Анализ на първата фаза от първенството

* Медалистите ще са „Академик” (Благоевград), „Чавдар” (Троян) и ИУ (Варна) - оптимист съм и напред към първа титла * В първия си мач „Чавдар” гостува на „Академик” в Благоевград – 24 януари, 17:00 ч.

Баскетбол, „А” РБГ

Стефан Генков
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков

СЛЕД ИЗИГРАВАНЕТО на последния квалификационен мач между „Шумен” (Шумен) и „Рилски спортист” (Самоков), завършил с краен успех за шуменци, се оформи първата шестица, която ще продължи борбата за медалите и определяне на шампиона в „А” РБГ ( втория ешалон на българското баскетболно първенство). Това са отборите на ИУ (Варна), „Чавдар” (Троян), „Шумен” (Шумен), „Академик” (Благоевград), „Видабаскет” (Видин) и „Левски 2014 – 2” (София). Останалите пет отбора: „Делфин” (Бургас), „Академик” (Варна), „Дунав” (Русе), „Рилски спортист – 2” (Самоков) и „Академик” (София) ще играят за 7-11-то място.

ЩЕ СЕ ОПИТАМ накратко да обобщя развитието на събитията в Регион Изток и Регион Запад в първата фаза на първенството. Както ви казах в уводния си материал още през м. октомври, групите в двата региона бяха твърде неравностойни - на изток имаше два открояващи се тима без конкуренция, тези на ИУ и нашият „Чавдар”. „Шумен” правеше опити да е конкурентоспособен, за да се докопа до баража - успя и дори го спечели. Другите три отбора участваха с юношески формации и често губеха с разгромна разлика - на кого е нужно това?! На кого помага? Мисля, че върши точно обратното - комплексира прохождащите баскетболисти и демотивира добрите играчи и сериозните отбори. Но какво да се прави, като пирамидата на баскетбола е обърната с основата си нагоре и все по няма и няма нови играчи. Наближава денят, когато и в мъжкото направление „А” РБГ и НБЛ (първият ешалон) ще се слеят с общо 10 отбора, както е при жените. Порочна система - в клубовете не се работи за собствени кадри, разчита се на готови външни играчи, така е по-лесно, пък и чужденци дал господ. Подхвърлял съм го не на майтап, че е дошло време и някой природно овъглен играч да промени стереотипа и разнообрази обстановката в „Чавдар”. Повярвайте ми, нито ще бъде по-скъпо, напротив - по-евтино ще е отколкото няколко мъртви души… Извинявам се за отклонението, но ръководството ни да помисли!

СЕГА да ви информирам как се развиха събитията в регион Запад? Там първенството беше много по-интригуващо. Освен „Академик” (Благоевград), който се открояваше над останалите отбори и завърши първи без загуба, другите до последно се бореха да влязат в първата шестица. „Левски 2014 – 2” беше вторият по сила, класира се директно за финалната шестица. „Видабаскет” трябваше да играе бараж с „Делфин”, но бургазлии правилно прецениха, че нямат никакъв шанс и се отказаха.

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ оттук насетне? Програмата за финалната шестица вече е готова – в първия си мач на 24 януари „Чавдар” гостува на „Академик” в Благоевград; срещата е от 17:00 ч. в залата на ЮЗУ „Неофит Рилски”. С няколко изречения ще се опитам да предположа развитието на надпреварата. Припомням, че се играе всеки срещу всеки на разменено гостуване без зачитане на резултатите от първия етап. Кои отбори ще играят основна роля в тази заключителна фаза? Убеден съм, че медалистите ще са „Академик” (Благоевград), „Чавдар” (Троян) и ИУ (Варна). За реда на подреждането обаче голяма роля ще изиграят и мачовете във Видин, Шумен и София. Всеки от тези три отбора („Видабаскет”, „Шумен” и „Левски 2014 – 2”) е в състояние да победи някой от фаворитите особено на собствен терен. Какво е предимството на „Чавдар” в тези мачове? На първо място, опитът на обиграните в множество битки наши състезатели; на второ място - повтаряният неведнъж от мен необясним нюх при водене на мачове от треньора ни Лъчезар Диков; и на трето място - афишираната от ръководството финансова стабилност на клуба, обичаен проблем при другите.

КАКВО ОБАЧЕ може да обърка нещата? Най-напред - малкото съвместни тренировки (не е тайна, че само Кочев, Титов и Николов водят редовен тренировъчен процес, другите се самоподготвят). После - сериозното лоби в БФБ на „Академик”, ИУ и „Левски”, както и в съдийските колегии. И накрая, но от много голямо значение - подсигуряването на играчите ни за всеки мач, въпрос, зависещ много от основните им отбори. С това приключвам, оптимист съм и напред към първа титла!

Стефан Генков, треньор по баскетбол

П. П. За информация на привържениците на аматьорския ни отбор - той вече е участник в НАБЛ - район Централен (Габрово) и на 17 януари трябваше да играе първия си мач с отбора Свищов, но поради атмосферните условия мачът бе отложен. Игра се другият двубой, в който Търново победи Габрово с убедителна разлика.

4 коментара:

Unknown каза...

Извинете, но наше троянско момче се е самоубило в София. Може ли подробности? Всички новини около това, което се случва в Троян, разбираме със закъснение :(

Анонимен каза...

Другарко Нунчева,прочетете сайта Е ЖЕ КА там ще задоволите клюкарското си любопитство или статиите за животните и превозните средства в троян.Тук и в предишната статия се говори за спорт дори за голям спорт какъвто прави Николай Матев. Но не , вас ви интересуват некролози и бавното умиране на този град

Анонимен каза...

Осведомявам ви ,че мача в Благоевград ще се предава по БГ БАСКЕТ ОТ 17Ч.

Не съм от тях, как`Сийке! каза...

На някои троянски "дами" явно не са им достатъчни вестници като "Шок" и "Лична драма" и чак се цупят, че не са уведомени своевременно от троянските медии точно какво се е случило! Грозна картинка...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |