Огнеборците празнуват

* Големият проблем на РСПБЗН – Троян е автомобилният парк, „най-новата” машина е на четвърт век * На 12 септември – посещение на лобното място на мл. лейт. Пламен Банков

Седмица на пожарната безопасност
Гл. инсп. инж. Иван Шайлеков, началник на РСПБЗН - Троян
ПО ТРАДИЦИЯ седмицата около 14 септември – професионалния празник на огнеборците у нас, се обявява за Седмица на пожарната безопасност (тази година 9-14 септември). И е наситена с различни мероприятия, популяризиращи работата на пожарните служби и заострящи вниманието върху превенцията срещу пожарите. Празникът на огнеборците е на 14 септември, защото на тази дата през 1905 г. се провежда първият Пожарникарски събор в България, чиито инициатори са 27 пожарни команди в страната; тогава се взема решение за обединение в национална служба по модела на развитите европейски държави.

КАК ЩЕ ОТБЕЛЕЖАТ празника огнеборците от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” (РСПБЗН) – Троян? Тазгодишната Седмица на пожарната безопасност започна авансово и със станалото традиционно начало – пресконференция на началника на службата гл. инсп. инж. Иван Шайлеков (5 септември). Както обикновено срещата с журналистите бе делова и насочи вниманието както към успехите, така и към проблемите.

230 СА ИЗЛИЗАНИЯТА по сигнал до този период на годината, което е в рамките на обичайното (припомнено бе за уникално тежката ситуация през миналата година, когато са регистрирани 530 излизания – за което съществен „принос” имаше изключително тежката зима). А от тези 230 излизания повечето не са за пожари, а в помощ на хората при различни тежки ситуации, включително ужилвания от стършели и оси, спасяване на домашни любимци и др. Големите пожари от началото на годината са пет – в кв. „Василевско” и кв. „Търнето” (фирма „Мебел”) на Троян и в селата Гумощник, Шипково и Врабево; за радост жертви няма, но материалните щети са сериозни.

ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ на РСПБЗН – Троян си остава автомобилната техника. Гасаческите автомобили са общо пет, но „най-новият” от тях е „Татра”-та, произведена преди четвърт век (1988 г.). Трошат се много сили и средства за ремонти, а автопаркът плаче за обновяване, но засега надежди няма – малкото нови автомобили отиват в службите в по-големите градове. От общо 740 гасачески автомобила в страната около 680 са за бракуване, тъй че едва ли скоро ще дойде нашият ред, коментира огнеборец №1 на Троян.

Троянски огнеборци в акция, снимка инсп. Петър Петров
КАКВО ОЩЕ е предвидено в програмата на троянската Седмица на пожарната безопасност? В периода 10-12 септември ще се организира приемна за граждани с открита телефонна линия, тел. 0670/6-24-12.
11 септември (от 9:00 ч. до 16:00 ч.) е Ден на отворените врати в службата, като наред с това ще се проведат демонстрации на гасачески техники и разяснения на методите за пожарна безопасност и защита при бедствия. В два дни (10-11 септември) по график ще има демонстрации в пет детски градини в Троян и Априлци. Планирана е и публична среща на ръководството на РСПБЗН – Троян с представители на държавните служби и местната управа.

ЩЕ СЕ СЪСТОИ и традиционната среща с ветерани огнеборци от района и посещение на лобното място и среща с роднините на съгражданина ни мл. лейт. Пламен Банков Петков, загинал при изпълнение на служебния си дълг (12 септември). В края на седмицата (13 септември) ще се отслужи водосвет за здраве и благополучие на служителите на РСПБЗН – Троян. Разбира се, ще има и весела част – тазгодишният събор на колегите от ловешкото Областно управление, в чийто състав е и троянската служба, ще е на 12 септември.

Т21

Още по темата:

8 коментара:

Анонимен каза...

Всеки ден за тях е празник:):):)

Бианка каза...

Честит празник,скъпи пожарникари-хора с една от най-благородната професия.Пожелавам Ви да сте ЖИВИ,здрави,щастливи и обичани.Пожелавам Ви,всеки ден да е празник за Вас,всеки ден,като минаваме покрай Вас ,да виждаме единствено как си пиете кафето и как бездействате.Това означава,че няма някъде случваща се трагедия,че няма и жертви.
Пожелавам и на всички критикари да осъзнаят това!

Анонимен каза...

Някои пият кафе,а тоя от снимката боцка зиели и се напива като праси!

Анонимен каза...

1 и 3 Вие изваждали сти загинали хора при пожар.Вие повръщали сте като се приберете от работа, защото сте се нагълтали с карбонов диоксид и хиляди други производни гадости от пожар. Вие знаете ли, че когато отиват да гасят пожар, се молят да се завърнат живи..
А по- добре е да си пият кафето
ОР Иван Иванов

Иван Цочев, 33 г. каза...

1-ви и 3-ти. Грях ви на душите да говорите така. Като човек преживял ужаса на пожара в собственото си жилище не ви го пожелавам на вас , за да видите дали огнеборците са такива, за каквито ги квалифицирате. Да са живи и здрави всички троянски пожарникари, во главе с инж. Шайлеков и нека да нямат работа!

Анонимен каза...

Аз също преживях ужаса на пожара.Благодарение на пожарникарите,само и единствено на пожарникарите,къщата ми беше спасена и за да не ми разбиват прозорците със силната струя на маркучите,изваждаха на ръце всичко,що гореше и тлееше.В работата си се стремяха не само да ми спасят къщата,но и да намалят щетите от гасенето.А комшии и ортаци само гледаха сеир!Пожелавам и винаги да се връщат живи и здрави в къщи,да са обгърнати с любов от скъпите за тях хора и както споменаха по-горе,винаги да си пият само кафето и да си боцкат мезето.Честит празник,пожарникари!

Анонимен каза...

А кога загубия мракучите у ряката на каменния мост ,ааа (:

Анонимен каза...

Честит прозник и да сте здрави и живи. Все се питам, няма ли най после депутатите чрез бюджета да закупят съвременна техника за гасене на пожари и Зиловете и Ифите да отидат в музея?То че срам нямат е ясно! Има пари за мисии, има пари за полети, има пари за командировки но няма за тези които реално спасяват човешки животи и имуществото ни. Е затова по-мръсна и умразна дума от депутат НЯМА!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |