„Елма” АД (в несъстоятелност) – продадена!

* Купувачът е троянската фирма „Солид 85” ЕООД на 31-годишния бизнесмен Младен Мондешки; в търга участвали още две троянски фирми – „Калинел” и „Перфект строй”, плюс Община Троян * Добра вест за бившите работници – ще си получат дължимите заплати
Сделка
ТРОЯНСКАТА новина на деня или може би на годината, а защо не и на десетилетието! „Елма” АД (бившият „Елпром”) - някогашната промишлена гордост на Троян, района и страната, най-големият производител на електромотори на Балканите, който даваше хляб на около 3000 души и след това под управлението на „приватизатора” Николай Банев бе докаран до фалит, разграбван, разпродаден за скрап, пустеещ и разкапващ се от години – има нов собственик.

ТЪРГЪТ за продажбата се състоя в понеделник, 11 юли, в софийския офис на синдика Росен Милошев, който движеше делата на обявеното в несъстоятелност предприятие. Обявената начална тръжна цена бе 1,015 млн. лв. при стъпка на наддаване от 10 хил. лв. и предварително внесен от кандидатите задатък от 10%  (101 хил. лв.). Според изискването офертите били в запечатан плик, придружени с документи за идентификация на участника (включително удостоверение за актуално състояние на фирмата, удостоверение, че не е длъжник към държавата, че не е от лицата, които нямат право да участват в търга и др.) и за победител е бил обявен предложилият най-висока цена.

ОТ ПРЕДВАРИТЕЛНО заявилите интерес петима кандидат-купувачи се явили четирима – троянските фирми „Калинел” ЕООД (инж. Марин Радевски), „Перфект строй” ЕООД (Петър Стоименов, Петко Пенков), „Солид 85” ЕООД (Младен Мондешки) и Община Троян (представлявана от кмета Донка Михайлова). Информацията е, че търгът е спечелен от „Солид 85” ЕООД, чийто собственик е 31-годишният бизнесмен Младен Мондешки (брат на известния адв. Момчил Мондешки); преди няколко години братята закупиха друго троянско предприятие, докарано до фалит от предишните собственици – „Хемус” АД, големият производител на маси и столове от близкото минало.

ПО НАШИ данни новият собственик на „Елма” е предложил малко над 2 млн. лв., което се оказало най-доброто от всичките четири предложения. Успяхме да се свържем с г-н Мондешки по телефона и той наблегна на три важни неща. Най-напред – че с парите от продажбата ще бъдат изплатени всички задължения на „Елма” към бивши работници, възлизащи общо на около 2 млн. лв. С други думи – стотиците елпромци, които водиха дългогодишни неуспешни битки да си получат неизплатените трудови възнаграждения, някои от тях имат да вземат по няколко хиляди лева, ще бъдат възмездени финансово и това ще стане съвсем скоро. Второ – че няма да се допусне досъсипването на „Елма” да продължи и ще се търсят начини за развитие на терена и базата, а троянци могат да очакват добри неща. Третото касае Община Троян – новият собственик е готов да преговаря с общинското ръководство и да направи сериозно дарение на Общината. „Това е нашият роден град, ние го обичаме и ще му помагаме”, заяви г-н Мондешки.

ДА ПРИПОМНИМ. Първоначалният търг за цялостната продажба на имотите на „Елма” АД (в несъстоятелност) бе насрочен за 7 март 2016 г. Но след това бе отменен, тъй като в списъка на активите за продажба бе включена и сградата, в която се помещава автосервизът на депутата Иван Миховски, а пък въпросната сграда е била закупена предварително и би трябвало да се извади от списъка. Тази неточност е коригирана и така се стигна до повторно обявяване на търга за 11 юли 2016 г.

КАКВО представляват продадените активи на „Елма” АД (в несъстоятелност)? Основният имот се намира в промишлената зона на Троян (ул. „Акад. Ангел Балевски” 1) и включва терен от 86,3 дка плюс сгради, много от тях в лошо състояние, с обща разгъната застроена площ 42,8 хил. кв. м. Други два имота също са в промишлената зона на Троян – складова база с терен около 2,5 дка с две сгради (едната разрушена) и комплекс от земи и сгради (напълно разрушени), 13,1 дка. Следващият сериозен троянски имот в активите на „Елма” е в т. нар. местност Белишки Орешак – терен от 42,7 дка и промишлени сгради. Отделно има още един по-малък имот в Троян (719 кв. м терен) плюс два имота в с. Орешак (общата площ е 64,6 дка, сградите са напълно разрушени) и имоти в с. Голяма Желязна (7,8 дка, сградите са напълно разрушени), с. Шипково (3,7 дка, сградите са напълно разрушени) и с. Балканец (5,3 дка, сграда с отстъпено право на строеж).

Т21

Още по темата:

217 коментара:

«Най-старите   ‹По-стари   201 – 217 от 217   По-нови›   Най-новите»
Анонимен каза...

Заради такива като него няма напредък, вместо да си гледа работата, хули тези които са успешни, естествено защото не може да постигне онова което те са успели. Много по-лесно е да се счупи нещо отколкото да се изгради.

Анонимен каза...

Мондешки публично заяви, че ще изплати заплатите на служителите на Елма, които не са изплащани повече от година, което не е никак малко, а някой хора продължават да злословят за Мондешки. Това освен със завист със друго не може да се обясни. Дано има повече такива бизнесмени в България. Браво !

Анонимен каза...

Мисля че като свидетели по делото бяха привлечени над 100 души от Троян.По-рано всички даваха показания пред Ичев, не бе станал още шеф на местната полиция,които бяха разгледани в хода на делото.

Анонимен каза...

200-та прочети малко в нета за Мондешки и ще разбереш,това не е злоба но ако ти имаше 1000000лв. в КТБ и такива измамници ти ги вземат няма да говориш така.

Анонимен каза...

Нищо съществено не пише за Мондешки, а тези коментари за това кой какво е взел, всеки може да твърди всичко, нужни са доказателства. Не мисля , че Мондешки е мошеник, по скоро като всеки който е успял в живота има много врагове и недоброжелатели.

Анонимен каза...

Фирмата на Мондешки спечели публичния търг за фирма Елма и то съвсем легално, обеща публично пред кмета на Троян, че ще изплати заплатите на служителите и ще възстанови почти фалиралото предприятие. Смятам, че това дава повод за радост и то при много семейства, винаги обаче ще има недоволни, така е устроен светът.

Анонимен каза...

В статията пише, че САМО участници с изрядни документи могат да участват в търга.Щом са му изрядни документите, значи са му изрядни и парите.Да не е някой политик, че да е длъжен да предоставя публично данъчната си декларация.
Успех на новия собственик.

Анонимен каза...

Малко заможни хора ще поемат такива сериозни финансови ангажименти към хората и локалния бизнес, а фактът, че е местен ще направи отговорността му по-ангажирана! Смела инициатива!

Анонимен каза...

Това предприятие е обявено на търг. Всеки е имал възможност да участва. Относно наддавателните предложения - цитат/ Според изискването офертите били в запечатан плик, придружени с документи за идентификация на участника (включително удостоверение за актуално състояние на фирмата, удостоверение, че не е длъжник към държавата, че не е от лицата, които нямат право да участват в търга и др.) и за победител е бил обявен предложилият най-висока цена. Няма нищо нередовно в сделката. Ако друг беше предложил по- висока цена, той ще ше да спечели. И за него ли щяхте да бълвате толкова злобни коментари?

Анонимен каза...

Браво на Младен, поне ще даде работа на хората, а няма само да седи и да коментира без да прави нищо. Такива хора следва да просперират у нас.

Анонимен каза...

Населението в Троян има нужда от свежи инвестиции за да позакърпи изтънелия си бюджет. Точно това ще направи фирма "Солид 85" на г-н Мондешки. Повечето от хората в града ще бъдат щастливи, че най сетне ще имат работа и заплатите ще им бъдат изплащани навреме.

Анонимен каза...

Прокурор пи делото бе Гурлевски.С фалшифициране на личните данни и подписите на много хора, Момчил Мондешки завлече много фирми.

Анонимен каза...

До 12-ти то завлякъл но нали знаеш какво следва след това,не се заблуждаваите никакви пари няма да има за работниците на Елма,пак ще говорим живот и здраве

violet каза...

https://bivol.bg/mondeshki-ktb-imoti.html
Да добавим за интересуващите се - статия от 13.07.2016 г. ФИРМИ СВЪРЗАНИ С МОНДЕШКИ ПРИДОБИВАТ ИМОТИ,ЗАЛОЖЕНИ В КТБ - в сайта bivol.bg

violet каза...

Елма НЕ Е продадена. Четете обявлението за търга: http://ispn.mjs.bg/MJ/ispn.nsf/public_announcement.xsp?documentId=97BC91F15464957EC2257FD8004EA8D8- търгът е за продажба на ИМУЩЕСТВО,собственост на длъжника ЕЛМА АД (Н) ЕИК 820174009.За купувач на продаваното имущество от масата на несъстоятелността се счита този наддавач, чиято оферта е редовна и е предложил НАЙ-ВИСОКАТА ЦЕНА.И така - стигаме до това, че "СОЛИД-85"ЕООД ЕИК 20180459 е участникът, предложил най-висока цена.Основният капитал, с който е регистрирана фирмата е 10 лв. (Десет лева). В счетоводният баланс е отразено задължение към финансови институции в размер на 3077 хил. лв. (ТРИ МИЛИОНА И СЕДЕМДЕСЕТ И СЕДЕМ ХИЛЯДИ лв. )Съгласно Счетоводния баланс и отчета за приходите и разходите за 2015 г. предприятието е приключило на загуба в размер на 208 хил.лв. при приходи :от услуги - 98 хил. лв., от продажба на суровини и материали - 37 хил. лв и от продажба на дълготрайни активи - 115 хил. лв. или общо приходи в размер на 250 хил. лв. срещу сума на разходите в размер на 458 хил. лв. Прави впечатление, че в структурата на разходите няма разходи за амортизация, а за външни услуги са изхарчени 190 хил. лв., за заплати - 21 хил. лв. и за осигуровки 4 хил. лв. Също така е голям делът на финансовите разходи- 133 хил. лв. + 9 хил.лв. разход в резултат на промяна на валутния курс. Казвам, че няма разходи за амортизация, тъй като в баланса се водят сгради за 844 хил. лв, машини, производствено оборудване и апаратура за 21 хил.лв. и съоръжения за 793 хил. лв., които явно не работят, тъй като не се начислява амортизация като разход, видно от ОПР-то. И другото - няма отразена наличност по банковите сметки на предприятието, но в същото време в касата има в наличност 212 хил. лв., което не звучи сериозно. Предприятието си държи парите в брой, понеже е по- сигурно, отколкото в банката или само на 30.12.2015 г. ги е изтеглило и в първия работен ден на новата финансова година ще ги върне обратно в банковата сметка. Изобщо - за четящите във форума-посетете страницата на Търговския регистър, запознайте се с счетоводните документи, Устава - там например пише, че предприятието "СОЛИД-85" ЕООД се прекратява при сливане или вливане в акционерно дружество или друго дружество с ограничена отговорност. Тоест да се напълни с активи и след това ПРЕДПРИЯТИЕТО на г-н Мондешки да премине в ръцете на някой друг, само като се продадат тези 10 дяла на някой друг.
Няма никаква продажба на ЕЛМА АД, а едва ли сумата, която е предложено като НАЙ-ВИСОКА ЦЕНА при търга, която ще бъде преведена по особената сметка на длъжника ЕЛМА АД (Н) (синдик се разпорежда съгласно закона какви плащания ще се извършат и на кого.) За съжаление годишният счетоводен отчет за 2015 г. на ЕЛМА АД (Н) все още се обработва и не е видно на кого и колко дължи. И така.......... не можеше ли понякакъв начин да се направи обединение на усилията на останалите купувачи, за да не допуснат това, а не сега всички да се тюхкаме и да скубем коси каква стана тя......... Срамувам се от нашето овчедушие и невъзможността ни да виждаме зад нещата такива, каквито ни ги представят... Та моля, допълнете в заглавието, че "ЕЛМА" АД (Н) не е продадена, а са продадени нейните активи, тя е празна откъм ПОТЕНЦИАЛА на нейните работници, защото не разполага с такива и НЯМА ПАЗАРИ. Така че ..... и извънземна сила не би ни помогнала да видим онова, което навремето беше ЕЛПРОМ - гр. Троян. Остава само болката от това, че аз лично се чувствам унизена и ограбена.....

Анонимен каза...

БЛАЖЕНИ ДА СА ВЯРВАЩИТЕ - ЕЛМА не е продадена !!! Нека "новите" собственици публикуват документите, с които са придобили имота! По моя информация, съдът е стопирал процедурата и търгът е обезсмилсен!

Анонимен каза...

Г-н Мондешки много хубаво "съживи" предприятието, няма що. Три месеца след обещанието си, закри "Елматех" (вчера работниците бяха осведомени днес да си взимат багажа и да отиват на борсата). И това се случва въпреки факта, че има поръчки към фирмата, тоест с правилното ръководство действително можеше да има съживяване! Но няма, няма и да има, защото някой трябва да си ИЗПЕРЕ ПАРИТЕ.

По-лошото е, че не е спазено и друго обещание - за дължимите суми отпреди години. Работниците от "Елматех" последно са взели заплати за МЕСЕЦ МАЙ, като вчера не са им споменали дали ще им изплатят останалите, или не. По-скоро не.

Г-н Мондешки се оказа Банев №2. Не знам как спи нощем.


«Най-старите ‹По-стари   201 – 217 от 217   По-нови› Най-новите»

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |