Троян празнува

* Четирима депутати, кметът на побратимения Виньо на Сена, френският посланик, шефката на НСОРБ и други високи гости уважиха троянския Петковден * Сълзи в очите на новия почетен гражданин
 Станимир Беломъжев
Отзвуци от Петковден
На Петковден в Троян, 14 октомври 2014 г.
ТЪРЖЕСТВЕН както винаги и окъпан в слънце бе тазгодишният троянски Петковден – празника на града ни (14 октомври). И наситен със събития, многолюден, с настроение. Нашата троянска общност е минала през много изпитания, но е оцелявала винаги и се е изправяла по-силна и уверена, каза в приветствието си, след като издигна троянското знаме на пилона пред Общината, кметът Донка Михайлова. Г-жа Михайлова даде и няколко примера за днешните ни успехи, като най-красноречиво прозвуча актуалната информация за безработицата в община Троян – най-ниската в Ловешка област и по-ниска от средната за страната. Негово високопреосвещенство Ловешкият митрополит Гавриил пък благослови троянци, подчертавайки, че успехите ни в немалка степен се дължат и на небесната ни покровителка св. Петка.

Официалните лица
На празник като на празник
Словото на кмета
Ловчанският владика благослови Троян и троянци
МНОГО и важни гости уважиха празничният ни Петковден, сред тях: четирима (от общо петимата) новоизбрани народни представители от нашия район – Корнелия Маринова, Николай Нанков, Джейхан Ибрямов и Кирил Цочев; изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и наша землячка доц. Гинка Чавдарова; зам.-областните управители Цецка Димитрова и Юнал Мастънов; председателите на общинските съвети в Ловеч, Тетевен, Карлово и Ябланица – съответно Тихол Тихолов, д-р Мадлена Бояджиева, Стойо Карагенски и Румен Рашков... Специално за празника на Троян бе пристигнала и делегация от побратимения ни френски град Виньо на Сена, водена от кмета Серж Поансо, както и Никол Нейрон, зам.-кмет на Перн ле Фонтен, друг побратимен с нас френски град. А френската връзка стана още по-сериозна, когато малко по-късно към гостите се присъедини посланикът на Франция у нас – Негово превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан.

Станимир Беломъжев - новият почетен гражданин на Троян
Тачо се просълзи на микрофона
Дъщерята получи отличието на Цвятко Дочев
КАКТО си е по традиция и този път основното събитие в празничната програма бе извънредната тържествена сесия на Общинския съвет, на която бяха връчени отличията на новите носители на званието „Почетен гражданин на Троян” – спортната звезда Станимир Беломъжев и именития художник Цвятко Дочев. Връчени бяха и отличията на носителите на другите две най-високи троянски награди: „Златен герб – Троян” - Вокална студия „Гласове” (за развитие на културата и популяризиране името на град Троян), хижарката Дана Мичковска (за големи заслуги в развитието на туризма, за опазване и стопанисване на любими за туристите места в община Троян) и археолога доц. д-р Иван Христов (за големия му принос за проучване и съхраняване на местното културно наследство и за научно творчество в областта на археологията); и „Почетна значка – Троян” - читалищния деец Ангелина Георгиева (за приноса й в развитието на читалищната дейност и опазване, съхранение и популяризиране на паметници на културата в с. Гумощник), строителя Ефтим Юручков (за принос в организацията и изграждането на жилищни и производствени сгради на територията на Ловешка област), учителката Иванка Църова (за издигане качеството на професионалното образование в град Троян) и общественика Христо Данов (за възстановяване паметниците на загиналите през войните за национално обединение в Дойран и Добродан и поддържане на дългогодишното сътрудничество между общините Троян и Дойран).

МНОГО силни думи каза след като получи отличието си шампионът Станимир Беломъжев (вторият най-млад почетен гражданин на Троян след друг спортист – състезателката по джудо и самбо Снежка Василева, удостоена през 2006 г. – бел. Т21). Той призна колко е горд с тази награда, заслужена след дългогодишни тренировки, лишения, усилия. Тачо, както го наричат приятелите, изказа специални благодарности на семейството си, а когато заговори за своя баща и треньор Иван Беломъжев, човекът с огромна заслуга за спортното му развитие, докара сълзи не само в своите очи. Другият почетен гражданин Цвятко Дочев не присъства на церемонията, със сигурност по уважителни причини, а от негово име наградата прие една от дъщерите му.

Гледка от троянския Петковден
СПОМЕНАХМЕ за многото събития на този троянски Петковден, ето и някои от тях. В навечерието на празника бе открита традиционната Есенна изложба на Дружеството на троянските художници, за трета поредна година украсена с изпълнения на джаз групата на тромпетиста виртуоз Венци Благоев и съмишленика му проф. Владимир Радулов (пиано), в която свири и нашият земляк Павлин Павлов (тромбон). Изложбата „Как оживява дървото” в Музея на занаятите – поредният музеен подарък за троянци и гостите на града ни. Тържественото откриване на многофункционалната сграда, финансирана с европейски средства по ЛИДЕР. Вечерта, на откритата сцена на площада, за Троян и троянци пяха бургаският славей Тони Димитрова и групата на Стефан Диомов „Пет сезона”, а концертът завърши с изключително пищна заря.

Т21 

Още по темата:

Още снимки от събитието:
  

8 коментара:

Анонимен каза...

Срам и позор. Може ли някой да ми каже с какво са заслужили отличието си хората след почетните граждани?
Питам се строителя Ефтим с какво е допринесъл за града, ами хижарката Дана, ами даскалицата готвачка Църова, тая от Гумощник Ангелина. Подигравка с Троян и троянци. Няма такава пародия!

Анонимен каза...

Май админа е оплескал коментарите и не може да коментирате, а?

Анонимен каза...

Ехооо

Анонимен каза...

???????

Анонимен каза...

Донкееее кога си тръгваш за ЛОВЕЧ???

Анонимен каза...

Аман от черногледи и тъпи злобари ......
А колкото до Донка Михайлова -тя не само че няма да си отиде, но и ще изкара поне още един мандат като кмет на града. Лично аз не съм гласувала за нея, но на следващите местни избори определено ще я подкрепя, както и много други хора, оценяващи я като личност, деен и отговорен човек .

Анонимен каза...

И аз ще я подкрепя. В моменнта няама по подходящ човек от нея.

Анонимен каза...

Кажете кое е кандидат кмета на Герб?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |