Иван и Теодосий

* Теодосий Спасов: „Бях впечатлен, когато чух Иван, когато чух как свири един художник” * Иван Шопов: „Изкуството не бива
да се обяснява”
В „Серяковата къща”

ИМА СЪБИТИЯ, които се помнят. Които са далеч над обичайното ниво. В които има много повече. Такава, смея да твърдя, е изложбата на 29-годишния ни земляк Иван Шопов – професионален художник, завършил нашето СХУПИ и Художествената академия в София, който от доста време вече се занимава професионално и с електронна музика (смятан е за един от най-добрите родни „дръм енд бейс” диджеи) – която върви в момента, до 12 август, в троянската галерия „Серяковата къща”. По-точно съвместна изложба, тъй като графиките на Иван са допълнени съмишленически от фотографиите на Иво Христов, партньор и в музикалните проекти, най-известният от които е кръстен БALKANSKY.

„ИЗКУСТВОТО не бива да се обяснява, картините трябва да се гледат, а музиката – да се слуша”, каза в краткото си слово на вернисажа (12 юли) художникът музикант. След което даде възможност на гостите – някои пристигнали специално, от страната и дори от чужбина (САЩ), сред присъстващите бе и кметът на Троян Донка Михайлова – да го направят. Да се нагледат и наслушат. И тук стана особено интересно. С Иван, на импровизираната сцена в троянската галерия, свири не кой да е, а един от най-големите музиканти на България в последните години, джазменът Теодосий Спасов; което пък не е кой знае каква изненада – Иван и Теодосий са заедно в музиката от доста време. Нещо повече.

„АЗ СЪМ професионален музикант, свиря от малък, винаги съм свирил и бях впечатлен, когато чух Иван, когато чух как свири един художник. Съжалявам обаче, че не мога да рисувам като него – може би в някой следващ живот”, призна големият Теодосий Спасов; който – тези, които са го гледали и слушали, знаят за какво говоря – и на това необичайно и „неконцертно” място бе във вихъра си, артист отвсякъде, стихия от звук, визия, слово и темперамент. „Синкретизмът е най-хубавото нещо в изкуството”, това Теодосий го каза за Иван, но то си бе (и) за него. Двамата изпълниха само две парчета, но случилото се ще се помни.

Генадий Маринов

Снимки от събитието - виж ТУК
Едно актуално интервю с Иван Шопов - виж ТУК

9 коментара:

Анонимен каза...

МММММММММММММръсни гейчета,посвирете на магистралата махайте се от града мангали

Анонимен каза...

za6to si anonimen sled kato iskash da izrazish nqkakvo mnenie.....aman ot takiva strahlivci kato teb.

Николай каза...

Към 1:
"Мръсните гейчета" от този тип се махат своевременно от Троян, та в града да остане основно каймакът на обществото. На това се дължи разцветът последните години.

бай Бочо каза...

Към 1вия "мъжага"...подозирам че зад позицията ти се крият три неща 1.тежко наранен е музикалният ти вкус понеже твоята чалга и джаза са несъвместими понятия. 2. когато изкараш толкова колкото пачки правят тия двамата може и да се поуспокоиш 3. "гейчетата" обикалят света и бичат концерти а ти сигурно най- много до магазина на Пени в Ловеч за промоциите да ходиш

Анонимен каза...

бай Бочо много си прав,извинявам се на тия педали
хахахаха..............споко бай Бончо да не вдигнеш кръвно

Анонимен каза...

Ами като прави такива големи пачки поне за едни пейки в родния си град за някой парк да бе дарил,за едни люшкалки за децата или го е срам че е от Троян.От време оно заможните родолюбиви българи са отделяли по нещо за родното си място да ги спомнят с добро и след тях!Забравихме байно че до вчера чесън и сланина нагъвахме ей!

Анонимен каза...

Преди да доказвате,че троянската завист и простотия е достигнала нечувани размери, прочетете това интервю и може би от някъде ще ви "светне", че Иван Шопов е гордост за града ни, а вашите злобни коментари - позор!Интервюто ще намерите тук: http://meganews.bg/%D0%9B%D0%B0%D0%B9%D1%84%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BB/%D0%9D%D0%B0%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B0/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%9D%D0%B0%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B0/tabid/249/ArticleID/9926/Default.aspx

Анонимен каза...

Троян не му е дал нищо, за да се развие, и той не е дал нищо на Троян.А и не е длъжен! Престанете да спекулирате с темата ,кой бил гордост за Троян!
На фонът на тоталната простия в младите хора тук, смесването на чалга с наркотици и мутренски герои, всякакви подобни случки са маловажни.
Каква култура, какъв Теодосий, за какво говорите?Чалга ,цигания, и празни погледи. Това е Троян.
Иване, не съм ти фен ,слушам съвсем друга музика, но наистина сам си стигнал до това което си днес. Ако можеш,ти и хора като Теодосий ,по-често да се появявате тук,в подобни а и защо не фестивални форми, ще внесе малко свежест в ужаса тук. Но най-добре е ,да продължиш пътя, които си избрал.

Анонимен каза...

Какво да му даде повече града, нали тук се е родил, отраснал и завършил някакво образование 8-ми?!Виж за опростачването и чалгата си прав на 100%, ама дай пък сега и свирка да му извъртим че бил се издигнал.Като не дължи нищо на града,камо кура му тражи тука?!Ай сиктир от путкопоклоници!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |