ВАС отмени глобата от 105 хил. лв. на „Нетуоркс България”

* Изречението „За да не бъдете прецакани КОФТИ СПРИНТирайте към офиса на НЕТУОРКС!” в рекламна брошура от 2013 г. не уврежда доброто име на конкурента „Скайнет” (бивш „Оптиспринт”), решиха върховните съдии
Темида
ВЪРХОВНИЯТ административен съд (ВАС) отмени решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 14 май миналата година, с което бе наложена санкция за над 105 000 лева на телекомуникационния оператор „Нетуоркс България“ ООД и неговия партньор „Норделинк България” ООД (представляващо 1% от нетните им продажби за 2013 г.). Това съобщи за Т21 юрисконсултът Андрей Желязков, който представляваше двете компании в съдебното производство, образувано след подадена жалба срещу решението на КЗК. Припомняме – до съдебната сага се стигна заради спор между конкурентните доставчици на интернет и кабелна телевизия за Троян и района „Скайнет” ООД (фирмата е от Плевен и е позната от един по-ранен период като „Оптиспринт”, на троянския пазар е от 1994 г.) и русенската „Нетуоркс България” ООД  (навлязла в Троян преди три години и печелеща популярност и пазарен дял). 

СПОРЪТ тръгна през 2013 г., когато по жалба на „Скайнет“ КЗК наложи на „Нетуоркс България” споменатата сериозна глоба - заради рекламна брошура, съдържаща посланието „За да не бъдете прецакани КОФТИ СПРИНТирайте към офиса на НЕТУОРКС!” (курсивът е на авторите на брошурата). В своето решение комисията бе счела, че това послание носи отрицателен смислов заряд, постигнат с използването на жаргонната дума „кофти”, която се схваща в значението си на нещо некачествено или неприятно. КЗК бе приела, че цялата използвана в брошурата фраза „навежда на впечатлението, че предоставените от тъжителя („Скайнет”) услуги под бранда „Оптиспринт” са незадоволителни/некачествени и преподписването на договор с него не е за предпочитане”. И още - че тези действия изпълняват фактическия състав за „увреждане на доброто име на конкурента” на чл. 30 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

С КАКВИ АРГУМЕНТИ ВАС отмени наказателното решение № 639 от 14 май 2014 г. на КЗК по преписка № КЗК1495/2013 г., наложено на „Нетуоркс България” ООД? Върховните съдии са приели, че няма нарушение на чл. 30 от ЗЗК и дори да се вземат предвид само двете думи в курсив (с главни букви и с удебелен шрифт) „КОФТИ СПРИНТ”, не може да се приеме, че е реализирано което и да било от трите изпълнителни деяния на въпросния законов член (чл. 30 от ЗЗК гласи „Забранява се увреждането на доброто име и доверието към конкурентите, както и на предлаганите от тях стоки или услуги чрез твърдение или разпространяване на неверни сведения, както и чрез представяне на факти в изопачен вид” – бел. Т21).

ВЕРОЯТНО съдебното решение е повлияно и от факта, че в края на 2013 г. „Нетоуркс България” ООД регистрира в патентното ведомство марката „Оптиспринт” и няма как фирмата да действа срещу самата себе си; макар че в тази посока от „Скайнет” ООД имат контрааргумент - че става дума за „увреждане на доброто име, а не за имитация на марка” и че в практиката на КЗК и съда не е важно дали „една марка, която е имитирана, е регистрирана или не пред патентното ведомство”. Със сигурност обаче за отмяна на паричната санкция от 105 хил. лв. роля има това, че КЗК е „постановила решение в противоречие с материалния закон”, което е отменително основание по смисъла на чл. 146, т. 4 от Административно процесуалния кодекс (АПК). Решението на тричленния съдебен състав на ВАС с председател Аделина Ковачева е взето на 7 юли 2015 г. и може да се обжалва в 14-дневен срок.

Т21

 Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

На село читави провайдъри нямате ли?

Анонимен каза...

Нямаме.
Само бтк и то в отделни райони.
КофтитУ и нетуоркса не струват.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |