Страховит пожар в Шипково тази нощ

* Горяха пет къщи, три са изпепелени до основи, щетите са огромни, но пострадали хора няма * Стихията тръгва към 2:40 ч. след полунощ от печка на дърва, пред очите на възрастната стопанка * Гаси целият екип на РСПБЗН – Троян, помощ идва и от Ловеч * Донка Михайлова: Трагедията е голяма, ще отпуснем по 1000 лв. на пострадалите
Актуализиран
Пожарът вече е изгасен, 7 август 2013 г., сутринта, с. Шипково
СТРАХОВИТ ПОЖАР изпепели 5 къщи*** в централната част на  курортното с. Шипково тази нощ (7 август), научи Т21. По данни от началника на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” (РСПБЗН) – Троян гл. инсп. Иван Шайлеков огънят е тръгнал около 2:40 ч. след полунощ от печка на твърдо гориво, на която възрастната стопанка (75 г.) варила зимнина. Печката била поставена под навес в двора, непосредствено под дървена стълба, водеща към втория етаж, и всичко започнало оттам. Пожарът лумнал пред очите на стопанката и тя първа сигнализирала. В този участък къщите са залепени една за друга и стихията бързо се разпространила към съседните имоти. След близо 4-часова битка огънят бил потушен, като в гасенето се включил почти целият състав на троянската Пожарна с подкрепления от Ловеч, специализирана техника от Община Троян и доброволци от селото. Щетите са много големи и тепърва ще се изчисляват, но за радост няма пострадали хора и жива стока. Особено активна и навременна е помощта на две троянски общински фирми - ОП „Комунални услуги” и „ВиК - Стенето” ЕООД, подсигурили техника (камиони, багер, фадрома и др.) и работници, които няколко дни участват в разчистването на пожарището.

Разчистването на унищожените от огъня постройки продължава
гл. инсп. Иван Шайлеков

„В ТОЗИ УЧАСТЪК имаше голямо горивно натоварване – дървени конструкции на къщите, складирани дърва за огрев, дървена покъщнина, газови бутилки и т.н., което бе причина за разрастването на пожара. За жалост три от къщите изгоряха до основи, другите две успяхме да спасим частично. Наложи се да обливаме с вода и няколко съседни къщи и други постройки, в които имаше складирани фуражи. Първоначалният сигнал бе, че гори една къща и изпратихме един екип с един гасачески автомобил. След това на помощ заминаха още няколко екипа и всичките ни три пожарни коли, поискахме и помощ от Ловеч – два автомобила, единият дойде да гаси, а другият пое дежурството в Троян. Лошото е, че заради интензивността на стихията, гърмяха и газови бутилки, дим и сажди се стелеха над цялото село, което притесни много хора. На място към 6:00 ч. пристигна кметът Донка Михайлова, която заяви, че ще търси начини да се помогне на пострадалите хора. Към 7:00 ч. пожарът бе овладян, но и в момента (15:00 ч.) там има наш екип”, разказа за Т21 гл. инсп. Шайлеков. 

Донка Михайлова
 „НА ТАКЪВ СТРАШЕН пожар не съм била свидетел досега, след сигнала отидохме на място, по-рано наша техника – фадрома и др., бе изпратена да помага в гасенето. Огънят бе изгасен, но със сигурност ще тлее още дълго и трябва да се внимава. Трагедията за пострадалите хора е голяма, те останаха буквално на улицата, затова ще предложа на всеки от тях от общинския бюджет да бъде отпусната помощ от по 1000 лв.”, сподели ни рано сутринта г-жа Михайлова. В страницата си във фейсбук пък тя е написала следното: „Помагаме при разчистването, набираме вещи от първа необходимост. Трудно ми е да преглътна сълзите на възрастните жени, които ми казваха, че с този пожар си отива голямата част от това, което са създали през живота си”.

Т21

*** Според актуалната информация, изнесена в сайта на Районно управление "Полиция" (РУП) - Троян в петък (9 август), горелите къщи не са пет (5), каквито бяха първоначалните данни, а шест (6). И въпреки че версията за умишлен палеж се изключва, по случая е образувано досъдебно производство по чл. 330 от Наказателния кодекс.
 
Разчистването продължава
Щетите и в "оцелелите" къщи са стряскащи


Да помогнем на пострадалите!

Уважаеми съграждани,

Община Троян организира набиране на парични средства и дарения от дрехи за възрастните жени, пострадали от големия пожар в с. Шипково, при който изгоряха пет къщи. Даренията се събират на първия етаж в сградата на Община Троян. Всеки, който желае и има възможност да подпомогне пострадалите от пожара, може да се включи в инициативата. Открита е и банкова сметка на Община Троян, по която могат да се привеждат парични дарения.

Донка Михайлова,  
кмет на община Троян
  
Откритата банкова сметка на Община Троян,
 по която могат да се превеждат
парични дарения:

"Общинска банка" АД, клон Ловеч, офис Троян 
IBAN: BG16SOMB91308433730544 
BIC: SOMBBGSF 
Код за вид плащане: 445100
 
В платежното нареждане изрично да бъде записано: 
"За пострадалите от пожара в с. Шипково"

Още по темата:

12 коментара:

Анонимен каза...

Ужас!! Горките хора!

Анонимен каза...

Дайте и банкови сметки за събиране на финансова помощ за пострадалите.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Оня с коня каза...

Щото някъв изпушил бабишкер решил да свари дваесе коНпота по нощите,та запалила махалата,лоша работа ... интересно що ги е правила по нощите като е била на дърва печката,не съм чувал и там да има две тарифи ...

Анонимен каза...

Опасно си е с тези печки на дърва, на каквито се готви по цяло лято в селата..... Айде през зимата как да е, поне се ползват и за отопление, обаче през лятото, когато всичко е сухо и се пали лесно ...

Анонимен каза...

Абе я стига коментари. На всеки може да се случи!

Анонимен каза...

На всеки калпазанин 6-ти,вероятно и ти си такъв!

Анонимен каза...

Днес ми казаха, че възрастната жена е майка на Милко Станчев. Не знам дали е вярно, но който знае да каже.

Анонимен каза...

Към осми. Вярно е, но на всеки може да се случи.
Пожарникар

Анонимен каза...

Така е,на всеки пожарникар може да се случи.

пожарогасители- поддръжка каза...

Наистина е ужасно това което се е случило и тази трагедия за пострадалите хора е голяма, те са останали буквално на улицата, затова както и вие пишете..." ще предложа на всеки от тях от общинския бюджет да бъде отпусната помощ от по 1000 лв.”, сподели ни рано сутринта г-жа Михайлова....." но тук идва другата дилема за какво ще бъдат тези 1000 лева,сле дкато толкова много семейства зса загубили целият си дом и няма къде да влезнат да ст, до къде ще им стигнат тези 1000 лева.Освен за храната им няколко дни.УЖАСНО е дано държавата се погрижи за тях и дано повече да няма подобни бедствия.Благодаря за статията и блога, често ви посещавам.

поддръжка на пожарогасители каза...

И тук идва момента в който хората си казваме и за това ли работим цял живот, за да се разруши всичко за секунди....жестоко е.Това което пишете...." За жалост три от къщите изгоряха до основи, другите две успяхме да спасим частично. Наложи се да обливаме с вода и няколко съседни къщи и други постройки, в които имаше складирани фуражи. Първоначалният сигнал бе, че гори една къща и изпратихме един екип с един гасачески автомобил. След това на помощ заминаха още няколко екипа и всичките ни три пожарни коли, поискахме и помощ от Ловеч – два автомобила...." първоначално какво било а до какво се е стигнало, че чак и автомобили са пострадали.Дано хората си намерят бързо нов дом.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |