В Троян: Нищиха социалната икономика

* Доц. Гинка Чавдарова: ЗОП в днешния си вид работи срещу социалната икономика и се нуждае от сериозни промени * ИСС: Към момента данъчните и други стимули са крайно недостатъчни, за да се насърчи социалното предприемачество

Доц. Гинка Чавдарова, проф. Лалко Дулевски, Донка Михайлова
ТРОЯН БЕ ДОМАКИН на Регионална кръгла маса на тема „Социална икономика и социално предприемачество“, организирана от Икономическия и консултативен съвет на Република България (ИСС) в партньорство с Министерството на труда и социалната политика и Община Троян (30 юли, хотел „Шато Монтан”). Събитието бе открито от нашите земляци – проф. д-р Лалко Дулевски, председател на ИСС и доц. д-р Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ); а кметът на Троян Донка Михайлова отправи поздравление към участниците – представители на различни общински и държавни структури, работещи в социалната сфера, служители в общинската администрация, общински съветници, ползватели на социални услуги, предприемачи, граждани. 

СРЕЩАТА бе посветена на перспективите и възможностите за развитие на социалната икономика и социалното предприемачество у нас, а основните теми, разгледани в двете сесии, бяха: възможности и перспективи на национално ниво (модератор проф. д-р Лалко Дулевски) и социалното предприемачество на местно ниво - възможности и перспективи (модератор Донка Михайлова). Бяха представени съществуващите политики за социална икономика и социално предприемачество у нас и в Европейския съюз, както и анализът на ИСС за социалната икономика и социалното предприемачество; сред основните констатации в този анализ е, че „предвидените към момента данъчни и други финансови и нефинансови стимули са крайно недостатъчни, за да се насърчи реалното развитие на социалното предприемачество в България”, дават се и полезни разяснения за т.нар. социални предприятия, на които се възлагат големи надежди при правенето на социална икономика.

Участници в срещата
ГИНКА ЧАВДАРОВА - конкретна, делова и директна както винаги - се изказа в полза на обединението на заинтересованите страни около практически стъпки за съчетаване на европейската визия с потребностите на хората у нас, особено на представителите на уязвимите групи. Изпълнителният директор на НСОРБ обърна специално внимание на Закона за обществените поръчки (ЗОП), който в днешния си вид работи срещу социалната икономика и се нуждае от сериозни промени, които да дадат шанс на малките предприятия и фирми за директно участие и шанс при обществените поръчки. Г-жа Чавдарова заяви, че има предпоставки Троян да се развива като национален център за подкрепа на социалната икономика и готовност НСОРБ да окаже помощ в това отношение.

ДОНКА МИХАЙЛОВА – ангажирана от години със социалната проблематика – сподели, че социалните предприятия не са такъв приоритет, какъвто би й се искало като кмет, но в управленската й програма те заемат важно място; и подчерта, че на територията на община Троян като социални предприятия работят някои социални услуги, свързани с деца и възрастни с увреждания и други социални услуги, насочени към възрастните хора. Общината работи по редица проекти с европейско финансиране, в рамките на които се изграждат самостоятелни социални предприятия, като такива структури работят и пенсионерските клубове и клубовете на хората с увреждания.

Т21

1 Коментара:

Анонимен каза...

Що пък кръгла, то като я гледам от всякъде си е правоъгълна с много "ръбове" по нея...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |