Кой не помни ковачницата на Нунките

* Музеят на занаятите издаде дипляна за майсторите ковачи от троянската фамилия Нункови, текстът е на Пенка Нункова -
 снаха в семейството
Минало незабравимо 
Братята ковачи Цанко и Минко Нункови
ЕДНОВРЕМЕННО със солидния  450-страничен сборник „Музеят и градът”, събрал докладите от юбилейната научна конференция за 50-годишнината на Музея на занаятите в Троян (едно полифонично и, можем да кажем, в някаква степен енциклопедично издание, за което музейните хора заслужават специални поздравления – бел. Т21), от печат излезе и следващото музейно издание – дипляна за прочутата троянска фамилия ковачи Нункови. Нунките – няма човек сред по-старите троянци, пък и от средното поколение, който да не помни ковачницата им, свряна почти в реката при Пачовия мост (моста към „Елма”), чието огнище още пушеше в началото на 80-те години.

ТЕКСТЪТ в дипляната за майсторите ковачи Нункови е дело на дългогодишната служителка в троянското читалище Пенка Нункова, снаха в семейството на един от братята. А разказът е увлекателен, с много данни за фамилията, за ковашкия занаят и за оня отколешен „вехт” Троян, в който са се случвали и много хубави неща, някои казват – далеч по-хубави отколкото днес. Написаното се допълва от доста архивни снимки, доизграждащи една позабравена троянска атмосфера.

ИЗДАНИЕТО за Нункови е финансирано изцяло със собствени средства на Музея на занаятите, а цената е минималната възможна. Вземете си го, заслужава си.

Т21

Още по темата:

10 коментара:

Анонимен каза...

Този сборник „Музеят и градът” може ли да се закупи отнякъде ?

Троянка каза...

Редовно гледам "Сексът и градът" и това ме провокира да се зачета в "Музеят и градът",ако сборникът е добър като сериала ще кажа браво на Троянския музей :-))

Анонимен каза...

А ако не ти хареса, ще продължаваш да биеш катерицата на сухо ?

Анонимен каза...

Боже, няма ли най-после да свърши тая простотия троянска!?

Анонимен каза...

Няма бе! Нали за това е ТРОЯНСКА - ха-ха-ха

Анонимен каза...

ще си взема няколко екземпляра ..като ми се издължи сина на авторката ......

Анонимен каза...

кач пара ти виси?

Анонимен каза...

доста са... и не са мой длъжник е

Анонимен каза...

ми,че и боянчо ненков-общинския китар виртуоз,дължи пари на много хора,ма си клати крачолите по центъра всеки ден...

Анонимен каза...

а сина на авторката си ги клати ,но из столицата .....и той дължи на доста хора и пари и нерви......

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |