Кметът пита министъра

* Въпросите – за минералния басейн и банята в Шипково, ограничените лимити на МБАЛ – Троян, оголената троянска Спешна помощ, училищните здравни кабинети * Д-р Таня Андреева пое
 два ангажимента
Тема с продължение
В кметския кабинет - подарък за министъра
СЛЕД ПОСЕЩЕНИЕТО и разговорите в МБАЛ – Троян (за което вече ви информирахме, виж „Поредният здравен министър дойде в Троян” - бел. Т21) здравният министър д-р Таня Андреева гостува и на кмета на община Троян Донка Михайлова, по чиято инициатива бе троянската визита (26 август). На срещата в кметския кабинет присъстваха още зам.-кметовете Димова, Кацаров и Ангелов, председателят на Общинския съвет инж. Балев, директорите на двете троянски болници (МБАЛ и държавната Белодробна болница) - д-р Бамбов и д-р Дудевска, и шефката на РЗИ – Ловеч д-р Генкова.

КОИ БЯХА ОСНОВНИТЕ въпроси, поставени от троянския градоначалник? Най-напред –  ограничените лимити на МБАЛ – Троян, за което стана дума и на срещата в болницата. „В момента най-тежкият проблем на болницата ни са лимитите. Състоянието е критично и дано НЗОК намери необходимите ресурси, за да бъде преодолян този проблем, който е повсеместен. В противен случай и работеща болница като нашата би имала много сериозни затруднения”, заяви г-жа Михайлова. Д-р Андреева се съгласи с констатацията и не спести истината, че в момента по-голямата част от болниците в страната са с тежки задължения, нараснали три пъти през последните четири години. „Ако към 2009 г. просрочените задължения са били 39 млн. лв., днес те са вече 90 млн. лв. Това говори, че трябва да има ново остойностяване и критерии, по които лечебните заведения да сключват договори с НЗОК”, заяви д-р Андреева

ПОСЛЕ – проблемът с Филиала за спешна медицинска помощ (ФСМП) в Троян. От миналата година спешният екип е само един и той обслужва двете общини – Троян и Априлци. Г-жа Михайлова подчерта, че това оголване крие сериозни рискове и постави искането троянската Спешна помощ, в момента звено към Центъра за спешна медицинска помощ в Ловеч, да премине към МБАЛ – Троян. Което би било спасителен вариант и възможност за оптимизиране на работата. „Това са 80 км (от Беклемето до кв. „Видима” в Априлци), които се обслужват само от един екип на Спешната помощ и това може да бъде много рисковано. Радвам се на сигналите, които дойдоха от министерството за промяна в Спешната помощ (да мине на подчинение на болниците) и се надявам това да се случи”, заяви кметът.

ТРЕТИЯТ ВЪПРОС бе по един дългогодишен проблем за община Троян, свързан с курорта Шипковски минерални бани (с. Шипково). Г-жа Михайлова припомни, че откритият минерален басейн и банята, които са основна част от курортната инфраструктура, са занемарени, а настоящият им ползвател (Министерство на здравеопазването) не инвестира почти нищо. Решението е тези обекти да се предоставят на Община Троян, която би могла да ги управлява и развива много по-добре. Позицията бе подкрепена и с представената подписка от жителите на Шипково.

РЕСОРНИЯТ зам.-кмет Поля Димова насочи вниманието на министъра към проблема с медицинското обслужване и здравните кабинети в училищата и детските заведения. Г-жа Димова акцентира на необходимостта от промяна – да бъдат увеличени стандартите за издръжка на здравните кабинети, особено в училищата, имайки предвид вече целодневната организация на обучение на децата.

При посещението в МБАЛ - Троян
ОТ СВОЯ СТРАНА министър Андреева пое два важни ангажимента: по най-бързия начин да се разгледа проблемът с базата в с. Шипково; и да възложи проверка за съкратените миналата година бройки в троянската Спешна помощ, като се търси оптималното решение. Шефът на здравното ведомство обеща, че ще  съдейства МБАЛ – Троян да намери място при допълнителното финансиране за лечебните заведения в труднодостъпни райони; както и за ускорено разглеждане на проекта на болницата за субсидия за нова медицинска техника, оборудване и съпътстващите строителни дейности (по ОП „Регионално развитие”). Д-р Андреева си тръгна с впечатляващ подарък от кмета – дървена пластика, изобразяваща жена с дете, чийто автор е живеещият в Германия и свързан с нашия край художник Владимир Златков.

Т21

Още по темата:

8 коментара:

Анонимен каза...

Честит 9-ти септември на бившите и настоящи общински съветници от ОбС Троян!
Под мъдрото ръководство на БКП и с много труд /по Дарвин/, за 45 години от определени маймуни бяха направени „човеци”.
Само за 24 години, същите тези „човеци” успяха да направят останалите хора в Троян на маймуни.
Наздраве, другари и другарки общински съветници!
ИП

Анонимен каза...

Имам една идея - една статия с всички обещания от местни и държавни "политици" за последните няколко години - кметове, общински съветници, министри, депутати и т.н. Българинът никога не забравя и не прощава, че комшията му е сгазил мерудията образно казано/, но много лесно забравя какво са му обещали и как нагло са го излъгали управляващите.

Анонимен каза...

Стига с тази злоба, до никъде няма да ни доведе. Хайде всички да си изчистим мозъците от злите мисли и да видим как да си оправим нещата. Не всичко стово с пари, а трябва малко и съвест и дисциплина от всеки.
Честит празник!

Анонимен каза...

На тази дата, 09.09., трябва да се веят черни знамена, да вият сирени и да почитаме с едноминутно мълчание паметта на загиналата свободна и демократична България през 1944 год.. А заедно с нея и гибелта на цвета на Българската нация, безмилостно изтребен от комунистическия режим. Наследниците на същия този режим, трето поколение, ни управляват и днес! При това са толкова нагли, безскрупулни и безсрамни, че се гордеят с родословието си, и гордо изтъкват дедите си, убийци на България и най-способните й синове!
Да не допускаме партия на масови убийци да формира морала на децата ни

Анонимен каза...

Бате Ангел щом е бил на срещата, спокоен съм. Но къде е чичо Минчо, защо не виждам светлата му особа да наднича на някоя от снимките ?

Анонимен каза...

Най-черната дата в хилядолетната ни история...

Анонимен каза...

На тази дата почина баща ми. Всеки може да коментира според случая.
иванов

Анонимен каза...

Ха ха много ви е налъгала министърката

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |