Ансамбъл „Траяна” и първото му задгранично турне

* Троянско участие във фестивала „Фолклория” в Перн ле Фонтен (Франция) * Изключителен международен дебют на 5-годишната Мира Попова * Дидие Карл: „Това е истинско приятелство, истинският смисъл на побратимяването” * Важна спирка по пътя беше Бризигела в Италия

ФОЛКЛОРНИЯТ АНСАМБЪЛ „ТРАЯНА” към троянското читалище „Наука - 1870 г.” бе на първото си задгранично турне. Трупата пътува до побратименото ни френско градче Перн ле Фонтен (10 хил. жители) в Южна Франция, регион Прованс, за 17-тото издание на фестивала „Фолклория”. Дали представянето на нашите беше успешно? Отговорът са 800-те зрители, дошли на 23 юли на откритата сцена в двора на кметството - старинен замък, заобиколен от вековни чинари.

МАКАР И УМОРЕНИ ОТ ПЪТЯ, нашите танцьори, водени от художествения ръководител на състава инж. Иван Иванов и хореографката Боряна Кънчева, омаяха зрителите с прекрасните си костюми и грабнаха сърцата с великолепните си танци. Гласовете на триото Катя Ютерова, Снежана Петрова и Мария Андреева, две години след първото им гостуване, отново накараха френската публика да затаи дъх.

НО ГОЛЯМОТО ПРИСЪСТВИЕ на сцената на фестивала беше 5-годишната Мира Попова, която, смело можем да кажем, направи изключителен международен дебют на френска и италианска земя. Прекрасният глас, удивителното сценично присъствие, огромният музикален талант на детето плениха публиката. След концерта хората идваха, за да я докоснат и да се снимат с нея, а на другия ден намериха начин да й поднесат подаръци, които тя приемаше с достойнството на малка звезда.

ПУБЛИКАТА В ПЕРН ЛЕ ФОНТЕН беше повече от приятелски настроена. Всъщност хората тук за втори път тази година посрещат троянци. През април група ученици посетиха града и бяха топло посрещнати във френските домове. Че концертът беше очакван, говори фактът, че час преди започването му имаше хора, които чакаха за да заемат местата си. Фестивалната вечер приключи с благодарностите за участието и за прекрасния концерт от името на кмета на града Пиер Габер, а нашата делегация предаде писмото от името на кмета на Троян Донка Михайлова, в което тя благодари за оказаното внимание и гостоприемство.

НАШИТЕ ДОМАКИНИ - кметът на града г-н Габер, кметът по културата Дидие Карл, Организационният комитет на фестивала и, разбира се, Комитетът за побратимяване в Перн ле Фонтен - бяха виновниците и за още едно необикновено преживяване в рамките на 4-дневния ни престой в града. „Вечерта на туристите” е друга традиция в малкия провансалски град, която събира туристи, оказва се, от цяла Европа. На вечерята, организирана до крепостните стени на града, се бяха събрали хора от Белгия, Холандия, както и много българи, живеещи в околността. На терена за игра на петанк, под прекрасните чинари и до ромолящата река, членовете на Комитета за побратимяване бяха организирали вечеря с традиционното ястие – пиле по провансалски, сервирано в троянско гювече, което всеки можеше да отнесе в къщи.

УДИВИТЕЛНО Е ЖЕЛАНИЕТО НА НАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ от Комитета за побратимяване в Перн ле Фонтен да посредничат в представянето и запознаването на европейците с България. Всеки един от тях обича страната ни, обича хората, открил е много приятели у нас и се стреми на всяка цена да сподели своето прекрасни усещания с другите. Като кулминация на празника бяха танците на ансамбъл „Траяна”, които завладяха гостите с българските ритми и настроение, а зам.-кметът г-н Карл поздрави всички и каза заветното: „Това е истинско приятелство, истинският смисъл на побратимяването”.

МНОГО ВАЖНА СПИРКА ПО ПЪТЯ беше Бризигела, прекрасен италиански средновековен град, накацал по хълмовете на Тоскана – романьолската част на Апенините, между Фаенца и Равена. Славата на 8-хилядния град са производството на зехтин, който от 1996 е със запазена марка „Зехтин екстра вържин от Brisighella”, както и на вино, балсамов оцет, сирене. Районът на Фаенца е мястото, където можете да видите най–големите керамични фабрики в Италия и най-големия музей на керамиката в света. За огромно съжаление на танцьорите от ансамбъла времето изигра лоша шега и концертът на открито беше прекъснат от внезапен летен дъжд, но първата среща беше осъществена. Огромна роля за нея имат г-н Скарпели - италианецът, развиващ успешен бизнес в нашия регион, както и неговият партньор Пламен Пеевски. Тук доверието и уважението бяха мостът, който свърза двата планински града. В отговор на поканата на г-жа Михайлова кметът на Бризигела Давиде Мисироли обеща, че тази среща няма да е последна и за празника на града ще имаме гости и от там.

БЕЗСПОРЕН Е ФАКТЪТ, че културното опознаване на народите е необходимата спойка на съвременна Европа. В края на европейското турне на танцов ансамбъл „Траяна” смеем да мислим , че то ще е първото от редица международни прояви на танцьорите, певците и всички, които вярват, че най-ценното, което трябва да споделим със света, е нашето културно наследство. В това вярват и екипът на народно читалище „Наука - 1870 г.”, работил близо година и половина за осъществяването на този проект, сдружение „Посока Европа”, кметът на община Троян г-жа Михайлова, както и зам.-кметът по културата г-жа Димова, които неизменно подкрепяха състава.

ПРИ ПРИСТИГАНЕТО СИ в Троян ФА „Траяна” получи поздравително писмо от г-н Дидие Карл - зам.-кмета по културата, националното богатство и туризма на Перн ле Фонтен. В него се казва: „Държа специално да поздравя фолклорния ансамбъл „Траяна” от Троян и да благодаря на всички вас за идването ви в Перн ле Фонтен, където бях много щастлив да ви посрещна. Позволявам си да вярвам, че тази среща ще бъде нов подтик за нови взаимоотношения, за да изградим заедно още по-богато на приятелство бъдеще. (…) Трябва да продължим това общо дело и да го споделим с по-голям брой хора. Аз и членовете на Комитета за побратимяване ще се радваме да реализираме и в бъдеще общи проекти”.

Бисерка Йовчевска

8 коментара:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Човека оркестър каза...

Като нямаш поне не изпростявай...

Анонимен каза...

Страхотни са! Браво!

Анонимен каза...

Българския дух е жив!Успех!

Анонимен каза...

Поздравления и успех! Много е хубаво, че ви има.

Анонимен каза...

Браво на "Траяна"!

Анонимен каза...

ГЕНАДИ-ИЗЛОЖИ СЕ С ЛОНДОН 2012.СТАНАХМЕ КАТО МАКЕДОНЦИТЕ-ДОСТАТЪЧНО Е НЯКОЙ ДА НИ ПОТУПА ПО ГЪРБА И СМЕ ДОВОЛНИ.СПОМНИ СИ ЗА ДЖОН ЪПДАЙК ПО-ВИСОКО БИЛОТО МАЙСТОРИ

Анонимен каза...

Генадий, защо мякои коментари триеш, а други не?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |