„Чавдар” на крачка от водача, окупира второто място

* Нелека, но напълно заслужена домакинска победа на троянци срещу пловдивския „Академик” – 82:78; на точка сме от
 временния лидер ИУ (Варна)
Баскетбол, „А” РБГ
Аплодисменти след победата, Троян, зала "Чавдар", 8 февруари 2015 г.
КАКТО ви информирах в предишната статия, мачът на 8 февруари в Троян между нашия „Чавдар” и гостуващия „Академик” (Пловдив) се явяваше решителен в борбата за второто място в мъжката „А” баскетболна група; а победителят оставаше само на точка след временния водач - отборът на ИУ (Варна). Това се знаеше много добре от щабовете на отборите, от играчите, дори от голяма част от публиката, което допълнително изостряше обстановката и при равностойността на двата състава  крайния изход беше трудно предвидим. Не се опитах да взема прогнози от знакови фигури на троянския баскетбол, а и сам не можех да си отговоря как ще завърши този двубой.

Рубриката се води от треньора
по баскетбол Стефан Генков
ПО-ИНТЕРЕСНО ми бе ще успее ли нашият треньор Лъчезар Диков да надхитри  поредния си колега, кои наши играчи ще бъдат на висота днес и в чия полза ще приключи сблъсъка представянето между наложилия се тази година в нашия отбор топ играч Кристиян Кръстев и миналогодишния ни лидер Данаил Христов, играещ сега в редиците на противника. Мачът даде категоричен отговор и на двата въпроса: да, Лъчо Диков тотално надхитри треньора на „Академик” Йордан Иванов; но за съжаление Кристиян (6 точки, 7 борби) днес нямаше ден и се представи се доста посредствено, докато Данаил направи много силен мач (18 точки, 6 борби).

СЕГА по-подробно за развоя на срещата. Първата част започна твърде успешно за нашите - бърза, технична, галеща окото игра с интересни хрумвания, ефектни комбинации и точна стрелба най-вече от зоната за три точки. Поведохме с 12-8, после противникът се поокопити, лидерът им Васил Бачев (25 т.) показа класа и частта завърши само с 2 точки преднина за „Чавдар” – 22:20. През втората четвърт намаля ефективността при стрелбата ни, зачестиха непредизвиканите грешки и логично пловдивчани поеха инициативата, а точковото изражение придоби друг вид 39:42 за „Академик” на почивката и много въпросителни.

ТРЕТАТА част продължи с поделено надмощие, но се усещаше, че механизъмът на троянската машина е смазан добре и започва да работи все по-точно и прецизно. Основни действащи фигури в отбора ни бяха: Ради Кочев - с дабъл-дабъл (18 точки и 12 борби) плюс две атрактивни забивки, радост за окото и на най-изтънчения ценител на добрия баскетбол; старата кремъклийка Любо Лилов, който уцели мишената на противника цели 6 пъти от зоната за трите точки и също направи дабъл-дабъл (20 точки и 10 борби); а Ценко Наков с 29 отбелязани точки стана топ реализатор в двубоя.

Сред публиката: братя Захариеви от „Спартак” (Плевен)
заедно със столичната легенда Георги Бързаков
В КРАЯ на третата четвърт Диков нанесе решителния удар - със старомодната, но изключително ефективна зонова защита 2-1-2, преливаща в 2-3. Чудя се как отбор като „Академик” (Пд), претендиращ за призово място и съставен от опитни, тренирани играчи, не можа да реагира по адекватен начин срещу такава защита до самия край на частта. А и треньорският им щаб докато се усети, резултатът набъбна до 70:62 за „Чавдар”. Третата част, много резултатна и атрактивна, беше спечелена от троянци с 31:20. При 8 точки аванс, необяснимо защо, отново се появиха стари слабости - грешни пасове, ненавременна стрелба, елементарни пропуски под самия кош на противника, и мачът отново се завърза; а след фал на Кочев и две попадения на Ставрев се стигна до изравняване. Добре че академиците изпуснаха момента - хазартна стрелба на техния Бързаков, последвалият чудесен пробив на Ценко Наков и зрелищната забивка на Ради Кочев доведоха резултата до 74:70 за „Чавдар”. След прекъсването и „Академик” мина в зонова защита и също ни затрудни в първия момент, но за разлика от пловдивчани опитните ни играчи много по-бързо се приспособиха. С разумни действия и правилна тактика в тези последни минути на мача нашите показаха кой отбор повече заслужава победата. Краят дойде при 82:78 за „Чавдар” - напълно заслужена победа!

ТАКА след този кръг троянският отбор еднолично се утвърди на 2-ро място във временното класиране след ИУ (Варна), с които ще се срещнем в решителна битка за първото място отново в Троян следващата неделя, 15 февруари. Надявам се тогава отново да имаме повод радост. Айде, наш`те!

Стефан Генков, треньор по баскетбол

1 Коментара:

Анонимен каза...

Браво!!!
Защо скрихте статията за санирането?
Ето истинските факти:
https://anonybulgaria.wordpress.com/2015/02/09/%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |