Паметна плоча за Христо Дренски - първия троянски машиностроител

* През 1934 г. рендосвачката, излязла от работилницата в Троян, печели златен медал на Пловдивския панаир
Личности
Възпоменателната плоча и къщата, на която е поставена, Троян, ул. "Христо Ботев" 151
В НАЧАЛОТО на м. април землячката ни инж. Елга Дренска – дъщеря на първопроходеца на троянското машиностроене Христо Дренски, постави малка възпоменателна плоча на мястото, където се е намирала работилницата на баща й (ул. „Христо Ботев” 151, точно срещу входа на ОУ „Иван Хаджийски”). Г-жа Дренска, която е завършила МЕИ и дълги години е работила в системата на енергетиката, но е позната на троянци повече като художничка (през 2009 г. в галерия „Серяковата къща” бе открита нейна самостоятелна изложба), наскоро издаде и биографична книжка за Христо Дренски, озаглавена „Троянският машиностроител” (С., 2014 г.).

Христо Дренски, Троян, 1929 г.
КОЙ е Христо Дренски? Роден е през 1904 г. в семейството на свещеник Христо Станчов Дренски, учи прогимназия в Троян и след това механотехническото училище в София. 22-годишен се завръща в Троян и отваря железарска работилница в дюкяна на бащината си къща (където сега е възпоменателната плоча). Постепенно работата се разраства и през 1932 г. в работилницата на Христо Дренски се произвежда цяла гама дървообработващи машини – абрихт, банциг, фрези, а най-голям успех имало производството на водни турбини тип „Францис” с мощност от 5 до 13 к. с. по конструкция на троянеца инж. Ангел Балевски, прочутия след време професор и академик. През 1934 г. рендосвачката, излязла от работилницата на Дренски в Троян, печели златен медал на Пловдивския панаир. В периода 1938/39 г. в предприятието вече работят 15-16 души.

ПРЕЗ 1947 Г. работилницата на Христо Дренски е национализирана, а с машините се основава завод „Машстрой”. „Винаги ще помня този ден, в края на 1947 г., когато татко се прибра и нищо не каза. Беше оставил в работилницата всичко, което имаше, включително личните си вещи в канцеларията, моторетката, еднотонната си камионетка „Фиат”, инструменти, металообработващите машини, машините в монтаж, готовата продукция, самите сгради и материали, вагрянките и шест парцела земя на леярната. Прибра се с празни джобове след повече от 20 години усилия да създаде нещо полезно, ново и стойностно… Каква сила на духа е трябвало да има този немного едър човек, който трябваше да прояви впечатляващ стоицизъм при настъпилите промени. Знаехме, че стойността на това, което национализираха, е 7,7 млн. лв.”, пише Елга Дренска.

Златната сватба на Елена и Христо Дренски, 1986 г.
ПРЕЗ 1949 Г. троянският машиностроител се преселва в София, а година по-късно прибира и многобройното си семейство (Христо и съпругата му Елена, която е родом от Варна, се женят през 1936 г., Елга е най-голямото дете и има брат и две сестри). Работи по специалността си в ЗММ – София и в силнотоковия завод, а в последните години на трудовия си стаж е ръководител на експерименталната база в секцията по металознание към БАН и сътрудничи на акад. Ангел Балевски и проф. Иван Димов при разработката на световноизвестния метод за леене с противоналягане. Умира през 1987 г. в София. Един троянец, когото те бива да забравяме.

Т21

6 коментара:

Анонимен каза...

Потомците на тези,които са заграбили(национализирали) имуществото на Дренски, унищожиха Машстрой.Проклети да са!

Анонимен каза...

http://bezpartien.com/%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD/

Анонимен каза...

Разликата между комунистическия идеал и комунистическия режим е същата както между червената шапчица и червените кхмери. Първото е приказка за деца, второто е смъртоносно.

Анонимен каза...

Във гроба ще се обърне човека и Стаевски, ако разберат как постъпиха техните съграждани потомци ,със Машстрой и ЕЛПРОМ..от където отгледахме и изучихме децата си..къщи стройхме,и бяхме човеци един към друг..къде отиде това време бе хора,какви бяхме какви станахме..вълци един за друг.Недай боже да стане война, първо ще се избием по между си ..от омраза завист и лошотия,много лоши хора се народиха в този град,а младите..а извинете те заминаха да!!!

Анонимен каза...

Национализация........................и нищо накрая,сега тези които се наричат социалисти искат да национализират последното нещо което остана децата ни ,е стига повече нищожества като комунисти и бесепари,попарата която ядем е на техните неграмотни родители,а не на този който се е трудил като г-н Дренски/мир на праха му/

Анонимен каза...

http://www.youtube.com/watch?v=Fsdr9Z8kLy0

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |