Магичният Северозапад идва в Троян

* На 14 юли, четвъртък, в Музея на занаятите – откриване на изложбата „Магичният Северозапад – керамика от Берковския край”
Предстоящо
ИЗЛОЖБАТА „Магичният Северозапад – керамика от Берковския край” е съвместна проява на Музеен комплекс - Берковица и Музея на занаятите в Троян. Нейната цел е да представи съхранените традициите на Берковския край в производството керамика, както  и да представи различни аспекти от материалната култура на региона.

В МАЛКИЯ планински градец, сгушен в полите на Западна Стара планина, освен с грънчарство, мъжете се занимавали и с дърводобив и дървообработване. Тук цъфтели и занаятите  бубарство, бакърджийство, златарство, коларо- железарство. Разцветът на грънчарството е през 19-ти и началото на 20. век. Броят на грънчарските работилници е бил между 50-60. Типичните за берковското грънчарство форми от трапезната керамика и предмети за бита били: стомни, паници, гърнета, ръкатки, вази. Занаятът се е практикувал семейно, от мъжете на цялото семейство. Бащата или най-старият брат е бил майстор, точар и пещар.

ИЗЛОЖБАТА представя както някои  технологични тайни на берковските майстори - като изработване на големи съдове и т. нар. „дяволска кана”, така и целия колорит на украсата на съдовете -  жълти и зелени с проста ангобна украса, с орнаменти от стилизирани растителни и геометрични мотиви,  които прави  самият майстор.

СЪВМЕСТНАТА изложбата на двете музейни институции е израз на почитта към изкуството на майсторите грънчари от Берковица, създали и оставили ни това безценно културно наследство. Усещане за тази наша българска земя ще ни даде и словото на мъдреца Йордан Радичков: „В небето над селцата на българския Северозапад преминава големият Аристотелев път за прелет на птиците. Уморени кацат ятата в топлиците за почивка и да си набавят храна. Добре дошли на българска земя! Тя е „малка по територия, но сърцето на българина е голямо и в него винаги има място за изпратения от Бога човек“. Или за щъркел…”.

Изложбата се открива на 14 юли, четвъртък, от 17:30 ч. в централната сграда на Музея на занаятите

Музей на занаятите - Троян

2 коментара:

Анонимен каза...

Това е България.За милиони няма закони за кокошка няма прошка това,добре дошли в БГ.......КОРУПЦИЯ ОТ ГОРЕ ДО ДОЛУ........пък,ще искате да останат младите във България.........!Всяка държава си има мафия, нашата мафия си има държава!

https://www.facebook.com/rusegrad/videos/vb.1478348299138405/1560196144286953/?type=2&theater

Прокуратурата прекрати дело срещу депутат за ударен пешеходец!!!
http://m.btvnovinite.bg/article/bulgaria/prokuraturata-prekrati-delo-sreshtu-deputat-za-udaren-peshehodec.html

Анонимен каза...

off topic

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |