Защо досега Троян остана без хипермаркет

Хронология на събитията
Бележка на редактора
Генадий Маринов
БЛАГОДАРЯ на г-н Църовски за заострянето на вниманието към една, можем да я наречем, фундаментална тема за Троян – липсата на голям хранителен магазин (хипермаркет). Другояче казано - липсата на нещо, което е белег на модерното време, което цивилизова търгуването и, по-важното, укротява цените. Защото не е тайна, че малкият Троян има най-високите цени на хранителни стоки в региона. Не е тайна също, че десетки български градове от порядъка на Троян от години имат свои хипермаркети и там нещата в тази област (търгуването) са далеч по-цивилизовани, подредени и регулирани; боде очите примерът със съседните Ловеч и Севлиево, където има по няколко хипермаркета от големи вериги и троянци, това всеки по всяко време може да се увери с очите си, масово се изнасят да търгуват там.

ЗАЩО досега градът ни остана без хипермаркет, е дълга тема и няма да я коментирам сега, пък и, мисля, се досещате за някои от причините. Нека все пак си припомним хронологията на събитията.

• ПРЕЗ 2006 Г. търговската верига „Плюс”, която е от типа дискаунтър (за евтини стоки) и която по-късно се присъедини към по-голямата верига „Лидъл”, закупи в Троян терен за строителство на свой хипермаркет – на разклона за кв. „Попишка” срещу бензиностанция „Йоана”, един от първите терени за хипермаркет в малък град в цяла централна Северна България. Незнайно защо обаче работата забуксува и до строителство не се стигна, а междувременно „Плюс” откри свои магазини в съседните Севлиево и Луковит. Теренът и досега пустее, а в съседство се разраства циганско гето.

• ПРЕЗ 2010 Г. интерес към отварянето на свой магазин в Троян заяви веригата „Кауфланд”, една от водещите в Европа. Избрано бе мястото на бившия стол на фалирания завод „Елма”, троянската фирма „Троя консулт” (на бившия кмет инж. Дилян Енкин) дори започна проектантската работа. Но идеята бе блокирана заради неразбории между собственика на „Елма” – печално известния олигарх приватизатор Николай Банев, и „Кауфланд”. Доколкото ни е известно, Банев е поставил неприемливи финансови условия. „Не успяхме да постигнем съгласие. Няма да има сделка със земята на „Елма”. Нищо няма да се продава”, заяви тогава по повода пред в-к „Дневник” съпругата на олигарха Евгения Банева. 

• ПРЕЗ М. ФЕВРУАРИ 2011 Г. ние (Т21) отправихме писмено запитване до пет големи търговски вериги с позиции в България – „Пени”, „Лидъл”, „Билла”, „Кауфланд” и „Плюс”. Въпросите ни бяха два: „1. Вашата търговска верига има ли интерес към изграждане на свой обект в Троян?, 2. Какви са причините досега Троян да е оставал извън обсега на Вашия инвеститорски интерес?”. Получихме бързи отговори, които казваха следното: „За съжаление, към момента „Кауфланд България” няма планове да открива свой хипермаркет в град Троян. Не можем да отговорим на всичките Ви въпроси, те касаят вътрешнофирмена информация” („Кауфланд”); „Вярно е, че закупихме терен, но в момента нашата верига е собственост на „Лидъл” и те решават дали ще се строи магазин, или не” („Плюс”); „Още от 2005 г. „Пени Маркет България” търси подходящ терен и в град Троян. Поради географските дадености на града обаче не можем да открием подходящ комуникативен терен с големина от 3500 до 5000 кв. м. Относно подкрепата от Общината нямаме никакви забележки, винаги са откликвали на нашите питания и са ни подпомагали” („Пени”); „Град Троян от дълго време представлява интерес за „Билла”, като срещаме подкрепа и пълното съдействие на местната администрация. Причината все още да нямаме реализиран обект е липсата на локация, която изцяло да отговаря на нашите критерии” („Билла”).

• ПРЕЗ М. МАЙ 2011 Г. се заговори, че веригата „Лидъл” има реален интерес към Троян. Информацията бе потвърдена от тогавашния лидер на ДСБ – Троян и бивш зам.-министър инж. Милко Станчев и от депутата от ГЕРБ д-р Станка Лалева. Представители на „Лидъл” дори имаха нарочна среща с кмета Минко Акимов. Тогава мнозина повярваха, че най-после работата ще стане – още повече, че „Лидъл” имаше вече собствен терен в Троян (теренът на присъединената верига „Плюс”, за който стана дума – бел. Г. М.). Заговори се дори за започнало проектиране и начало на строителството през следващата 2012 г. И дотук. Отново нищо.

• ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 2012 Г. помещението на магазин СВА, което е общинска собственост, бе наето за 10 години от литовската верига „Т-Маркет”. А на съвместна пресконференция с кмета Донка Михайлова двама от шефовете на компанията разясниха, че имат намерение да направят инвестиция от 480 хил. лв. в троянския обект и качествено да обновят досегашния магазин (на СВА). Очевидно е, че намерението не бе изпълнено и в момента троянският „Т-Маркет” е много далеч от познатите стандарти за хипермаркет и не представлява нищо повече от един по-голям квартален магазин.

• ПРЕЗ М. АВГУСТ 2014 Г. плевенската верига „Лайф” прояви интерес към конкретен терен за изграждане на магазин в Троян – ставаше дума за закупуване на общинския терен пред блок „Къпинчо” в централната градска част. Предложението бе внесено за обсъждане в Общинския съвет от кмета Донка Михайлова, но се натъкна на много остра съпротива от страна на опозицията и бе отхвърлено. Сред аргументите „против” прозираха чисто политически и лични интереси, но имаше и същностни моменти – че мястото не е добро, защото е на входа на парк Къпинчо, че е малко и не позволява развитие на инфраструктурата (паркинг и т. н.) и че се „зеносва” единственият останал хубав общински терен в централната градска част. Несъгласните обаче декларираха, че принципно са „за” хипермаркет в Троян и ако се предложи друг подходящ общински терен, например в жк „Лъгът”, ще подкрепят предложението. 

• ПРЕЗ М. НОЕМВРИ 2014 Г. кметът внесе в Общинския съвет предложението да се обяви за продажба друг общински терен, в жк „Лъгът, за същата цел – строителство на голям хранителен магазин на веригата „Лайф”. Но и това предложение бе отхвърлено от опозицията, аргументите - „Лайф” бяха определени като „световно неизвестни” и канещи се да построят „смешно квартално магазинче”; съветник дори нахока троянци, че „реват и искат голям магазин”, а друг изрази загриженост, че ако въпросният терен в жк „Лъгът” се продаде, няма да има къде да разпъват шапитото си гостуващите циркове. Истински цирк!

• ПРЕЗ М. ЮНИ 2015 Г. в Общинския съвет кметът поиска разрешение за участие в тристранни преговори между Община Троян, „Троян Автотранспорт” АД и веригата „Пени Маркет”, която заявила интерес за строителство на свой магазин на терена на троянската автогара; въпросният терен е съсобственост на „Троян Автотранспорт” и Община Троян, интересът бил заявен пред транспортната фирма, която от своя страна уведомила общинското ръководство. Разрешението бе дадено, но съветниците поставиха две условия – да се гарантира съсобствеността на Общината и в никакъв случай да не се допуска Троян да остане без автогара. Имаше и две принципни несъгласия, които обаче не повлияха при гласуването „за” – че никъде по света не се правят хипермаркети в централната градска част и че мястото ще е доста проблемно като достъп за пешеходците.

На сесията на Общинския съвет през м. юли 2015 г. кметът отчете как са преминали тристранните разговори. Важните уточнения бяха – постигнато е съгласие, че автогарата ще се запази и ще продължи да функционира, а за строителството на хипермаркета на „Пени Маркет” ще се обособи самостоятелен урегулиран поземлен имот (УПИ) с площ 4600 кв. м и отстъпено право на строеж, като при оформянето му ще се запази същото съотношение на съсобственост между „Автотранспорт Троян” АД и Община Троян и максимално ще се защитят интересите на съсобствениците. Разговорите, както стана ясно, продължават, но кога и дали изобщо ще се стигне до строителството, никой не може да каже. 

• В НАЧАЛОТО НА 2015 Г., че и по-рано, в Троян тръгнаха упорити слухове, че местни предприемачи ще строят със собствени сили троянски хипермаркет. Слуховете са верни - зад идеята стои бизнесменът Валентин Бечев („Транссофт Технолоджис” ЕООД), който в последните две години изгради в Троян веригата от малки хранителни магазини „Слънце”; в партньорство с най-едрия троянски предприемач инж. Марин Радевски („Калинел” ЕООД), който освен логистика осигурява и терена – сграда от бившия завод „Машстрой”. Проектът (виждал съм го в идейна фаза – бел. Г. М.) наистина е впечатляващ и става дума за истински голям магазин, неотстъпващ по нищо на подобните магазини на големите вериги. Плановете бяха хипермаркетът на Бечев&Радевски да е готов до края на 2015 г., но вероятно този амбициозен срок няма да бъде спазен.

Генадий Маринов

 Още по темата:

35 коментара:

Анонимен каза...

От последният абзац раз.рахтели защо няма хипермаркет?!? Защото инж. Радевски ГЕРБ не разрешава!!!

Анонимен каза...

Естествено, че Радевски и компания няма да позволят изграждането на какъвто и да е магазин в Троян, защото ще им пречи на тяхната търговия и ще се наложи да намалят цените в магазините си.

Анонимен каза...

Голяма част от българите в чужбина са там не заради магазините.

Анонимен каза...

Троянци, защо не протестирате!?!
Всеки ден ви удрят по скъсания джоб.
Какво чакате? Кого чакате? Защо чакате? Как чакате? Къде чакате?

Анонимен каза...

Така е, но Троян има нужда от това за да се регулират цените на хранителните стоки, а това може да стане само чрез по-голяма хранителна верига, каквато опозицията на сегашния кмет няма желание да пусне в общината.

Анонимен каза...

А опозицията не е ли по малобройна от управата ?

Анонимен каза...

Не!!!! Опозицията в общ.съвет Троян е 15 от 29 общински съветника. Всяко едно предложение на кмета може да се изпълни след решение на общински съвет Троян. Както казах опозицията в общински съвет Троян е по-голяма от представителите на кмета.

Милко Станчев каза...

Смешен плач.......
Защо някой си мисли, че ако утре отвори Пени в Троян, този "проблем" ще бъде решен ?! Това е повече склад отколкото магазин и избираш от 5 вида ракия. Защо си мислите, че в Лидъл не се продава вмирисано месо ?! Защо е необходимо ако искате пиле на грил, бира и вафли, да можете да сложите в кошницата китайски маратонки, чорапи и автомобилни гуми ?! ....Или си мислите , че лещата която кипувате в разстояние на две седмици е с еднакво качество...?!
Да се иска такъв магазин самоцелно е просто късогледо.
На 5 минути от къщи има 5 такива различни магазина, следя ги редово, но пазарувам най-вече от един, почти е невъзможно да се намери приличен избор, цени и качество. Била е може би най-доброто за нашия пазар. Какво бих си купил от Пени или Лидъл?!
Неразбирам и отрицателното отношение към местни "олигарси" ( които само между другото дават по някой лев я за спорт я за нещо друго - идете вземете дарение от Кауфлад ). Няма никакво значение кой би бил собсвеник на такъв магазин, има значеие да се направят стадарти, които да се спазват, да се подбере и обучи адекватен персонал ( в сферата на туризма сме гола вода и като ръководен и като обслужващ такъв - оперативен счетоводител става директор на хотел ;))) ). Цените ще си дойдат сами на мястото, и не на последо място : нека някой малък или среден местен производител на ....каквото и да е, се опита да продава в търговска верига...
Просто трябва един голям ХРАНИТЕЛЕН магазин, собственост на Пешо или Гошо от Троян. И тук, който не е съгласен с горното има един силен аргумент : Пешо и Гошо от Троян нямат визията и знанията да организират и поддържат такова предприятие !
Тук е заровено кучето !
....Отивам сега за кюфтета, 39 ст. парчето, не са лоши ;))))
P.S.: Жена ми вече нареди - още олио, ориз, бира, тортелини....

Анонимен каза...

Аз вмирисано месо от Лидл не съм си купувал, ама от Родопа -вмирисани кюфтета - да! Като направи Радевски голям хипермаркет-какво ще има в него - мършите от Родопа. Айде стига-не можете да ме убедите, че Кауфланд и Лидл не са добри магазини. Пени и Била не ги харесвам, но когато можехме да имаме предните два, това време отлетя. Тези вериги повече в Троян няма да стъпят. Свърши!

Анонимен каза...

Иванчо, Петърчо и Марийка които били в 4 а клас в междучасието си споделят финансовото състояние на семействата. Марийка казва: Мама е проститутка и ние сме финансово добре. Петърчо казва: Тате е пътен полицай и ние сме финансово добре. Иванчо Казва: Тате е тираджия и ние бяхме финансово добре преди да се запознае с майка ти и баща ти! Та и търговските вериги явно са се запознали с управляващите града ни и вече са решили че няма да са финансово добре в града ни!

Анонимен каза...

Защо МОНДЕЦИТЕ СА НА СВОБОДА?????

Анонимен каза...

Защо не приберат Мондеците за подкупи в съдебната система?

Анонимен каза...

Според зависи от колата, но повечето коли могат да изминат 100км с 12-15лв.
Следователно отиване до Плевен и обратно ще Ви струва около 20-25лв (зависи до къде ще ходите).
Ако напазарувате даже за 100лв, със сигурност ще си "избиете" парите за път. Отделно може да се разходите из чат-пат красив град и конкретно от Плевен може да си купите и дрехи и обувки на доста по-ниски цени от нашият "любим" Троян.
А Севлиево е на 50км, там Кауфланд и Лидъл са един до друг.
Ако пък се комбинирате с приятели и си разделите пътя - направо пазарувате за без пари. И може после и на пица да поседнете или нещо друго.
Помислете. Стотици троянци го правят - направете го и Вие.

Анонимен каза...

Троянци , идвайте в Севлиево. Тук има всичко , и работа , хубави и качествени стоки. Скоро минах през вашия град и за един обяд ми одраха кожата. Няма да повторя. Съчувствам Ви.

Анонимен каза...

8-ми,проверявай си поста за правописни грешки преди да го публикуваш! Все пак не си "кой да е",пък за вмирисаното месо от Лидъл - аз поне не съм попадал на развален продукт,но пък и месо не купувам от там.
А шерпите в "Калинело" да се готвят да си получават част от парите в купони за пазаруване,ако ли вече не е станало.

Анонимен каза...

Или да започнат да им дават на робите по 200лв и 5 щафетки шпек+ 2тарелки кюфтета :)
Колкото повече хората обикалят по други градове, толкова повече осъзнават в каква мизерия и порочен кръг се въртим тука.

Анонимен каза...

Много нещастни и неблагодарни хора има в МОЯ град.Спрете да мрънкате,хванете се за РАБОТА,а не само да я имитирате.Уважавай съседа си защото той МОЖЕ да ти е повече от брат.

Анонимен каза...

Па я кат си купим 15 туби минерална Хисар по 10 литра за 1.44 вместо за 3.20 и съм си избил 10-те лева за дизел до Сювлиево. Контрола на германските вериги за качеството и безопасността на хранителните продукти е на най-високо ниво, нооо, като знаем, че тук се прави от местните, германската работа отива на кино от 6 до 5. И все пак на тях повече доверие, отколкото на местните "бизнесмени"...

Анонимен каза...

Много тъпанари бре!Вие всички ли сте от Троян???Много злоба еййй!

Анонимен каза...

Станчев, с това си изказване вече напълно ми се срина в очите. Всички вече сме разбрали, че си политическа к...а, та не е нужно постоянно да ни го припомняш. Недей прави троянци на малоумници като говориш небивалици за вмириса ни меса. Ясно е, лобираш за Радевски, защото вероятно си нещо зависим от него, но не вярвам да си купуваш от неговата луканка, която първия месец ставаше, но после се превърна в пълен шит. Както и цялата продукция на Родопа, де. Та така...и да се научиш да пишеш. Поне това да ти остане от дъъългото политиканство.
Уважаеми четящи, в Троян няма голям магазин, защото г-н Радевски не позволява. Той иска да вървят неговите търговски обекти, в които цените са средно с по 15 до 20% по-големи от истинските хипермаркети. Всички, който бъркат работата с магазина са в обкръжението на боса на Калинел. А именно :
Петко и ортакът му - собственици на няколко хранителни магазини в Троян и поставени лица като съдружници в месокомбината на Радевски

Вяльо Бечев - намърдал се под крилото на бат' Марин покрай компютрите, а в последствие изкрънкал от него някой лев с обещания че ще направи световна верига от магазини. :)

Владо - собственик на така наречените пилешки магазини. Постоянно се върти около Радевски, а малкото му останала коса се изправя при новината, че в Троян би могло да има хипермаркет. Ясно е защо. Цените на пилешкото му (и охладено и готвено) са с около 30% по-високи от цените в друг град. Отделно, ката дистрибутор на " Градус " лъже хората, че печените пилета са от старозагорската фирма, но всъщност са от местни производители със съмнително качество. Става въпрос за готвеното пилешко. За охладеното няма как, че ще го хванат от "Градус "
Та тези всичките юнаци, плюс още няколко, ежедневно се въртят около Радевски, който им брани интереса. Естествено и собственият си.
Е, сега ми кажете - КАК В ТРОЯН ДА ИМА ХИПЕРМАРКЕТ ?!

Анонимен каза...

Мдаа, горното е пълната истина. А и ако има магазин от големите вериги - "няма къде да правим цирка" т. е. циркът, който е в момента с хранителните стоки в Троян и се контролира тя 80 % от Марин Радевски - би свършил доста бързо....

Анонимен каза...

Г-н Маринов, почти изцяло отговора на въпроса, поставен като заглавие на статията, се съдържа в новоизлюпеният вестник "Седмица" Троян, издателство на Марин Радевски - общински съветник от ГЕРБ. На цели две страници, инж. Петко Пенков - също общински съветник от ГЕРБ, ни обяснява как се забъркват "чудесните" колбаси на "Родопа" и колко интересно творчество е това. В този вестник има и други находки, заслужаващи внимание, просто за да видим колко ожесточена е борбата за власт на ГЕРБеристите.
Това писание е безплатно и беше оставено под чистачката на автомобила ми. Вече като влизам в тоалетната, също се оглеждам дали някой герберче ми е оставило четиво.

Анонимен каза...

22-ри! Ти си уникален. Много точно си го написал. Адмирации.

Милко Станчев каза...

До No 20 : Г-н Анонимник, съжалявам, че името ми съвпада с това на местен политик. Говорите за друг човек, когото явно не уважавате.
Няма как да лобирам за когото и да е, защото не познавам никое от изброените от Вас лица. Напротив - хипермаркет в Троян трябва да има, просто посочих недостатъците на познатите вериги . Пазарувам поне 5 пъти седмично в такива и имам претенции мнението ми да е близо до истината. Вие колко често пазарувате ?
След като има Сладкарници Неделя и Хепи, значи може да има и хипермаркет. Няма ги хората които да го направят. Дори си мисля, че
мразеният от Вас местен олигарх няма как да има визията за такова
нещо, съдейки по спецификата на развитието на бизнеса му.
Не бройте правописите грешки, и Вие ги имате, но не това е важното а идеята на написаното.
С уважение
М.С.

Анонимен каза...

Ако троянци започнат да ходят до съседни градове - Плевен, Севлиево или по-далеко до В. Търново ще видят какво се предлага по "света" и ще видят убийствените разлики в цените и качеството.
Всички знаем за пренабитите печати на яйцата, за всекидневното миене на лепкавите вмирисани меса и куп други извращения, които след това консумираме.

Анонимен каза...

Вестник Седмица.... След седмици така хубаво ще се върне като бумеранг върху главата на онзи който го поръчва, свят ще му се завие.

Анонимен каза...

Е този вестник Седмица е ясно, че е политическа поръчка на ГЕРБ срещу сегашното управление. Радевски не можа да преживее, че не взеха 2-ри мандат и да се донагуши.

Анонимен каза...

С толкоз "кадърен" главен редактор Ралица Бенчева ще процъфти тая Седмица

Анонимен каза...

В Троян има две вериги Т-маркет и Слънце.
какво повече искате бе мискини.

Анонимен каза...

Мили дребни душици, наистина ли мислите, че Радевски го е еня за каквито и да са печалби от Родопа или хранителни магазини? Явно не сте в час с мащабите на бизнеса му. Какпка в морето му е Родопа на него. Пък за хранителни магазини изобщо не му пука. Обаче ако ви кефи и ви носи удоволствие, плюйте го. Особен ако това е единственото ви удоволствие в живота.

Анонимен каза...

Защото е село със затихващи функции и ширеща се еснафщина!

Анонимен каза...

Мили извисен 30-ти номер, ние така си и мислехме, че Радевски няма никаква сметка от тия магазини и Родопа, и ги е направил единствено в наш интерес, макар че не му пука за тях, защото е един човеколюбец!
И да не забравиш да кажеш на шефа какво си написал, че да ти отпусне някой лев горница!

Анонимен каза...

Абе като продават вмерисано месо защо всеки четвъртак метро зарежда слънце , Петко апък оня с охладения градус да мълчи купува бутчета от склада по 2.30 лв и ги газмразява и продава по 4.20 в неделя бях в лидъл имаше 40 човека трянци

Анонимен каза...

Абе като продават вмерисано месо защо всеки четвъртак метро зарежда слънце , Петко апък оня с охладения градус да мълчи купува бутчета от склада по 2.30 лв и ги газмразява и продава по 4.20 в неделя бях в лидъл имаше 40 човека трянци

Анонимен каза...

Троян сериозно изостава в търговското обслужване на населението в сравнение с европейските и световни тенденции и постижения.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |