос Анджелис.

- Но как се случва всичко това, кажи ни нещо повече за „TSD Services“.
 - Важно нещо за „TSD Services“, то е важно да се знае и от нашите съграждани, е, че името е абревиатура от Troyan Software Development (TSD). Това беше идеята ни. И това е още от създаването на фирмата – че е троянска, от и в Троян, това е гордо и силно.

Интервю на Генадий Маринов

Още по темата:

12 коментара:

Анонимен каза...

Правите ли разлика между братя Мондешки и този достойно и честно реализиран мъж?

Анонимен каза...

Никаква разлика няма 1ви нещо си в грешка.Само дето Герман няма 200 страници криминално досие,ама има време да навакса ,млад е още.

Анонимен каза...

до №2 много злоба има във вас, завистници.

Анонимен каза...

Скука, едно интервю с големия троянски индустриалец Младен Мондешки, би било повече от интересно.Началото, ноу-хауто, днешният голям успех...

Анонимен каза...

В сайта bivol.bg има интерю с братята...

Анонимен каза...

Очаквай партийни функционери да обсъдят на кафе развитието на фирмата ти.Под " на кафе" разбирай рекет за партията им, за да те оставят на мира за една година или така наречения "данък спокойствие".Преди избори са най нагли.Не вярваш? Почакай, тия не закъсняват.И Идват информационно подготвени-знаят ти данъците, печалбата, фирмите с които работиш.

Анонимен каза...

Вярно е , че си има хора за всичко. Едни могат да плюят, други да се правят на любезни. Радвам се, че този човек се е върнал в България, развива бизнес в Троян и дава поминък на хората, които работят за него и неговата идея. Радвам се също така, че не съм част от този екип, защото аз не разбирам каква е мотивацията да работиш цял ден на едно място срещу два монитора и 10 човека в стая. Но както казах, за всичко си има хора!

Анонимен каза...

Положителното - под 10 коментара. Отрицателното - над 100 коментара. Толкова за Троянеца.

HAL9000 каза...

Ето това е пример за млад, креативен и успял човек. Такава личност трябва да е пример и вдъхновение за троянци /независимо дали говорим за млади или пък не чак толкова/. Жалко обаче, че голямата маса предпочита алкохола, цигарите, наркотиците и избиване на комплекси с бмв-тата на тате. Но пък и затова малцина стават действително богати в този живот. За останалите остава само мрън, мрън, мрън... :)

Анонимен каза...

Браво.
Определено Герман дава доста високи, но и
заслужени заплати. За разлика от повечето останали
робовладелци, които съдират от работа хората за няма и 3лв/час.
Гледам обаче, че повечето троянци продължават да си харчат "парите" в този адски скъп град - хранителни стоки, дрехи, услуги и други.
Разберете го добре - докато не започнете да излизате извън пределите на общината, няма да има промяна за вас (с малка буква) и финансовото ви състояние.
Как се постигат малко повече пари в едно семейство?
Елементарно - като ограничите разходите. Това е малко по-лесно постижимо, спрямо увеличаването на приходите.
А как да ограничите разходите - ами започвате да запасявате с хранителни стоки от ГОЛЕМИТЕ ВЕРИГИ в другите градове. Например в Плевен си имат и Метро и Кауфланд. Толкова е просто.
До Плевен и обратно са ти нужни между 20 и 30лв за гориво. Но като напазаруваш за 200лв и си спестил около 70лв. Т.е чиста печалба 40-50лв + разходка в хубав град.

Анонимен каза...

https://bivol.bg/mondeshki-brothers.html

Анонимен каза...

Браво г-н Гачевски! д-р Георги ГЕОРГИЕВ

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |