Да подкрепим троянското читалище!

* По инициатива на кмета и с решение на Общинския съвет предстои изграждането на локална отоплителна инсталация за големия читалищен салон * Общината осигурява 24 хил. лв., читалището трябва
 да набави още 9 000 лв.
Кауза
НЧ „НАУКА – 1870 Г.” (Троян) ще има действащ театрален салон и през студените месеци! За съжаление от много години през зимата нашият салон бе затворен, тъй като парната инсталация на читалищната сграда е неефективна/недействаща. И въпреки че Община Троян кандидатства с два проекта за енергийна ефективност на читалището ни пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Фонд „Козлодуй”, не се стигна до финансиране на нито един от тях.

ПО ИНИЦИАТИВА НА КМЕТА на община Троян Донка Михайлова този голям проблем и за нас, работещите тук, и за всички троянци, които посещават събитията в читалището, най-сетне е на път да се разреши. На своето заседание на 29 ноември 2012 г. Общински съвет – Троян подкрепи предложението на г-жа Михайлова и взе решение за финансиране изграждането на локална отоплителна инсталация за читалищния салон. Общата сума е 33 000 лв. От тях 24 000 лв. се предоставят от общинския бюджет, а останалите 9 000 лв. трябва да се съфинансират от читалището. Но това за нас са много пари и трябва да ги съберем от дарения.

ТАЗИ ГОДИНА каузата на благотворителния ни Коледен бал (11 декември) ще бъде именно такава - да съберем недостигащите средства за изграждане на новата отоплителна инсталация. В тази връзка приканваме троянци да станат съпричастни към, можем да го наречем, историческото събитие за троянското читалище и да дарят за добрата кауза (срещу договор за дарение). Вярваме, че с общи усилия ще успеем и замисленото съвсем скоро ще стане факт.  

ПЛАНИРАМЕ първите събития в отопления салон на НЧ „Наука” да са през месец януари 2013 г. На 23 януари (сряда) от 18:30 ч. каним троянци на концерт на Студия „Гласове” с ръководител Мариета Жекова и брейк формацията ни с ръководител Наско Личев. А на следващия ден - 24 януари (четвъртък), от 18:30 ч. заповядайте отново да се повеселите с актьорите от читалищния театър в постановката „Криворазбраната цивилизация” по Добри Войников (реж. Стоян Георгиев).

НЕКА ВСИЧКИ ние си пожелаем успех в събирането на сумата от 9 000 лв., за да имаме най-сетне топъл читалищен салон и през студените месеци и да можем да ползваме пълноценно читалищната база, да се наслаждаваме на местните и гостуващите изпълнители и културни събития.

Станка Марешка,
секретар на НЧ „Наука – 1870 г.”, Троян

Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

Абе, Стоенчо мамин,виж какво прави твоята приятелка в Троян! Рзазмърдайте си задниците в Орешашкото Читалище, ама то не е все едно, да взимаш и да даваш. Това Ви е дрескода на Вас!

Анонимен каза...

Да бе! Че дават пари за отопления,че неможе да сложат йоще един часовник на мегденя ...

Анонимен каза...

Похвална инициатива и браво на Общината, че ще помогне. Но да се помисли от г-жа Михайлова и за селските читалища, че и техните салони не работят по причина липса на отопление.Да се отпуснат и на тях поне по за 5 м3 дърва.

Анонимен каза...

To в това читалище в топлите дни едвам се прави някво събитие 1 път в месеца, пък камо ли в студените... хората нямат пари да купят ботуши за зимата на децата си, а ще събират за читалище! Сменете си администрацията, не парното - това може да сгрее троянеца!

Анонимен каза...

№4, сигурно живееш в някоя дупка, за да твърдиш, че в салона се прави по едно събитие. Много неща се правят, а ако не се правят през студените месеци, то е ясно защо. Адмирации за намерението на Общината нещо да се промени и читалищният салон да се ползва. И пак ще кажем "значи можело!"

Анонимен каза...

Г-жо Марешка, за да предизвика интерес това нещо трябва да се обясно по-подробно и ясно. Каква е старата инсталация, защо е неефективка или неработеща /последно кое от двете/. Каква е новата, откъде ще дойде, защо от там и защо за толкова пари. Иначе става малко - другари, дайте да дадем тука едни пари, те немъчени ще ги опаткаме веднага...

Анонимен каза...

Вариант за решаване на проблема: През зимния период служителите излизат в годишен домашен отпуск, а за останалото време на зимния период в неплатена отпуска. Така няма да има нужда да се отоплява сградата, ще се реализират икономии на ток и вода и ще бъде решен въпроса с натрупването на неизползвани отпуски с години. След това/напролет/силно отпочиналите служители с нови сили ще се заемат с културните си дела.

Анонимен каза...

Господин 6-ти, аз съм №5, но не съм Марешка.Аз искам читалищният салон да се отоплява и не ме интересува това как ще стане. Впрочем, този проблем стои също повече от 30 години. И дано това момиче - кметицата, да намери и на това решението. И още нещо - не приличам на Марешка!

Анонимен каза...

Също подкрепям идеята ,както и ако се помисли за реновация на салона и подиума+ модерно осветление и озвучение. Така можем да станем домакин на по-големи форуми, привличащи повече участници и публика,а те от своя страна захранват микро икономиката на Троян под формата на нощувки в хотелите и местата за настаняване, посещение на културно- историческите ни обекти и т.н... Не е толкова сложно, а Троян е с хич не лоша географска позиция, нищо,че зимата южна България идва малко далечна...

Анонимен каза...

Ей,тази брантия си работи както трябвъа. Ама питам аз, онова мекере крадливо от Орешак, Стоенчо, комсомолския, до кога ще го търпиме, бре хора.

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

До кога ще ги храним тия кибици,та и дарения искат от нас!?

Анонимен каза...

тази особа не смее и на снимка да погледне хората в очите. Всеки месец вземат такси от народни танци, такси от школите , които не се отчитат всички, знам го от личен опит тъй като сме посещавали такава школа и квитанция не сме получавали никога. Какво иска повече..............

Анонимен каза...

Защо изтрихте коментара на № 11? Защото всичко, което беше написано в него, просто е самата ИСТИНА!!! Аз съм запознат, прочетох го, мога само да го подвърдя! Да пиша се отказвам, ще затъркате и моя! Троян 21 за мен е и си остава купен и цензуриран вестник!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |