Малко не достигна за пълен успех на референдума

* 50,2% от българските гласоподаватели се включиха в Националния референдум 2016, по-малко от 100 хил. гласа не достигнаха до заветните 3,5 млн. * Пълен абсурд: депутатите ще решават за
 мажоритарния вот и за орязването на държавната
 субсидия за партиите
Национален референдум 2016 Резултати
НАЦИОНАЛНИЯТ РЕФЕРЕНДУМ 2016, който бе иницииран от „Шоуто на Слави“, се проведе на 6 ноември 2016 г. съвместно с Президентски избори 2016. Той съдържаше три въпроса, насочени към радикална промяна на изборната система у нас, за които се гласуваше с отделна бюлетина.

ДА ПРИПОМНИМ въпросите:   
   1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? 
   2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? 
   3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

ВАЖНОТО Е да се знае, че според Закона за референдумите (Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление) предложението на референдума, в случая споменатите три въпроса, добиват задължителна сила, ако в референдума са участвали не по-малко от участвалите в последните парламентарни избори и ако поне половината от тях са гласували с „да“ за предложението (чл. 23, ал. 1). С други думи, за да добиеше задължителността на закон в Националния референдум 2016 трябваше да участват поне 3500585 души, колкото бяха гласоподавателите на Парламентарни избори 2014. Според социологическата агенция „Алфа рисърч“ активността на настоящия референдум (на база на 100% извадка от паралелно преброяване) е била 50,2% и малко под 100 хил. души не му достигат да стане задължителен.

КАКВИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ от Националния референдум 2016? Сумарно за страната (при обработени 95,16% от бюлетините) вотът за трите въпроса е следният: първи въпрос – 71,9% от гласувалите са отговорили с „да“ (2,385 млн. души); втори въпрос – 61,8% одобрение (2,050 млн. души); трети въпрос – 72,6% одобрение (2,393 млн. души). В нашата област Ловеч (при 100% обработени бюлетини) резултатите са сходни: първи въпрос – 72,1% одобрение; втори въпрос – 62,2% одобрение; трети въпрос – 71,7% одобрение.

Карикатура: Доньо Донев
КАКВО СЕ СЛУЧВА оттук нататък? Тъй като малко не достигна референдумът да стане задължителен, но пък в него участваха много над 20% от българските граждани с право на глас, в сила влиза чл. 22, ал. 3 от Закона за референдумите. Който постановява, че „предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание и се разглежда по реда на чл. 52“. Иначе казано, стига се до странната ситуация сегашните ни народни представители, голяма част от които са партийни функционери и активисти, да гласуват за… 100% мажоритарен вот на следващите парламентарни избори?! И до още по-странното и направо абсурдно положение същите те, дето са на партийната хранилка, да гласуват за драстично орязване на държавната субсидия за партиите от 12 лв. за получен глас, както е в момента, на 1 лв. за получен глас, каквото е предложението в референдума?!

Т21

Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Е то не само в България има абсурди.Ето ви един такъв от щатите:Публикувам тук, а не в смях, защото намирам го по-скоро ... жалко, отколкото смешно. А и всеки би трябвало да придобие една минимална обща култура на тази тема ;)

Малко преди да стане президент на САЩ, тогавашният губернатор на щата Тексас Джордж У. Буш наложи приемането на закон, според който престъпникът е длъжен да предупреждава жертвата си устно или писмено за подготвяното престъпление не по-малко от 24 часа преди извършването му.

Трябва и да опише какво точно смята да извърши. Нарушаването на това правило се приема от съда като утежняващо вината обстоятелство.

Анонимен каза...

Така е, като не ходите да гласувате за референдума, а все чакате друг да свърши работата...

Анонимен каза...

Хайде всички гербери към Симитли,безплатни краставици за ядане и други нужди,той вашия знае

Анонимен каза...

Факт е, че макар и "малкото" гласували са почти единодушни и искат намаляване на субсидията и мажоритарният вот.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |