Пет златни и два сребърни медала за нашите самбисти

* Деси Цонева – героинята на троянския тим * Нашите 3-ти в комплексното класиране по медали
Държавен шампионат

НАВРЪХ ГЕРГЬОВДЕН (5-6 май) в спортна зала „Васил Левски” в Пазарджик се бяха събрали най-добрите самбисти на България (от повече от 30 спортни клуба), за да премерят сили в държавния шампионат и да докажат кой е най-добър за 2012 г. в своята възрастова група и категория. Надпреварата се проведе в две възрастови групи: на 5 май, събота – подрастващи момчета и момичета (р. 2000/2 г.); и на 6 май, неделя - кадети и кадетки (р. 1996/8 г.). Троянският клуб по джудо и самбо „Чавдар” участва само с 12 състезатели – 5 момчета и 2 момичета в малката възрастова група и 2-ма кадети и 3 кадетки в по-горната.

НО ВЪПРЕКИ СКРОМНАТА численост на троянския тим състезателите му доказаха, че са сред най-добрите в страната, като се наредиха 3-ти в комплексното класиране по медали. Старата поговорка казва, че денят се познава от сутринта; и още в първия ден нашите показаха кой диктува модата в този спорт у нас – Добромир Калистерски (кат. 35 кг) и Васил Лилов (кат. 53 кг) при момчетата и Никол Цанкова (кат. 28 кг) и Анна-Мария Манушева (кат. 36 кг) при момичетата завоюваха шампионските титли в своите категории. Малко не достигна на дебютанта Станислав Гечев (кат. 30 кг) да вземе медал и след три победи и една загуба в срещата за бронзовия медал отстъпи с 3:2 технически точки не бе съдийска помощ за представителя на домакините и остана 5-ти.

НЕ ШАМПИОНСКИТЕ ТИТЛИ обаче ще се запомнят от тази надпревара, а начинът, по който бяха спечелени. Въпреки крехката си възраст нашите състезатели показаха изключителен професионализъм във воденето на схватките и изнасяха истински уроци по самбо на своите връстници от цяла България; доказателство за това е, че нито един от шампионите ни не даде да му бъде взета техническа точка от противниците във всичките изиграни схватки и защитиха по най-безапелационен начин името на клуба, на троянското самбо и на Троян.

ВТОРИЯТ ДЕН на шампионата, в който сили мериха кадетите и кадетките, премина през множество скандали, породени основно от лошото съдийство и тенденциозната подкрепа за състезателите на домакините от Пазарджик. От съдийските „тесли” пострадаха и нашите двама кадети Мирослав Калистерски (кат. 60 кг) и Смилко Чепилов (кат. +84 кг). След три поредни победи Миро се изправи срещу представител на пазарджишкия клуб „Кодокан” в среща, изпращаща победителя на финала; и след 1:1 технически точки със съдийска „помощ” загуби и отиде в спор бронзовия медал. И както казват – като не върви, не върви; там той се изправи срещу втория човек от Пазарджик, лошият сценарий се повтори и медалът остана за домакините. Смилко пък се срещна със съдийската „безпристрастност” още в първата си схватка – при 2:0 точки за него арбитрите наградиха противника му от Пазарджик с 2 точки и така му отнеха победата.

НЕ ТАКА ОБАЧЕ стояха нещата при кадетките. И за пореден път троянската школа доказа, че „произвежда истински гладиатори в женски вариант” – момичетата на треньора Николай Матев, които НАЗАД не знаят, разплакаха не една девойка, дошла за медал на шампионата. Това обаче не стана толкова безпроблемно поради организационни въпросителни в тима ни и най-вече дали фаворитката Десислава Цонева да не пропусне надпреварата. Тази дилема се появи пред ръководството на клуба 5 дни преди състезанието, след като на тренировка Деси получи тежка травма във врата и ръката, която де факто изхвърляше нашата най-титулована състезателка от надпреварата. Но явно тя не беше на това мнение и след като бяха взети необходимите мерки и се предприе лечение, Деси дойде при мен и ми каза: „Тренер, направи нещо, аз ще се боря ако трябва и с една ръка!”.

ТУК Е МЯСТОТО от името на ръководството на СК „Чавдар” и лично от мое име да изкажа нашата благодарност на д-р Табаков, д-р Резняков и не на последно място – на рехабилитатора и приятел на нашия клуб Боряна Мирчева, за бързата и професионална намеса за възстановяването на нашата героиня Деси. Но въпреки това времето беше твърде малко, за да отшуми напълно контузията; което обаче не попречи на нашето момиче да изиграе 3 срещи и да се изправи в 4-та за златото срещу представителката на спортното училище на ЦСКА, даже да поведе с 1:0. Но тогава болката си каза думата и въпреки че резултатът стана 1:4 в полза на противничката й, Деси продължи да стиска зъби и дори върна една точка; така при резултат 2:4 славното ни момиче се окичи с бронзов медал. А плюс медала и с… много болка, нещо, пред което можем само да се поклоним и което не е по силите на всеки.

С ТОЗИ ГЕРОИЧЕН бронз на Деси, шампионската титла на Цветомира Димитрова (кат. 38 кг) и вицешампионското отличие на Изабела Христова (кат. 52 кг) троянският отбор се нареди на трето място по спечелени медали на държавния шампионат за 2012 г.

Николай Матев, СК „Чавдар”

8 коментара:

Анонимен каза...

Браво,само напред!

Анонимен каза...

Браво на децата и на Николай Матев! Успехи и занапред!

Анонимен каза...

Ето, това е добре свършена работа. Браво на треньора и на неговите възпитаници!

Анонимен каза...

Такъв специалист като Николай Матев трябва и в Общината,че да оправи забатачения спорт в Троян. Помислете г-жа Михайлова преди да назначите някой там на.....

Анонимен каза...

Евалааа бе Ники,евалааа и на твоите възпитаници!

Анонимен каза...

има и други треньори с успехи,занижете им ценза ,може и сами да подгатвят документите не да пращат парламентьори

Анонимен каза...

Е 6-и не се изказвай неподготвен.Матев освен безспорни успехи като треньор има и магистърска степен.Напълно подходящ е!

Анонимен каза...

успехите ,му не се оспорват.затова има и конкурс има и треньори,деятели ако искаш и поддръжници нямащи завършено висше ,а са се доказали.за длъжността се иска степен бакалавър,НО НЕ ОТ ВСЕКИ ТРЕНЬОР СТАВА И ТАКЪВ ЧИНОВНИК

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |