„Пътна безопасност” срещу неправилното паркиране

* Съвместната акция на Общината и РУ на МВР – Троян вече стартира, етапите й са три: информационен, предупредителен и същински; голямата цел – здраво затягане на контрола 
Кампания
Кметът Донка Михайлова и гл. инсп. Марин Ичев на съвместната пресконференция
ОБЩИНА и Полиция започват съвместната кампания „Пътна безопасност”, в чийто фокус е троянският пътен проблем №1 – неправилното паркиране. Това бе обявено на съвместна пресконференция на кмета Донка Михайлова и началника на РУ на МВР – Троян гл. инсп. Марин Ичев. 

Донка Михайлова: „Нашата цел не е да глобяваме,
 а да предупреждаваме”

„МОЙ ПРОПУСК през изтеклия мандат е, че не бяхме особено настоятелни и ефективни при опазването на реда на територията на общината – и конкретно при неправилното паркиране на автомобили, което представлява сериозен проблем за всички и поставя под риск здравето и живота на хората. Затова с гл. инсп. Ичев буквално на втория ден от новия мандат имахме среща и стигнахме до идеята за тази кампания, която нарекохме „Пътна безопасност” и която бе обсъждана и на други предишни срещи”, заяви в началото г-жа Михайлова.

ПОСЛЕДВА и друго важно уточнение – че кампанията с общите усилия на Община и Полиция започва точно сега, тъй като предстои скорошното приемане на един изключително важен документ, очакван от гражданите – Генералния план за организация на движението в Троян. Който пък станал възможен едва след приключването на дейностите по водния цикъл на града и експертите вече са готови с неговия проект (публичното обсъждане се състоя в понеделник, 30 ноември – бел. Т21), където „темата паркиране е залегнала много сериозно”. И наред с това ще даде отговор на два важни въпроса: за местоположенията на т. нар. „легнали полицаи”; и каква да бъде организацията на движението (светофари, кръгово или друго) на три особено невралгични кръстовища – при Вила „Ванна”, под болницата (ул. „Радецки” и ул. „Христо Ботев”) и при АИР-а (дере Алдица). Г-жа Михайлова бе категорична, че Генералният план ще бъде утвърден до края на годината, което е важно, за да се заложат средства за дейностите по изпълнението му в новия общински бюджет.

Мила троянска картинка - насред тротоара до банка ПИБ на Малкия пазар
КАМПАНИЯТА „Пътна безопасност” предвижда здраво затягане на контрола по отношение на паркирането в Троян. „Но нашата цел не е да глобяваме, а да предупреждаваме и да създаваме навици и предпоставки за пътна безопасност”, коментира г-жа Михайлова. Кампанията ще протече в три етапа, като първият – информационният, вече е в ход. Следва предупредителният – предвижда се неправилно паркиралите водачи да получават писмени предупреждения.. Третият, същинският, е свързан с налагане на безкомпромисни санкции, като бе даден най-отчетливият пример – с десетките неправилно паркиращи по най-натоварената пътна артерия в града ул. „Христо Ботев”.

Гл. инсп. Марин Ичев: „Даваме си много добре сметка
 с какво се захващаме”

„МОЕТО присъствие на тази пресконференция е поредното доказателство, че Полиция и Община работят добре заедно в случаите, когато общественият интерес го налага. Нашите разговори с г-жа Михайлова на тема безопасност и в частност пътна безопасност са от доста години вече, от началото на предишния мандат”, бяха въвеждащите думи на гл. инсп. Марин Ичев.

СЛЕД КОЕТО полицейският шеф направи едно много полезно и важно  разяснение. През 2013 г. по предложение от Полицията се приела общинската Наредба за организацията и безопасността на движението на територията на община Троян, „такъв документ дотогава нямаше, това бе важна стъпка”. През 2014 г. обаче с една заповед на вътрешния министър се забранява на охранителния състав на МВР да работи по Закона за движение по пътищата (ЗДП), „което означаваше, че на около 80% от охранителния състав на полицията му се ограничават правомощията в посока пътната безопасност, т. е. само катаджиите можеха да работят по ЗДП и това сериозно влоши резултатите”.  Тогава обаче е намерен изход – спешно в споменатата общинска Наредба за организацията и безопасността на движението са добавени съответните текстове от ЗДП и така на целия охранителен състав на РУ на МВР – Троян му се връщат правомощията по пътната безопасност; но този път да контролират и санкционират не по ЗДП, а по общинската наредба. „Тези промени бяха приети през м. март 2015 г. и резултатите не закъсняха – за цялата 2014 г. бяха написани 115 фиша за неправилно паркиране, а за седемте месеца на 2015 г. (от м. март до настоящия момент) фишовете са 233, подобно е положението и с актовете – 80 за 2014 г., 351 за седемте месеца на 2015 г.”

Мила троянска картинка - насред тротоара при кръстовището до механа "Старата къща"
„НИЕ не се заблуждаваме, че от утре проблемите с паркирането в Троян ще приключат. Това е изключително сложен, труден процес и си даваме много добре сметка с какво се захващаме. Въпреки че и от наша страна, и от страна на Общината продължаваме да работим с много сериозен недостиг на служители. Става дума за по-дългосрочен процес и ако нещата, които сме си набелязали сега (в кампанията „Пътна безопасност”) се случат в определена степен, аз съм сигурен, че крайните резултати ще ги има”, обобщи гл. инсп. Марин Ичев.

Т21

37 коментара:

Анонимен каза...

Безспорно трябва да се спазват правилата за движение и паркиране. Следва обаче да има достатъчно места за паркиране, равномерно, на различни места в града, за да имат възможност водачите на МПС да спазят закона. Иначе многократно съм виждала как един местен "първенец" паркира джипа си върху острова до механа "Старата къща" докато вечеря.

Анонимен каза...

Няма такъв цинизъм!Другарко Михайлова, не бяхте ли вие тази която плати с наши пари някакво си проучване на някакъв си „експерт” от ловешка фирма,която няма нииищо общо с вас, за да каже че няма нужда от светофари в Троян?Ако случайно паметта ви е къса,то в сайта на Т21 стои въпросния материал!

Анонимен каза...

Михайлова продължава да пръска пари за "анализи". НАШИТЕ пари! Колко анализа ще плати на разни свои хора?

Анонимен каза...

3-ти, в сравнение с парите, които ще платим като санкции по водния цикъл тези пари са нищо.

Анонимен каза...

Не мога да разбера какво толкова се умува за споменатите три натоварени кръстовища-хората са го измислили отдавна-светофар и въпроса е решен!

Анонимен каза...

Нито Троян, нито домовете и работните ни места са устроени като за толкова много автомобили и по ул.Христо Ботев удобните места за паркиране са кът.Съгласен съм за наглите спирания като тези на снимката, но за останалите трябва общината и полицията да проявят гъвкавост.Плащаме висок данък за МПС в Троян, плюс над 300лв. от 01.01 за винетка и гражданска.
Ако имах финансовата възможност щях да си преустроя жилището с подземен паркинг от страната на пътя или друго решение, но види се ще си спирам на тротоара.

Анонимен каза...

Местните бизнес пръдлювци ако не спрът така че да ги видят колко са "голямата работа на селско ниво"все едно нищо....!Всеки ден сив голф спира на място за инвалиди до пощата,има стикер но е инвалид колкото има кенгура на Къпинчо

Анонимен каза...

7 -ми за бизнес пръдлювците съм съгласен с теб,но този сив голф,наистина е на инвалид! Познавам го лично. А кокото до полцията те просто не си вършат работата. цитирам: МОЕТО присъствие на тази пресконференция е поредното доказателство ..... там ти е мястото на тази пресконференция , та нали си шеф на полиция или си ...

Анонимен каза...

Лицемерката Дона с нова пресконференция и с нови приоритети.Първите бяха за увеличаване на доходите и създаване на работни места,както и задържане на младите хора в Троян.Сега с нови приоритети здравето и живота на хората.Да запитам къде са паркоместата в Троян има ли ги или ги няма.Всичките тези пресконференций са прах в очите на избирателите и за да се отклони общественото мнение от важния въпрос БЮДЖЕТА НА ОБЩИНА ТРОЯН.Също много важен въпрос ще се вдигат ли данък сгради и такса смет.Ще се вдигат ли данъците за МПС.Пълно мълчание.Но за сметка на това ни се пускат популиски обещания за да се отклони въпроса за ДАНЪЦИТЕ.Ще ги вдигнат тихом мълком както Дона си знае и месец март като получим писмата за данъци ще псуваме но при свършен факт.Не се заблуждавайте с лицемерните популиски изказвания на Дона.Като дойде на власт първия мандат намали данък МПС.То бяха писанки то медий с една дума би тъпана всички да чуят.На следващата година тихом мълком без много шум този данък беше вдигната към него се прибави и вдигане на Данък сгради и такса смет.Сега Дона ни готви същото вдигане но с колко процента.Г-н Маринов вместо да пишееш за популиските обещания на Дона направи журналистическо проучване по този въпрос.Ама ти си на хранилка и няма как да пишеш за товаа само после ще ни уведомиш ако изобщо го направиш за увеличените данъци.

Анонимен каза...

А би могло да бъде толкова просто, колкото е на много места по света: минават от общината или полицията, снимат ти колата и ти пращат квитанцията с глобата... Но на нас не ни отърва, правилата са за другите, ние сме по свободата и липсата на правила, нали...

Анонимен каза...

Ало Генади защо мълчиш кои данъци ще вдига Дона за да си напълни месния Бюджет.Вместо да мълчиш и да ни занимаваш с популиските глупости на Дона заеми се с въпроса за данъците.

Анонимен каза...

Ходил съм в Кайро.Огромен град и пренаселено движение,но и изключителна толерантност и на пешеходци и на водачи на МПС.Независимо от правилника за движение по пътищата,ако някой влезе първи в кръстовище,другите го чакат независимо дали е с предимство или не е.Не винаги неспазването на закона е свързано с нежеланието да се спази,а с невъзможността или неудобството да се спази.А закона е да създава ред и удобство на гражданите да живеят на определено място.Представете си гражданин живеещ на улица Христо Ботев да си купи гараж на гарата.Да спира там и да си пренася багажа до там.Голямо удобство,нали?продължават да се правят улици и тротоари неудобни нито за колите,нито за пешеходците.И се акцентира върху този проблем.А тези които грубо нарушават правилника остават ненаказани.

Анонимен каза...

10 -ти не цитирай света какво прави.Като цитираш едното за глобите кажи и за другото,че по света правят надземни и подземни паркинги.И тези които не спазват определения ред за паркиране само на паркинг ги глобяват.Де ти в Троян паркингите де ги.

Анонимен каза...

Идеята е правилна и крайно необходима.
Факт е, че полицията обаче нищо не прави по въпроса. Мързи ги да гледат горките.
Само се чудят в кое кафе да се набутат и да скатават служба.
Колко пъти патрулката минава по Ботев и вижда 1 куп нарушители, ама нали никой не се е обадил и си подминават.
Ако някой звънне, то докато отидат и оня вече си е хвана пътя и отново нищо не се случва.
Не може ли просто да минават и като има нарушители да го снимат и след това да го издирят и призоват в полицията да му напишат акт.
Ако е пред хранителен магазин може да спрат да изчакат 4-5мин и ако не се появи - снимка и после призовка за връчване на акт.
Само трябва да искат да направят нещо, а те определено не искат.

Анонимен каза...

Ичев, точно пред "старата къща" спира джип с номера 9999.Така е спрял, че нито тези които идват откъм центъра, нито тези които идват от "Ботев" и завиват на ляво се виждат и не могат да се разминат. Въпрос на време е някой да умре. Та Ичев, ще вземеш ли мерки?Или този джип не трябва да се пипа, щото е на Еди Кой си? Някак си ще ти е неудобно ли?Я колко много други нарушители има та баш този да санкционираш?!Искаш да ти пратя снимки?

Анонимен каза...

Полицията в България и особено в Троян е една пародия на полиция,нали всички полицай са гладни и са си хванали частен бизнес и изобщо им е през х.я за спрелите коли по Ботев и другите очевидни нарушения в града.

Анонимен каза...

Госпожо Михайлова, г-н Ичев, проблема с който сте се захванали е необходимо да бъде решен нормативно, поради невъзможността на хората да спират и паркират регламентирано. Първо да се възложи от общината изготвянето на "синя зона" за краткосрочно платено паркиране, която ще бъде съобразена с Генералния план за организация на движението и транспортно-комуникационната схема/ако имате такава/. Ще се обособят зони за паркиране срещу заплащане. По този начин частично ще започне да се решава проблема. Парите от платилите да се внасят в нарочна сметка на общината/не в общия кюп/и да бъдат използвани за проектиране и реализиране на подземни публични паркинги. Това е пътя за решаване на проблема с паркирането. Решението е Ваше. ЕМ/SI

Анонимен каза...

M/SI , какви са тези високопарни глупости?

troyan21 каза...

Според мен нашият приятел ЕМ/SI (№17), чиято експертиза е безспорна, е абсолютно прав - без платена синя/зелена зона работата няма как да стане (св. Иван Златоуст го е казал най-добре, вж. "Светите застъпници" на Елин Пелин). Трудна, непопулярна и главоболна мярка, но трябва да се въведе.

Анонимен каза...

Широкият 5-6 метра тротоар на Ботев над Ст.Къща да го преправят на уширение за паркиране като пред Анчо Балев.Напречно, надлъжно, диагонално както искат.Същото може да се направи и на други места в града.

Анонимен каза...

Всички троянски кадри, които живеят и работят в Ловеч, после идват да "похапнат" в Троян и да дават съвети и да управляват. Примери - Д.М., П.Д., Б.Ч., Р...н Р....в и може би ЕМ/SI.

Анонимен каза...

Надявам се, че онези велики тикви Богдан Койновски и "инж" Банко Банк офф вече са аут от комисията по безопасност.
След това може да се помисли за няколко големи недоразумения:
1. Пешеходна пътека, която свързва 2 автобусни спирки - на Дъскотина.
2. Пешеходна пътека, започваща или може би свършваща в автобусна спирка - долу до дърводелската фирма, където убиха една баба.
3. На малкото пазарче, пред магазина за обувки са цопнали няколко места за наглите бакшиши. И сутрин как се разминават шофьорите там??? Има ли малко мозък или просто кой каквото е сънувал и е направено?!?!?!?!?
4. Полицията да стане активна, а не просто пасивни наблюдатели, които най-често се виждат по бензиностанциите с младите девойчета.

Анонимен каза...

до № 21. Уважаеми, не знам точно какво влагаш в "похапнат"в Троян и те моля да ми го поясниш. Да троянец съм, да работя в друг град. Но всяка сряда си идвам в Троян за нощувка, а в петък, събота и неделя съм си пак в къщи, в Троян.Обичам Троян и не бих го заменил с друг град.Съвет давам защото считам, че това е пътя за решаване на проблема с паркирането, ако ти предлагаш нещо друго дай да го чуем. Да идвам да управлявам в града ни пишеш № 21, мога да те успокоя и уверя, че първо не съм канен от Кмета на Община Троян да "поуправлявам" в общината и второ нямам желание да работя там понеже си имам работа и много си я харесвам.ЕМ/SI

Анонимен каза...

Правилник има.
Слагат се знаци където и каквито трябва.
Обсъжда се публично.
Приема се.
Следи се за спазването.
Какво толкова се умува.
Просто някои знаци в момента не са актуални или са неправилно поставени.

Анонимен каза...

Ей, пaляци! Кaквa синя, зеленa и прочие зони сънувaте ? Кьорaв светофaр нямa в този грaд, един плaтен пaркибг, нито еднa серизнa веригa хрaнителни мaгaзини, но плaтенa зонa дa имa?!? Вие сякaш не живеете в грaдa, зa който пишете. Троянец ще дaде пaри зa зонa, когaто кметя реши дa дaри годишнaтa си зaплaтa нa онепеaвдaните.
Решения имa. Ул. Хр. Ботев еднопосочнa, кaквaто си беше преди другaря Енкин дa осере всичко. Пaркинг, пaк повтaрям зa онези дето сaнувaт зони. Пaркинг, местa имa, не се прaвете нa ощипaни. Място иa, aкъл немa!

Анонимен каза...

№24, така си е, но го няма онзи момент
със следенето за спазването.
Това е големият проблем.

Анонимен каза...

до 22
БАКШИШИТЕ да ги изритат отсреща пред тъкачницата и готово, ама те ш врещят, щот са свикнали да са насред

Анонимен каза...

Да си врещят. По-важни са стотиците коли, които преминават покрай тях и се създава РЕАЛНА опасност.

Анонимен каза...

Живея в Германия в град с големината на Троян.Няма улица на която ,ако има къщи да не е разрешено паркирането директно на улицата или полупаркирането на тротоара и улицата,като местата за това са маркирани от общината с бяла боя така,че да не са директно едно срещу друго ,на по оживените улици на по второстепенните и така е разрешено,но въпреки това винаги при разминаване се налага да се изчакват колите.Но макар,че това създава неудобство ,хората са свикнали и не им прави впечатление,ЗАЩОТО това е единствения начин да се намерят максимално места за паркиране на хората.Така е в всеки град тук така е и навсякъде по белите страни на Европа.Отделно.че се използва всяко удобно място между дървета или по големи и широки места между къщите и се правят джобове за спиране.Но това никога в Троян няма да се случи ,защото специалистите ни са на много по високо ниво от германските.Ще дам пример ,пред къщата ми в Троян тротоарите и от двета страни са по 3.30м,а платното за движение на колите е 9 метра.При полупаркиране остават около два метра за пешеходците и около 8 метра за колите ,напълно достатъчни за безопасно движение.НО според ичевите и общинските специалисти спирането и паркирането е абсолютно забранено и са поставени и знаци за това.Така,че разумно решение на този проблем не чакайте от тези от които зависи това в момента.Убеден съм ,че от общината ,ако поканят някой немски специалист в тази област ще го обевят за луд ,ако приложи немския опит в Троян.За справка в Германия улицата на която живея е само 9 метра с тротоарите,подобна на Любен Каравелов и е разрешено да си спираме колите и от двете страни .Просто чипът на специалистите в Троян трябва да им се промени и като ходят по европата на екскурзии да се поогледат как са го решили този проблем хората.Тук до глоби се стига само ,ако си много нагъл като тези на снимките ,но не и ако си си спрял пред къщата ,защото преди това от общината са помислили да не се създава напрежение и всички да са що годе доволни.При тази ситуация по естествен начин се намаля и скоростта на колите ,защото почти постоянно ти се налага да слаломираш по улиците особено ,ако те засече кола насреща и това се явява и е един лек срещу джигитите по пътя,каквито в Троян не липсват.Светофари има почти на всяко кръстовище където няма кръгово и абсолютно задължително на всяка пешеходна пътека в близост до училищата и детските градини.И всичко това в град подобен на Троян като население ,но с много по малко и тесни улици каккто и като километри дължина в сравнение с Троян.

Анонимен каза...

Пълна трагедия е организацията на движението в този град.
Отдавна се възмущавам от паркирането по Ботев.Какво обаче би било решението на проблема?Повечето къщи имат дворове и гаражи,които обаче са превърнати в магазини(с разрешително,издадено от Общината) или просто на складове за дърва или друга покъщнина.Връщане назад няма...За мен решението оттук нататък е строежа на няколко общински паркинга,ако трябва платени и тогава мерките,които вземате в момента.Второ-разрешително за строеж-само ако в проекта има паркоместа.Да,ама за това се изискват топки,губят се гласоподаватели.Лошо....
Никои тук не споменава за проблема "Сдружение 166".За непросветените ще поясня що е то.Сдружение,което подпомага дейността на полицията.Как?Плащате 500лв. годишна вноска на кола и ви издават едно удостоверение,че сте член.Сирате,където душа ви сака,пиете и си карате и всичко каквото се сещате.Спират ви и почват да ви винят,вие показвате въпросния документ и полицаят гузно ви казва,подавайки ви документите,-"Ама така не е редно.Приятна вечер".
Повечето градско-селски величия са членове на сдружението,но никой нищо не пише.
А сега да видим дали накой от властимащите ще направи коментар или ще ни обясняват в колко справедлив свят живеем?

Анонимен каза...

Ичев, това което пише № 30 вярно ли е? За сдружение 166, за плащане на данък спокойствие, както го писаха че го има в митниците? Генадий Маринов? Кмет на Община Троян-това истина ли е и полицейското управление работи така?Ще попитам и новия шеф на ОД на МВР г-н Пепелджийски и ако е вярно то някой трябва да си ходи.

Анонимен каза...

Грубо казано е така за данъка спокойствие. Членовете на това сдружение спонсорират (или поне спонсорираха преди време) полицията, като официално едва ли заплащат нещо. Във фирмата в която работя са идвали от полицията да купуват разни неща, но сме го фактурирали не на сдружението, а на някой от членовете. Ама нали се сещате, че това няма как да се докаже. А единственото последствие ще бъде че сега Ичев ще се ядоса и ще започне една гонка за обикновените шофьори - бедна ти е фантазията

Анонимен каза...

Едно от гадните места в Троян, за което много малко се споменава, е пресечката на "Стефан Караджа" и "Христо Ботев", ако идваш по Ст. Караджа откъм Буковец. Наляво нямаш видимост, по Ботев колите карат малко по-бързо, а пред Велчевски винаги има спрели коли. Там си плаче за едно огледало...

Анонимен каза...

В другите градове в България, полицаите глобяват пътниците, ако нямат колан-50лв.Тук в Троян всеки си кара без колан и никой не го глобява.
Защо няма полицаи, които да стоят в централната част на града и по-точно на паркинга пред централното тото? Там повечето спират и са без пропуски. Никой не им прави нищи-на хари Велев колата почти всеки ден е там, да не говорим петък и събота като наспират , за да ходят на дискотека. Тръгнали да ми глобяват хората, които живеят в централната част и които имат пропуск.

Анонимен каза...

Това за данак спокойствие е вярно я вижте господин ичев колко полицай работят при роко ами колко имат камиони ами магазини и още други ние знаемче си човек на корнелия върви при нея в ловеч стягай се скоро за проверка

Анонимен каза...

Ичев, джипа с № 9999 пак е паркиран пред механа "Старата къща", на платното на ул. "ген. Карцов". Ако не можеш да го видиш отиди си купи очила в четвъртък на пазара.

Анонимен каза...

Започват да глобата и по Симеон Велики.Предлагам да напълним паркинга на съвета с нашите коли и да ги продължим 2-3 седмици, та да походът и общинските пеша.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |